Poţi să previi îmbătrânirea ovocitelor?

1 2 jpg jpeg

Pentru a înţelege ce se întâmplă în organismul unei femei, din punct de vedere al fertilităţii, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supra specializare în infertilitate.

Infertilitatea nu ţine cont de sex

Cazurile de infertilitate, fie c─â vorbim de cele de tip feminin, fie de cele de tip masculin, sunt ├«n cre┼čtere. Astfel, la nivel mondial, unul din cinci cupluri este declarat infertil.

Cu alte cuvinte, dac─â timp de un an, cuplul a ├«ntre┼úinut raporturi sexuale regulate ┼či neprotejate, iar sarcina nu a ap─ârut, diagnosticul pe care cei doi parteneri ├«l vor primi este cel de infertilitate. Iar primul pas pe care cuplul ├«l are de f─âcut este consultul la medicul specialist ├«n infertilitate ┼či ├«nceperea analizelor specifice acestui diagnostic. Pentru o femeie trecut─â de 37 de ani, aflarea rezervei ovariene este o etap─â foarte important─â atunci c├ónd ├«┼či dore┼čte s─â afle de ce sarcina ├«nt├órzie sau dac─â mai poate face copii. Aceast─â rezerv─â ovarian─â este asemenea unui tezaur, este comoara fiec─ârei femei, ┼či este reprezentat─â de capacitatea ovarelor de a produce ovocite de calitate bun─â. Mai mult chiar, fiecare femeie se na┼čte cu o rezerv─â ovarian─â finit─â.

Rezerva ovarian─â feminin─â

Dac─â ├«n timpul vie┼úii intrauterine, o feti┼ú─â are ├«n jur de 6-7 milioane de foliculi ovarieni, ce g─âzduiesc ovule, num─ârul acestora scade p├ón─â la 1-2 milioane ├«n momentul na┼čterii ei.

La pubertate, cifra ajunge abia la 400-500.000, scăzând la aproximativ 1000 de foliculi înainte de menopauză. Tot acest proces de pierdere a foliculilor este unul firesc.

Reducerea dramatică a numărului acestora se înregistrează în jurul vârstei de 37-38 de ani, iar probabilitatea unei femei de a concepe un copil pe cale naturală devine din ce în ce mai mică.

Capacitatea unei femei de a concepe este mai mică, cu cât rezerva ovariană este mai scăzută. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ovarele produc ovule din ce în ce mai puţine, iar calitatea acestora scade odată cu numărul lor. Rezerva ovariană poate fi apreciată după câţiva parametri:

Află cât de eficientă este contracepţia cu ovule AICI

Vârsta pacientei, un criteriu selectiv

Dacă din punct de vedere al calităţii, cele mai importante ovocite sunt cele din primii ani după debutul menstruaţiei.

Pe m─âsur─â de trec anii, ovulele eliberate sunt mai slab calitative.

Mai mult chiar, după împlinirea a 40 de ani, 80% dintre ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic.

Hormonul anti-Mullerian sau AMH

Recoltarea probei de s├ónge nu necesit─â o preg─âtire special─â din partea pacientei ┼či poate fi recoltat ├«n orice zi a ciclului menstrual.

Este recomandat femeilor care au ├«mplinit 35 de ani ┼či ├«┼či doresc s─â devin─â mame, celor care au fost diagnosticate cu endometrioz─â, au ├«n familie cazuri de menopauz─â precoce, au suferit o interven┼úie chirurgical─â la ovare, celor care au probleme de fertilitate.

Analize necesare

Printre analizele ce trebuie realizate se reg─âsesc f─âr─â doar ┼či poate FSH (hormonul foliculostimulant) ┼či estradiolul c├ót ┼či ecografia transvaginal─â.

Aceasta din urmă făcută în zilele de menstruaţie, poate spune care este numărul foliculilor antrali (sunt foliculi ce se dezvoltă la începutul unui ciclu, dintre care rămân maximum doi, ce se dezvoltă în foliculi maturi).

Din nefericire, îmbătrânirea ovocitelor nu poate fi împiedicată sau prevenită, toate fac parte dintr-un proces natural.

Nu există tratamente care să crească rezerva ovariană, dar prin tehnicile de reproducere umană asistată, o femeie cu rezervă ovariană scăzută poate obţine sarcina mult dorită.

2 jpg jpeg

Dr Vythoulkas Andreas, Bucure┼čti

Medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro

nr. programari: 021.9607