De ce apare senzaţia de nod în gât
În jur de 46% din persoanele sănătoase, la nivel mondial, au experimentat cel puţin o dată senzaţia de nod în gât, spun statisticile. Ştiai că acest simptom are adesea cauze emoţionale şi că poate fi dat şi de unele medicamente?
Senzaţia de nod în gât este cel mai frecvent întlânită la persoanele de vârstă mijlocie. Poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii, în egală măsură. Adesea, senzaţia de nod în gât este resimţită de obicei în partea din faţă a gâtului, cel afectat simţind că nu mai are aer. Seamănă cu o apăsare şi nu este însoţită de dificultatea de înghiţire a apei şi a alimentelor.
Însoţeşte atacurile de panică
Senzaţia de nod în gât apare, de cele mai multe ori, în condiţii de stres, la persoanele emotive, fiind percepută ca o lipsă de aer, apăsare, senzaţie de ştrangulare, uneori însoţind sau agravând atacurile de panică. Potrivit medicului de familie Călin Ciubotaru, nu sunt motive de îngrijorare, în cele mai multe cazuri. Această senzaţie dispare de regulă de la sine, odată cu liniştirea persoanei. Totuşi, aleori poate fi vorba şi de prezenţa unei boli psihice. „Deoarece aceste stări apar adesea în cadrul unor sindroame depresive, anxioase sau altor afecţiuni psihice, o consultaţie psihiatrică poate fi utilă“, explică acesta.
Poate avea mai multe cauze
- boala de reflux gastro-esofagian
- afecţiuni ale tiroidei, apariţia unor nodule tiroidieni
- disfuncţii ale sfincterului esofagian
- tonsilita (inflamaţie a amigdalelor)
- epiglotita (inflamaţia cartilajului situat în spatele limbii)
- boli motorii ale esofagului
- sinuzita cronică
- rinita alergică
Poate fi cauzată şi de unele medicamente
Această senzaţie poate fi consecinţa unor tulburări de ritm cardiac (aritmii). Bătăile rapide ale inimii se pot însoţi de senzaţia că nu poţi respira. De asemenea, acest simptom mai poate apărea la persoanele care fac tratamente cu antihipertensive sau cu antihistaminice.
În cazul în care senzaţia de nod în gât este însoţită de durere, de febră, transpiraţii nocturne, pierdere în greutate, dar şi de dificultate de înghiţire, este cazul să te prezinţi cât mai repede la un consult de specialitate.
Sfatul specialistului
Dr. Călin Ciubotaru
În marea majoritate a cazurilor, senzaţia de nod în gât are o cauză emoţională. Mult mai rare sunt cazurile în care această manifestare are o cauză organică: diverticuli sau tumori ale esofagului şi laringelui, însoţite de tulburări de înghiţire, guşa gigantă, tumorile tiroidei sau ale glandelor paratiroide care pot ajunge să comprime şi să deformeze traheea. Aceste cazuri sunt de gravitate mult mai mare decât cele emoţionale şi impun investigaţii şi măsuri terapeutice complexe.