„De ce îmi rod unghiile și cum să mă opresc?”

Aproximativ jumătate dintre copii și adolescenți își rod unghiile. Iar dacă ești un adult care îți rozi unghiile, este posibil să o faci de când erai mai tânăr și pur și simplu nu te-ai oprit niciodată.

Ar putea fi vina părinților tăi: oamenii de știință nu sunt siguri dacă rosul unghiilor este genetic, dar copiii ai căror părinți își rod unghiile au șanse mai mari să și le roadă și ei. Studiile arată că acest lucru se întâmplă chiar dacă părinții încetează să o facă înainte de nașterea copilului lor.

ros unghii foto shutterstock

Foto: Shutterstock

Uneori, rosul poate fi un semn de stres emoțional sau mental. Tinde să apară la persoanele nervoase, anxioase sau care se simt dezamăgite, iar rosul este o modalitate de a face față acestor sentimente.

S-ar putea să te trezești că o faci și când ești plictisit, îți este foame sau te simți nesigur.

Motive pentru a te opri

Rosul unghiilor nu va cauza, de obicei, daune permanente. Dar cu siguranță are dezavantajele sale:

Îți poate face unghiile să crească ciudat. Dacă deteriorezi țesutul din jurul unghiilor, acestea pot înceta să crească așa cum ar trebuie și unghiile pot sfârși prin a avea un aspect anormal.

Îți poate strica zâmbetul. Îți poate ciobi, crăpa sau rupe dinții , iar de-a lungul timpului, mușcatul de unghii poate provoca chiar probleme ale maxilarului.

Te poate îmbolnăvi. Mâinile sunt un focar pentru microbi, iar unghiile sunt ascunzătoarea lor perfectă. Când îți bagi degetele în gură de mai multe ori pe zi, cresc riscurile de a te îmbolnăvi. În plus, deteriorarea pielii creează o cale ușoară pentru pătrunderea microbilor.

Iată ce să încerci:

Taie-le scurt. Dacă nu ai suficientă unghie de prins cu dinții, nu te vei simți la fel de satisfăcut când încerci să muști.

Acoperă-le cu un gust rău. Există oje speciale cu o aromă amară pe care le poți aplica pe unghii. Gustul teribil te va face să te gândești de două ori înainte de a mesteca.

Folosește-te de manichiură. Cheltuirea banilor și a timpului la un salon de unghii îți va oferi atât unghii arătoase, cât și un motiv pentru a le păstra așa.

Poartă mănuși sau plasturi pentru a acoperi unghiile.

Găsește-ți declanșatorii. Observă cum te simți sau ce faci când îți muști unghiile. Odată ce știi ce te determină să-ți muși unghiile, poți încerca să găsești alte modalități de a face față.

Ține-ți mâinile sau gura ocupate. Găsește ceva cu care să te joci, o minge antistres, sau chiar un pix pe care să faci clic. Mestecă gumă pentru a-ți ține gura ocupată.

Încearcă să nu mai rozi unghiile de la mâna dreaptă timp de o săptămână. Sau alege o unghie pe care să nu o rozi, cum ar fi de la degetul mare. Odată ce ai reușit, pune un alt obiectiv și continua până când toate degetele tale au unghii „interzise”.

Dacă încă te lupți după ce ați încercat mai multe metode, discutați cu medicul dumneavoastră dacă terapia este o opțiune bună pentru a vă ajuta să rezolvi problema.

Sursa: WebMd.