Medic: nu administrați din proprie inițiativă antitusive copiilor!

Tusea copiilor este unul dintre simptomele care îi alertează pe părinţi. Pentru calmarea ei, mulţi părinţi obişnuiesc să cumpere de la farmacie "ceva de tuse". Mai multe despre acest subiect explică medicul Mihai Craiu, în cadrul Spitalului Virtual pentru Copii:

image

"Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai...

Si, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive.

Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.

Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite...

Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente!

Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din "campionii" efectelor adverse/toxice în SUA.

Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.

MESAJ PRACTIC - nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles...), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău.

Oricând puteți solicita o a 2a opinie!", sfătuieşte dr. Mihai Craiu.