Cum și când să bei apă, conform Ayurveda

Consumul unei cantități adecvate de apă este esențial pentru o sănătate bună.

Apa ajută la menținerea unei digestii sănătoase și a unui organism hidratat și, de asemenea, te ferește de simptome neplăcute precum amețelile și gândirea confuză.

Ca atare, nu este surprinzător că și Ayurveda abordează subiectul și există câteva reguli care ar trebuie respectate.

pahar cu apa jpg

Apa la temperatura camerei este mai bună pentru corp decât cea rece, din frigider. Foto: Shutterstock. 

Ayurveda se bazează pe înțelegerea individualității fiecărui individ și are la baza conceptul echilibrului între cele trei energii fundamentale, cunoscute sub denumirea de „doshas” (Vata, Pitta și Kapha).

Conform Ayurveda, sănătatea se abordează holistic, integrând aspectele fizice, mentale și spirituale ale unei persoane. Tratamentele ayurvedice includ modificări ale dietei, practici de yoga, utilizarea plantelor medicinale și tehnici de detoxifiere, toate având scopul de a restabili armonia internă a organismului și de a promova starea de bine generală.

Ayurveda accentuează conceptul de prevenție a bolilor și menținerea echilibrului în viața de zi cu zi pentru a asigura o viață sănătoasă și armonioasă.

Practicantul ayurvedic Dr. Rekha Radhamony a împărtășit aceste regulile în privința consumului de apă, pe pagina sa de Instagram, astfel:

·     Bea apa doar în timp ce stai, nu în timp de mergi sau alergi

·     Bea apa înghițitură cu înghițitură, nu o sorbi.

·     Alege apă caldă sau apă la temperatura camerei. Nu bea apă rece direct din frigider pentru că îți blochează din activitatea digestive, a spus dr. Radhamony.

·     Folosește vase de lut, cupru sau oțel pentru a stoca apă, nu o bea direct de la robinet sau din recipiente de plastic.

·     Pentru o digestie îmbunătățită, bea apă fiartă care prin acest process a fost redusă la o treime din volumul său.

·     Primul lucru pe care trebuie să-l faci dimineata este să bei un pahar cu apă

Câtă apă ar trebui să bei?

Nu trebuie să bei cantități mari, dar alege apa de calitate. „Chiar și apa trebuie digerată, conform Ayurveda. Cantitatea de apă de care are nevoie fiecare persoană este determinate de factori personali și trebuie să țineți cont de semnalele pe care le trimie corpul: dacă nu transpirați bine, sunteți constipat, vă simțiți gura uscată, urina este galben închis, atunci probabil că nu consumați suficientă apă și ar trebuie să beți mai multă”, a spus dr. Radhamony.

Când să bei apă

Conform Ayurveda, este bine să bei apă la 30 de minute după sau înainte de masă. Este de preferat să bei apă caldă, care se fierbe cu chimen, potrivită în toate anotimpurile, cu excepția verii „când este maio bine să consume apă în care ai pus rădăcini de vetiver, ca o infuzie.

Infuzii cu coriandru și curcumimă sunt, de asemenea, recomandate pe tot parcursul anului pentru a îmbunătăți digestia, dar și pentru a vitaliza organismul.

Sursa: Hindustan Times