Din ce cauză ne albește părul?

Se pare că stresul favorizează albirea părului unei persoane, dar în cazul majorității, părul alb nu este legat de stres. De fapt, părul nu „devine” alb. Odată ce un folicul de păr produce un fir, culoarea este stabilită. Dacă o singură șuviță de păr începe să încărunțească, nu își va schimba culoarea.

 Foliculii tăi de păr produc mai puțină culoare pe măsură ce îmbătrânesc, așa că atunci când părul trece prin ciclul său natural de moarte și regenerare, este mai probabil să devină gri și apoi alb, începând cu vârsta de 35 de ani. Genetica poate juca un rol în momentul în care aceasta incepe să albească.

femeie par alb jpg

Foto: Shutterstock

Deși stresul nu poate schimba culoarea firelor individuale de păr, stresul poate declanșa o afecțiune comună numită efluviu telogen, care face ca părul să cadă de aproximativ trei ori mai repede decât în ​​mod normal. Părul crește din nou, astfel încât starea nu provoacă chelie. Dar, dacă ești de vârstă mijlocie și părul tău cade și se regenerează mai repede din cauza stresului, este posibil ca părul care crește să fie mai alb în loc de culoarea inițială.

Un studiu din 2020 asupra șoarecilor a demonstrat cum stresul poate duce la faptul că blana lor poate deveni gri sub stres. Nu este clar dacă acest lucru se aplică oamenilor și cât de des joacă stresul un rol în albirea părului.

Boli care provoacă albirea părului

Marea majoritate a persoanelor cu părul alb suferă de încărunțire legată de vârstă. Cu toate acestea, uneori, părul încărunțit indică o boală, mai ales dacă apare la o vârstă deosebit de fragedă. Problemele de sănătate care pot fi semnalate de părul gri includ:

·     deficit de vitamina B12

·     neurofibromatoză (numită și boala Von Recklinghausen): grup de boli moștenite care  determină creșterea tumorilor de-a lungul nervilor și dezvoltarea anormală a oaselor și pielii.

·     scleroza tuberoasă: o afecțiune moștenită mai puțin frecventă care provoacă tumori benigne în mai multe organe (inclusiv creier, inimă, rinichi, ochi, plămâni și piele).

·     boala tiroidiană

·     vitiligo: această afecțiune determină pierderea sau distrugerea melanocitelor (celulele de la baza foliculilor de păr care produc culoarea) - poate pentru că sistemul imunitar atacă scalpul.

·     alopecia areata: o tulburare în care porțiuni acoperite de păr pot cheli brusc. Acest lucru poate duce la albire „peste noapte”, deoarece firele de păr gri sau albe prezente anterior devin brusc mai evidente. Când se reia creșterea părului, acesta poate fi alb sau gri.

Deși stresul poate juca un rol în acest process de încărunțire a părului, genele controlează acest proces.

Sursa: Harvard