De ce trăiești mai mult dacă alegi o anumită culoare de vopsea pentru dormitor?

Culoarea pereților dormitorului tău ar putea să-ți scurteze viața sau să ți-o prelungească, scrie Express.

Potrivit doctorului Lindsay Browning citat de Express, o anumită culoare din dormitor ar putea fi „suprastimulatoare” pentru minte. Dacă mintea este năucită în momentele în care trebuie să adormi, ai putea suferi de tulburări de somn.

 „De exemplu, cercetătorii au descoperit că dormitoarele decorate în roșu pot fi suprastimulatoare pentru somn”, a spus dr. Browning. „Culoarea roșie stimulează mecanismul care activează organismul pentru activități intense, deoarece mecanismul este cel al alertei corpului pentru situații de urgență de tipul luptă sau fugi”, a explicat ea.

Mecanismul de luptă sau fuga este considerat un răspuns la stres, iar prea mult stres este dăunător pentru corp și creier.

Există multe indicii ale prezenței stressului, unele fizice, altele psihice, pe lângă schimbările de comportament.

image

Stresul produs de vopseaua dormitorului îți poate scurta viața. Foto: Shutterstock

Manifestările fizice ale stresului pot include: dureri de cap, amețeli, tensiune sau durere musculară, probleme de stomac, dureri în piept și probleme sexuale. Din punct de vedere mental, stresul poate duce la dificultăți de concentrare, indecizie, senzație de copleșire, uitare și îngrijorare.

Stresul poate determina o persoană să devină iritabilă și capricioasă și s-ar putea îndrepta spre  comportamente  cum ar fi fumatul sau, dependenta de alcool.

Oamenii stresați pot dormi sau mânca prea mult sau prea puțin și pot evita anumite locuri și persoane din cauza anxietății sociale, și, de asemenea, le crește riscul de demență, astm și probleme gastrointestinale. Mai mult și somnul de proastă calitate este legat de numeroase afecțiuni, de la hipertensiune arterială la obezitate.

Experții de la Sleep Foundation au avertizat că privarea cronică de somn este legată de tulburări de sănătate mintală, diabet și boli cardiovasculare.

Dezvoltarea bolilor cardiovasculare, de exemplu, crește drastic riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord care pun viața în pericol, iar astfel de boli au impact direct asupra longevității persoanelor.

Citește și Atenție! Gripa poate să genereze un atac de cord!