Cum să supraviețuiești caniculei, fără aer condiționat

Să ne păstrăm confortul pe durata temperaturilor extreme devine o provocare. Următorii pași te pot ajuta să te răcorești pe durata caniculei, chiar dacă nu ai aer condiționat, sugerează Medicinenet.

Folosește ventilatoare

Simple, pe suport tijă, sau ventilatoare de tavan, sunt bune pentru că promovează circulația aerului în întreaga casă. Deschiderea ușilor în casă și utilizarea ventilatoarelor cu pentru a împinge aerul cald în exterior poate funcționa ca un sistem de „eșapament” și, cel puțin seara, atrag aer mai răcoros în casă.

În serile mai reci, deschide toate ferestrele pentru a promova cât mai mult circulația aerului. Când soarele răsare, dis-de-dimineață, închide toate ușile și ferestrele, asigurându-te că închizi și perdelele și jaluzelele, pentru a menține interiorul răcoros cât mai mult timp posibil. Când aerul exterior se răcește la o temperatură mai scăzută decât în interior (de obicei seara sau noaptea), deschide geamurile și pornește ventilatoarele.

Profită de puterea de răcire a apei

Ține picioarele în apă rece, poți chiar să daugi într/un lichean un cubuleț, două de gheață. Folosește prosoapele umede și bandanele care pot avea un efect de răcire atunci când sunt purtate pe umeri sau pe cap. Fă dușuri sau băi reci și ia în considerare utilizarea unei sticle cu pulverizator, umplută cu apă rece pentru a o folosi ca sprey pe tot parcursul zilei.

Stai la parter

Deoarece aerul cald se ridică, etajele superioare ale unei case vor fi mai încinse decât parterul. Un subsol poate fi un refugiu răcoros de căldura amiezii.

Elimină sursele suplimentare de căldură

 Becurile cu incandescență pot genera căldură inutilă, la fel ca și computerele sau aparatele lăsate în funcțiune. Mănâncă alimente proaspete care nu necesită utilizarea cuptorului sau aragazului pentru a le pregăti.

Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock

Temperaturile extreme pot fi gestionate și fără aer condiționat. Foto: Shutterstock

Amintește-ți să bei suficientă apă, astfel încât să îți menții un nivel adecvat de hidratare. În general, acest lucru înseamnă să consumi mai multă apă decât o faci de obicei când este cald. Dacă transpiri abundent, va trebui, de asemenea, să înlocuiești electroliții mâncând o cantitate mică de alimente cu apă sau bând băuturi special create pentru înlocuirea electroliților.

Setea este primul semn de deshidratare; ar trebui să bei cantități suficiente de lichide înainte de a simți sete pentru a preveni deshidratarea.

Evită băuturile alcoolice și cofeina, deoarece ambele substanțe pot acționa ca diuretice și pot favoriza deshidratarea.

Pentru un sistem de „aer condiționat” de casă, așează-te  în fața unui ventilator, iar dacă devine insuportabilă căldura, mergi în mall-uri sau în locuri unde știi că există aer condiționat. Este bine de știut că bibliotecile, centrele comerciale și cinematografele pot fi toate locuri bune pentru a te răcori, deoarece au aer condiționat.

Nu mânca mult

Mesele generoase, bogate în proteine, pot crește căldura metabolică și pot încălzi corpul. Evită-le și alege alimente proaspete, hidratante, precum salatale și fructele.

Ai grijă și la simptomele bolilor legate de căldură și adevăratele urgențe legate de căldură (crampe de căldură, erupții cutanate, epuizare termică, insolație) și cheamă ambulanța dacă ești în pericol.

Ai tot timpul în vedere faptul că și animalele de companie suferă atunci când temperatura crește. Fă-le o baie sau un duș „răcoros”, deoarece acest lucru le va ajuta să-și mențină temperatura corpului scăzută. Un loc pe gresie pe care să se întindă, sau un loc în fața unui ventilator vor ajuta, de asemenea, să răcească animalul. Asigură-te că au apă rece de băut. Semnele insolației la un animal de companie sunt:

·     gâfâit scut,

·     ochii mari,

·     multă salivă,

·     piele fierbinte,

·     muschi care tremură sau spasmotici,

·     vărsături și

·     privire năucită.

Sună-ți medicul veterinar dacă bănuiești că animalul tău de companie are o insolație.