De ce ar trebui să începi să iei magneziu dacă ai peste 50 de ani

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, organismul tău nu mai absoarbe nutrienții din alimente la fel de eficient, iar apetitul poate scădea.

Deși poate mănânci mai puțin, corpul tău are în continuare nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a preveni sau gestiona problemele de sănătate cronice. Iar unul dintre acești nutrienți esențiali este magneziul.

Semnele unei deficiențe ușoare de magneziu

O lipsă ușoară de magneziu poate trece neobservată. Totuși, s-ar putea să observi semne precum oboseala, dificultăți de somn, schimbări de dispoziție sau probleme de memorie.

Magneziu jpg

Riscul să ai deficit de magneziu crește după vârsta de 50 de ani . Foto: Shuttesrtock. 

Dacă această deficiență rămâne netratată, poate duce la stres oxidativ în organism, un factor care contribuie la apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, depresia sau demența.

De ce ai nevoie de magneziu

Femeile adulte au nevoie de cel puțin 310 miligrame de magneziu pe zi, iar bărbații de aproximativ 400 miligrame. Deși poți obține magneziu din alimente precum cerealele integrale, semințele, nucile și fasolea, poate fi dificil să atingi această cantitate doar din dietă. Pentru a te asigura că îți îndeplinești necesarul zilnic, poți lua un supliment de magneziu.

Magneziul și sănătatea oaselor și a creierului

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău absoarbe mai greu magneziul, iar rinichii îl elimină mai ușor prin urină. Totuși, acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele de peste 60 de ani care consumă mai mult magneziu au oasele șoldurilor mai puternice, ceea ce poate reduce riscul de fracturi.

Magneziul este, de asemenea, important pentru sănătatea creierului. Ajută la reducerea inflamației, la eliminarea toxinelor și la prevenirea acumulării de proteine asociate cu boala Alzheimer. Nivelurile optime de magneziu și calciu sunt legate de o memorie mai bună și de o gândire mai clară.

Ce tip de magneziu să alegi

Pe rafturile magazinelor, vei găsi mai multe tipuri de suplimente cu magneziu. Unele, precum magneziul oxid sau magneziul citrat, sunt mai puțin eficiente în ceea ce privește absorbția.

Printre cele mai bine absorbite tipuri de magneziu se numără magneziul malat, care rămâne mai mult timp în sânge, și magneziul acetil taurat, benefic pentru sănătatea creierului și reducerea anxietății.

Dacă ai probleme cu somnul sau anxietatea, magneziul glicinat poate fi o opțiune bună. Pentru sănătatea creierului, magneziul L-treonat este o altă alegere excelentă. Totuși, evită formele care sunt destinate altor scopuri, cum ar fi magneziul hidroxid (folosit ca laxativ).

Cum să-l iei în siguranță

Indiferent de forma de magneziu pe care o alegi, nu depăși doza zilnică recomandată de 350 miligrame din suplimente. Consultă un medic înainte de a începe un nou supliment, mai ales dacă iei alte medicamente sau ai afecțiuni preexistente.

Începând de astăzi, acordă mai multă atenție acestui nutrient vital. Magneziul poate fi cheia pentru o îmbătrânire sănătoasă, protejându-ți atât oasele, cât și creierul!

Sursa: Health Digest