Ce anunță pofta de dulce. Explicațiile medicului

tort9 jpg

Dacă te lupți des cu poftele, și nu ești însărcinată, e timpul să mergi la medic, ai carențe de anumite vitamine în corp.

"Deficitul de vitamina D, nu se simte ca atare. Poate să producă oboseală, apatie şi poate să influenţeze multe boli cronice. Poate să influenţeze statusul proinflamator în corpul nostru. 

Deficitul de vitamina B12 poate face rău, pentru că poate să ducă către anemie şi probleme neurologice. Această carenţă este des întâlnită la persoanele vegetariene şi vegane. Vitamina B12 se găseşte doar în alimentele de origine animală, pe care aceştia le exclud. 

În această situaţie putem să simţim parestezi, oboseală, nervozitate, dar şi imposibilitatea de a face lucruri pe care înainte le faceam cu multă uşurinţă. 

Acelaşi deficit poate să se întâlnească şi în anemia feriprivă, care dă senzaţia de oboseală. Copiii, bătrânii sau femeile însărcinate pot avea acest deficit”, a spus medicul Laura Ene la Antena3.

Astenia de primăvară pe care o resimţim sub forma unor stări de oboseală şi apatie vine, cu siguranță, de la lipsa de minerale şi vitamine. 

Cum obţinem din alimente vitaminele necesare pentru organism

“Când vine vorba de vitamina D, se poate, dar mai greu. În principiu, această vitamină trebuie suplimentată prin suplimente. Dacă suntem vegetarieni sau vegani, mai greu este să putem lua din alimentaţie vitamina B12.

Fierul cel mai bine se absoarbe din alimentele de origine animală, iar calciul cel mai bine din lactate.

Lipsa magneziului în organism o resimţim atunci când suntem nervoşi, agitaţi sau când avem o poftă teribilă de ceva dulce. Celelalte pofte pe care le avem se împletesc între deficitul nutriţional şi cel emoţional”, mai spune medicul. 

Vitamina C nu se găseşte numai în citrice. “Este greu să facem deficit de vitamina C, atâta timp cât mâncăm un fruct pe zi sau o porţie de legume. Nu se simt neapărat deficite, desigur, deficitul acut duce la scorbut. Se găseşte în cantitate mai mare în ardeiul gras, pătrunjel şi în tot ce are frunză verde”.

De ce e bine să bem apă caldă cu lămâie dimineaţa

“Este foarte bine să bem un pahar cu apă cu lămâie dimineaţa, dacă simţim că ne revigoreză. Este o paractică foarte bună. Apa în sine hidrateză foarte bine corpului, mai ales pentru pornirea tranzitului intestinal”.