Oțetul medicinal, leacul străvechi. Iată cum se prepară!

image

Alternativă non-alcoolică a tincturii, oţetul medicinal este excelent pentru copii și persoane sensibile la alcool. În funcție de ingrediente, remediul are multiple efecte şi indicaţii multiple.

Folosirea oțetului medicinal este una dintre cele mai vechi practici din fitoterapie, însuși Hipocrate fiind un promotor al acestui leac. Spre exemplu, în timpul pandemiei de ciumă bubonică din Europa, s-a folosit ca tonic oțetul „celor patru hoți”, infuzat cu scorțișoară, camfor, cuișoare, usturoi, nucșoară, mentă, rută de grădină, rozmarin, salvie și pelin. Oțetul medicinal a ieșit din uzul general, deoarece nu-și păstrează proprietățile o perioadă lungă, precum tinctura, însă poate fi făcut în casă, deoarece oferă beneficii multiple pentru sănătate. Nu conține alcool, prin urmare poate fi administrat copiilor, persoanelor care se abțin de la consumul de alcool sau trebuie să-l evite. În rețetă se pot folosi diferite tipuri de oțet, precum cel de mere, de orez, de vin, de malț sau alb. De asemenea, se pot adăuga: cimbru, usturoi, fructe de soc, mure și coada-șoricelului. Oțetul de mere medicinal se consumă în salate, marinade, sosuri, supe, în ceaiuri, sucuri naturale, apă carbogazoasă și plată.

Ingredientele se aleg pentru beneficiile lor specifice și aromele unice.

Rețeta oțetului medicinal

Acest produs se obţine prin combinarea oțetului cu ierburi și condimente medicinale, lăsate la infuzat. Se păstrează cel mult 6 luni într-un loc răcoros și întunecat.

• Taie sau pune la măcinat plantele medicinale până se formează o pulbere groasă, apoi umple un sfert dintr-un borcan sterilizat;

• Toarnă oțet peste plante până când borcanul se umple;

• Lasă la infuzat 14 zile într-un loc răcoros și întuncat. În tot acest timp, agită borcanul zilnic;

• Strecoară oțetul și transferă-l într-un alt borcan sterilizat. Pentru a-l îndulci, poți adăuga miere.

Doza standard variază de la 1-2 lingurițe (5-10 ml) până la 1-2 linguri (15-30 ml) pe zi. Prea mult oțet poate afecta esofagul și smalțul dinților!

Bun pentru digestie

Pentru sănătatea digestivă, se recomandă folosirea oțetului de mere crud ca ingredient principal. Acesta are rol probiotic, adică echilibrează flora intestinală și facilitează digestia. Ajută la menținerea unui pH sănătos în tractul intestinal, un avantaj important pentru creșterea bacteriilor benefice și inhibarea dezvoltării celor patogene. Un alt avantaj este că susține creșterea producției de bilă și implicit digestia substanțelor grase. Rădăcina de păpădie, semințele de fenicul și menta aduc beneficii suplimentare.

Combate inflamația cronică

Oțetul preia proprietățile antiinflamatoare de la plantele folosite în rețetă. Ghimbirul, turmericul și rădăcina de brusture sunt surse bune de antioxidanți, substanțe care reduc inflamația.

Vezi și: Cea mai bună plantă contra vânătăilor

Detoxifică organismul

Rădăcina de păpădie și frunzele de urzică stimulează ficatul și rinichile să elimine toxinele din organism. Oțetul de mere crud are rol alcalin și contribuie în procesul de detoxifiere.

Ține glicemia în echilibru

Consumul oțetului de mere are efecte benefice asupra indicelui glicemic, iar dacă este consumat după masă, poate reduce glicemia. De asemenea, un alt beneficiu este că reduce stresul oxidativ, un factor important în inhibarea dezvoltării diabetului.