Ce boală gravă pot ascunde tusea persistentă și durerile toracice?
Cancerul bronhopulmonar este al doilea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer, în populația generală din România, după cel colorectal, fumatul fiind principalul factor de risc care contribuie la apariția bolii.
Însă această afecțiune poate fi prevenită prin evitarea factorilor de risc, depistată precoce prin screening și chiar tratată cu succes, dacă este descoperită din timp.
În momentul în care pacientul prezintă simptome – tuse cu sânge, dispnee, răgușeală, scădere în greutate și dureri toracice sau osoase, boala este deja într-un stadiu mai avansat, iar soluțiile terapeutice sunt limitate. Din păcate, mulți pacienți ajung la medic în stadii inoperabile, ceea ce și face ca rata de mortalitate prin acest tip de cancer să fie foarte mare. De aceea, vizitele la medicul specialist, chiar și în absența simptomelor, trebuie să fie efectuate cu regularitate, întrucât în acest fel se poate stabili diagnosticul precoce și tratamentul potrivit.
Diagnosticul cancerului pulmonar se face printr-un examen clinic riguros, medicul pneumolog recomandând, de asemenea, și efectuarea unor analize de laborator și investigații imagistice - radiografie convențională, examen CT de torace, PET-CT, examinare RMN de torace, bronhoscopie, mediastinoscopie. La acestea se adaugă și biopsia pulmonară, singura investigație care poate oferi un diagnostic de certitudine.
Tratamentul cancerului bronhopulmonar depinde foarte mult de tipul și de stadiul tumorii, precum și de bolile asociate ale pacientului. Decizia terapeutică cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte se stabilește de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Protocolul terapeutic individualizat poate include tratament chirurgical, dar și oncologic (chimioterapie, imunoterapie, terapie biologică țintită) și radioterapie, în funcție de caz.
În stadiile incipiente, prima alegere în privința terapiei pentru cancerul pulmonar este tratamentul chirurgical, de altfel și singurul cu viză curativă. Acesta se poate realiza atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv. Alături de chirurgie, tratamentul mai poate include și chimioterapia (ca monoterapie sau ca o combinație de medicamente), folosită înainte sau după operație și asociată uneori cu radioterapia.
Pacienții cu afecțiuni pulmonare au acces, la Spitalul Clinic SANADOR, la servicii medicale performante de diagnostic și tratament, asigurate de medici foarte bine pregătiți, cu o vastă experiență și cu rezultate remarcabile. Cazurile cu indicație pentru tratament chirurgical sunt rezolvate în condiții de maximă siguranță prin intervenții de chirurgie toracică de înaltă performanță, abordul fiind clasic sau minim invaziv. Mai mult, la SANADOR pot fi ajutați și pacienții cu metastaze pulmonare, întrucât Departamentul de Chirurgie Toracică din Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu un laser chirurgical ultramodern - ERASER Nd:YAG (120 W), standardul „de aur” pentru chirurgia metastazelor pulmonare.
De asemenea, în Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer pulmonar pot beneficia de managementul integrat al cancerului, care include, pe lângă chirurgie, și chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie.