6 motive pentru pierderea vocii

1 2 jpg jpeg

Pierderea vocii poate surveni din multe motive, unele comune, precum fumatul sau răceala, altele mai complexe, precum artrita reumatoidă sau cancerul laringian.

Ai observat în ultimele zile că vocea ta sună anormal, poate mai răguşită decât de obicei sau sugrumată dacă încerci să vorbeşti mai tare? Sau poate că nu mai reuşeşti să scoţi chiar niciun sunet? Iată care sunt cele mai întâlnite motive care au legătură cu alterarea vocii sau chiar cu pierderea ei completă.

Răceala şi laringita pot duce la pierderea vocii

Când vorbeşti, aerul trece prin „cutia vocală” din gât, atingând corzile vocale; când acestea vibrează, se formează sunetele. Când răceşti, gâtul se inflamează şi ustură, iar corzile vocale se umflă, ceea ce influenţează modul în care vibrează. Astfel, vocea ta sună mai răguşit sau chiar „spart”. Bea multă apă şi ceai de plante, consumă supe călduţe şi odihneşte-ţi vocea. Odată cu răceala poate apărea şi laringita, care constă în pierderea totală a vocii.

Vorbeşti prea mult

O altă cauză des întâlnită care duce la pierderea vocii este faptul că o foloseşti prea mult. Dacă ai un job care îţi impune să vorbeşti toată ziua sau să cânţi, ţi se va întâmpla ca uneori să rămâi fără cuvinte la propriu. Când vorbeşti sau cânţi, activezi muşchii gurii şi ai gâtului care, ca orice muşchi folosiţi în exces, pot obosi sau se pot întinde. Laringita declanşată brusc în urma unui astfel de efort se numeşte acută şi se traduce prin pierderea imediată a vocii.

Eşti fumător înrăit

Fumatul irită corzile vocale, ceea îţi poate crea probleme cu vocea pe termen lung. Studiile arată că fumătorii şi foştii fumători au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta diverse afecţiuni vocale de-a lungul timpului. De asemenea, fumatul creşte riscul de a face polipi pe corzile vocale, care au drept consecinţă îngroşarea vocii.

Şi alergiile pot conduce la pierderea vocii

Când te gândeşti la alergii, îţi vin în minte un nas care curge, ochi înroşiţi şi strănuturi. Însă o reacţie alergică poate să cauzeze şi inflamarea corzilor vocale, iar antihistaminicele luate împotriva alergiilor pot usca mucusul din gât, ceea ce, de asemenea, irită corzile.

Ai artrită reumatoidă

Boală autoimună care cauzează rigidizarea articulaţiilor şi dureri, artrita reumatoidă declanşează la una din trei persoane afectate roşu în gât şi pierderea vocii. Acest lucru se întâmplă deoarece şi la nivelul feţei şi gâtului există mici articulaţii afectate de boală.

Pierderea vocii poate fi un semn de cancer laringeal

Răguşeala şi lipsa vocii pe termen lung ar putea fi semne ale cancerului laringeal, care mai are drept simptome şi durerea la înghiţire, durerea în ureche, dificultăţile la respirat şi o umflătură în gât.

Atenţie: dacă problemele cu vocea durează mai mult de două săptămâni, mergi la medic!

Citeşte mai multe despre pierderea vocii:

Beţi ceai de nalbă contra laringitei

Ce trebuie să ştii despre polipi