Dr. Iulia Țincu: Alegerile alimentare din copilărie au legătură cu afecțiunile cardiace și obezitatea adultului
Copiii care sunt mofturoși la mâncare sunt greu de gestionat de către părinți fiindcă ridică două tipuri de îngrijorări: fie arată bine și au un tonus bun, dar părinții știu că nu consumă alemente suficient de diversificate încât să acopere toate nevoile corpului în mod optim, fie sunt slabi și nu cresc așa cum ar trebui, explică dr. Iulia Țincu, gastroenterolog pediatru.
„Mofturile” copiilor pot fi influențate de mai mulți factori: emoționali, de dezvoltare, sociali, și în foarte puține cazuri, pot fi simptomul unor boli. Dar, dacă aceste comportamente durează mult timp și, implicit, pot afecta dezvoltarea copiilor, trebuie adresate de specialiști.

Dr. Iulia Țincu, medic gastroenterolog pediatru.
Simptomele care pot ascunde afecțiuni și la care părinții trebuie să fie atenți, pot fi acestea: „Copilul nu mănâncă și are diaree, este letargic, nu mănâncă bine și varsă, sau mănâncă bine, dar varsă, este foarte des răcit, are infecții respiratorii și infecții intestinale, are sânge în scaun”, explică dr. Iulia Țincu.
Toate aceste probleme trebuie investigate de medic pentru că pot ascunde cauze diferite și impactul asupra sănătății poate fi masiv, nu doar din punct de vedere nutrițional.
Cum afli dacă micuții tăi mănâncă bine?
O metodă simplă, folosită de medici este să analizeze meniul zilnic al copilului. „În discuția cu părinții notăm tot ceea ce mănâncă copilul pe durata unei zile și vedem dacă a consumat caloriile de care are nevoie. Iar numarul de calorii de care copilul are nevoie variază în funcție de vârstă, de gradul de activitate, conteaza greutatea talia, înălțimea copilului, sexul, zona geografică”, spune medicul Iulia Țincu.
Pe de altă parte, copii mofturoși pot dobândi obiceiuri alimentare nesănătoase pentru că, din dorința părinților de a-i ști hrăniți, nu se limitează consumul anumitor tipuri de alimente care nu sunt sănătoase.
Comportamentul alimentar al copiulului este foarte important pentru că există o legatură între obezitate și riscul cardiac al adultului, riscuri care provin din alegerile alimentare formate în primii trei ani de viață.
„Există o sabie cu două tăișuri a malnutriției”, spune dr. Iulia Țincu, pentru că nu doar prea puțină hrană ne face rău, ci și prea multă.
„Malnutriție înseamnă și obezitate, dar și greutate mică”, completează dr. Iulia Țincu.
Ce rol au suplimentele?
Suplimentele alimentare pot fi utile și ajută creșterea sănătoasă a copiilor, deoarece aceștia au nevoie de neutienți nu doar pentru a-i consuma în activitățile zilnice, ci și pentru a le susține creșterea.
Sursa: Conferință de presă PediaSure