Medic: Sunt destul de rare situațiile în care apare alergia la anestezic. Interviu

Nu putem vorbi despre o intervenţie chirurgicală fără a aminti şi de anestezie. Ce este aceasta, de câte tipuri e şi ce implică ne explică dr. Roxana Bădescu, medic anestezist (foto).

image

Câte tipuri de anestezie se practică în momentul de față?

Anestezia generală este o stare de somn controlat în timpul căreia nu simți nimic și nu îți amintești nimic. Se folosesc medicamente administrate intravenos și gaz anestezic. Trezirea din anestezie se face atunci când medicamentele folosite au fost oprite, iar efectul acestora a dispărut. De obicei, se folosește pentru procedure la nivelul capului, toracelui și abdomenului.

Un alt tip de anestezie este cea loco-regională care acționează doar într-o anumită zonă a corpului și se realizează prin injectarea unui anestezic local, poate să fie spinală, rahianestezie, anestezia epidurală, despre care am auzit cu toții, pentru că este indicată la naștere și anestezia de blocuri de nervi periferici, folosită mai des la nivelul membrelor inferioare și superioare, dar nu numai acolo. După un anumit interval, efectul dispare și pacientul revine la starea de dinainte. Avantajul acestei tehnici este că, pe toată perioada, pacientul își menține starea de conștiență.

Sedarea reprezintă administrarea de cantități mai mici de medicamente care produc o stare de relaxare asemănatoare somnului, dar cu o recuperare mult mai rapidă decât alte tipuri de anestezie, de aceea, se poate folosi pentru intervenții de scurtă durată precum cele endoscopice digestive, endoscopie, colonoscopie, intervenții stomatologice și estetice.

Evident că toate aceste tipuri de anestezie se pot combina între ele, astfel că putem avea o anestezie generală combinată cu o sedare.  

Care este cel mai des folosit tip de anestezie? De ce este preferat, comparative cu altele?

Depinde foarte mult de profilul clinicii și de intervențiile care se realizează acolo, fiindcă tipul de anestezie se adaptează la fiecare intervenție în parte. De asemenea, și dorința pacientului se ia în considerare.

Ce este consultul preanestezic, cum se face și care este rolul lui?

Acesta este momentul în care medicul anestezist întâlnește pacientul. Inițial se face o anamneză, care este un chestionar standardizat, iar pacientul este întrebat despre istoricul medical, despre afecțiunile și tratamentele pentru boli cronice, istoricul de intervenții chirurgicale și, în mod special despre anesteziile prin care a mai trecut, dacă au fost sau nu probleme, dacă există sau nu alergii, dacă persoana fumează și orice alte informații relevante despre starea de sănătate. Urmează o examinare clinică specifică, unde se pune accent pe căile respiratoria și dentiție. Tot în cadrul acestui consult se verifică documentele medicale și analizele.

Dacă medicul anestezist consideră că este necesar, în funcție de bolile asociate se pot recomanda investigații și consult suplimentar. În final, se stabilește de comun acord cu pacientul tipul de anestezie și i se explică etapă cu etapă procedura care va urma.

Cum se pregătește pacientul pentru anestezie și de ce este nevoie de această pregătire?

După consultul preanestezic de face planul de pregătire peoperatorie, care va fi adaptat fiecărui pacient în parte, în funcție de tipul de intervenție pe care urmează să o facă și de afecțiunile pe care le poate avea. Medicul anestezist stabilește care sunt medicamentele pe care pacientul trebuie să le întrerupă, acolo unde este cazul, durata postului alimentar de dinainte de anestezie, se face tromoboprofilaxia, care înseamnă prevenirea formării cheagurilor de sânge, se explică igiena preoperatorie și se recomandă oprirea fumatului. Toate aceste informații îi sunt furnizate pacientului, împreună cu aceleași indicații scrise, astfel încât pacientul să știe ce și cum să facă.

Rolul pregătirii preoperatorii este de a identifica pacienții cu probleme de sănătate și de a optimiza starea lor de sănătate astfel încât, la momentul intervenției, riscurile să scadă foarte mult. Fiecare pacient se încadrează într-o clasă de risc anestezic conform unor ghiduri internaționale. Așadar, abordarea multidisciplinară, pregătirea corespunzătoare a pacientului, precum și tehnicile anestezico-chirugicale au dus la diminuarea riscurilor intervențiilor chirurgicale și a reacțiilor adverse precum greața, vărsăturile, somnolența.

Care sunt contraindicațiile unei anestezii?

Tulburările de coagulare, anumite afecțiuni cardiace severe, tratament concomitent cu medicamente care subțiază sângele și, cel mai important, refuzul pacientului.

Ce ne puteţi spune despre reacţia alergică la anestezic?

Dacă la consultul preanestezic sunt pacienți care menționează la ei sau la rude de gradul I evenimente intra-anestezice anterioare sau alergii frecvente la medicamente, vor face analize suplimentare, inclusiv teste alergologice. Dar, acestea se fac după consultul anestezic, în cazul situațiilor în care intervenția chirurgicală este electivă, nu de urgență. Totuși, sunt destul de rare situațiile în care apare alergia la anestezic.

În ce situaţii este indicată anestezia generală?

Anestezia generală este indicată în cazul intervențiilor majore, pentru chirurgie abdominală, torace, cerebral și coloană lombară. Dar tehnicile moderne, precum blocurile plexale au câștigat foarte mult teritoriu și atunci anestezia generală poate fi înlocuită cu tehnici combinate, de exemplu de sedare combinată cu blocuri de nervi periferici, dar recomandările sunt clare, pentru chirurgia majoră.

Mulți se tem de anestezia totală. Ce le putem spune pentru a elimina această temere?

Mulți se tem de lipsa controlului, alții se tem de starea de somnolență, alții de durerile post-operatorii, unii chiar de trezirea pe durata anesteziei, adică intra-anestezică. Dar, pe toată durata anesteziei, pacientul este monitorizat și supravegheat și sunt ajustate dozele de medicamente folosite, se măsoară tensiunea, saturația, pulsul, teperatura, și gradul de profunzile a anesteziei. Toate aceste măsuri duc la un act medical controlat cu tehnici avansate și fac nejustificate temerile pacienților.

Care este conduita recomandată după anestezie?

Este o etapă de care mulți se tem, dar post-operator, o atenție crescută se acordă managementului durerii. Cuantificăm durerea folosind scoruri specifice, astfel încât să adaptăm calmantele fiecărei persoane în parte. Noi folosim pompele elastomerice cu infuzie continuă, care sunt niște dispozitive medicale din silicon în care se pun toate calmantele. Folosesc presiunea pentru administrarea medicamentelor, care sunt livrate continuu, cu o viteză prestabilită prin conectarea la branulă. Avantajul este că durerea este ținută sub control fără să existe fluctuații, deoarece medicamente sunt administrate atât cât este nevoie, în doze adaptate, în mod continuu.

Citeşte şi: Dr. Doina Dumitru-Didiţă, somnolog: Nu orice persoană care sforăie are apnee în somn