Ce simptom la nivelul mâinilor și picioarelor indică lipsa unei vitamine cheie?

Un simptom care constă într-o senzație ciudată de înțepături și furnicături ar putea dezvălui o lipsă de vitamina D în organism, spun medicii de la Spitalul General din Massachusetts.

Acest simtom care afectează o mulțime de oameni ar putea fi, de fapt un indicator cheie al unei deficiențe periculoase de vitamine, spun experții.

Constă în senzația de mii de ace în piele,  o senzație de înțepături și furnicături care în alte condiții se datorează întreruperii alimentării cu sânge a nervilor , dar medicii de la Spitalul General din Massachusetts spun că este, de asemenea, un semn al nivelurilor scăzute de calciu care rezultă din lipsa de vitamina D.

crampe jpg

Furnicăturile și crampele pot fi semnul lipsei de vitamina D. Foto: Shutterstock

De asemenea, medicii explică de ce, cel mai important rol al vitaminei D în organism este de a ajuta la absorbția calciului din alimente și cum, pe lângă furnuicături și senzația de ace în piele, persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D ar putea experimenta o fragilizare a oaselor cunoscută sub numele de osteomalacie, care crește probabilitatea ca acestea să se rupă și poate fi foarte dureroasă.

Simptomele includ, de asemenea, crampe musculare și convulsii, cazurile extreme la copii conduc chiar la rahitism, care modifică forma oaselor.

Vitamina D se sintetizează în prezența razelor UV ale soarelui și mâncând anumite alimente, cum ar fi peștele gras: somonul și sardinele.

Deficitul de vitamina D poate fi cauzat și de alți factori, pe lângp lipsa expunerii la soare, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boala celiacă, ducând la o absorbție slabă a vitaminei în intestin.

Chiar dacă stau la soare, persoanele care poartă protecție solară sau care stau în casă pentru perioade lungi de timp riscă să nu aibă suficientă vitamina D.

Pe site-ul web al Spitalului General din Massachusetts, experții au explicat: „Dacă vitamina D este prea scăzută, organismulse poate confrunta cu niveluri scăzute de calciu în sânge. Acest lucru poate provoca senzații de ace în piele, crampe musculare și chiar convulsii.”

Sursa: Mirror