Cum să trăiești mai mult, chiar dacă eşti sedentar?

Dacă petreci șase sau mai multe ore pe zi stând și nu incluzi activitate fizică în rutina ta, duci, prin definiție, un stil de viață sedentar.

Acest lucru poate avea un impact imens asupra sănătății și longevității, dublând riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate. De asemenea, poate „crește riscurile de cancer de colon, hipertensiune arterială, osteoporoză, tulburări ale lipidelor, depresie și anxietate”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Veștile bune? Un nou studiu spune că, chiar dacă stai toată ziua, având un job care te oblige să stai la birou,  există modalități de a compensa efectele negative și de a trăi mai mult. Iată cum să trăiești o viață mai sănătoasă în ciuda perioadelor lungi de inactivitate, potrivit experților.

Angajat plictisit computer birou FOTO Shutterstock jpg

Cei mai mulți angajați stau peste 8 ore pe zi, așezați pe scaun. Foto: Shutterstock

Problema vieții sedentare este foarte răspândită, spune OMS. „Șaizeci până la 85% dintre oamenii din lume, atât din țările dezvoltate, cât și din țările în curs de dezvoltare, duc un stil de viață sedentar, ceea ce îl face una dintre cele mai grave, dar insuficient abordate probleme de sănătate publică ale vremurilor noastre”, avertizează autoritatea sanitară.

De fapt, organizația notează că peste două milioane de decese sunt atribuite inactivitatii fizice în fiecare an. Acest lucru plasează stilul de viață sedentar printre primele 10 cauze de deces și dizabilități din lume.

De asemeena, un studiu recent evidențiază modul în care statul pe scaun crește riscul de mortalitate.

Deși pare mult să stai șase ore așezat, studiile arată că mulți oameni stau mult mai mult de  6 aore pe scaun, zilnic. De fapt, un studiu recent publicat în British Journal of Sports Medicine, care a analizat aproximativ 12.000 de persoane, a constatat că doar 5.943 de persoane au stat mai puțin de 10,5 ore pe zi, în timp ce 6.042 au stat 10,5 ore sau mai mult.

Persoanele care au stat mai mult de 12 ore pe zi au avut cel mai mare risc de efecte adverse asupra sănătății. Acest grup a înregistrat o creștere cu 38% a riscului de mortalitate, în comparație cu cei care au stat opt ore pe zi sau mai puțin.

Exerciții de 22 de minute pe zi pot compensa efectele

Chiar și persoanele foarte sedentare, dacă fac exerciții fizice moderate până la viguroase timp de cel puțin 22 de minute pe zi compensează efectele. Acest lucru a fost sodvedit că ajuta la scăderea riscului de deces prematur sau de dizabilitate în rândul persoanelor din studiu.

Dacă se efectuează zilnic, această cantitate de exerciții însumează puțin peste 150 de minute pe săptămână, îndeplinind cota de activitate fizică recomandată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Atâta timp cât oamenii au făcut exerciții fizice timp de cel puțin 22 de minute la un moment dat al zilei, ei și-au scăzut riscul de mortalitate, indiferent de orele petrecute stând, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, echipa observă că o creștere a cantității sau intensității exercițiilor fizice ar putea ajuta la compensarea în continuare a efectelor negative ale statului pe scaun.

Să rămâi consecvent și să-ți faci exercițiile îți poate salva viața.

Sursa: BestLife