Cum afectează obezitatea creierul copiilor și al tinerilor

În ultimii ani, obezitatea a crescut atât în rândul copiilor cât și al tinerilor. Experții ne avertizează că numărul tinerilor obezi este în creștere, mai ales din cauza alimentației dezechilibrate și a stilului de viață, preponderent, sedentar. Obezitatea aduce o varietate de dezechilibre în organism, afectează, inclusiv, capacitățile cognitive, precum și alte funcții ale creierului.

image

Obezitatea afectează zonele creierului responsabile pentru emoții

Pamela Bertolazzi, om de știință, specializat în biomedicină, de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, susține că, în urma cercetărilor efectuate, s-a aflat că obezitatea aduce schimbări la nivelul zonelor creierului responsabile de emoții, apetit și de funcțiile cognitive. Astfel, se explică dependența de mâncare a tinerilor obezi și falsa stare de bine pe care o resimt atunci când consumă alimente nesănătoase. Un alt studiu arată că obezitatatea afectează capacitățile cognitive ale tinerilor, ducând în timp la degradarea funcțiilor importante ale creierului. Mai mult decât atât, medicii din Asociația Radiologică din America de Nord susțin că dependența de mâncare în rândul adolescenților obezi este asemănătoare cu dependența de droguri.

Leptina, hormonul care induce sațietatea

Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase, care are rolul de a induce senzația de sațietate. Leptina contribuie la menținerea unui apetit normal, prin transmiterea semnalului de sațietate față de receptorii din hipotalamus. În cazul persoanelor obeze, creierul a căpătat o anumită rezistență față de secreția acestui hormon, acțiunea leptinei devenind ineficientă, persoana respectivă continuând să consume cantității mari de mâncare.

Citeşte şi: Mâncatul compulsiv, un fals prieten! De ce mâncăm când nu ne este foame

Cum afectează pe termen lung obezitatea

Scăderea performanțelor școlare, depresie, până la diabet, boli pulmonare, cardiovasculare și gastrice - acestea sunt principalele consecințe cu care se pot confrunta tinerii obezi. Sophya Yen, profesor și clinician la Stanford Children’s Health’s Weight Clinic din California, avertizează că efectele obezității în rândul adolescenților sunt resimțite atât la nivel fizic, cât și psihic. De asemenea, obezitatea poate contribui și la probleme cu care adolescenții se pot confrunta, atunci când ating vârsta adultă, precum infertilitatea. Obezitatea poate să favorize numeroase boli, care afectează fertilitatea, precum sindromul ovarelor polichistice și disfuncțiile erectile. Singura soluție prin care pot fi eliminate aceste riscuri este scăderea în greutate, rezultată prin schimbarea stilului de viață și adoptarea unui regim sănătos. Dieta trebuie prescrisă,  obligatoriu,  de către un medic nutriționist, pentru a se evita orice riscuri.

Anca-Teodora Popa