Cum afectează diabetul sănătatea unghiilor?

Diabetul devine o problemă majoră de sănătate în întreaga lume. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, numărul persoanelor cu diabet, la nivel mondial, va crește la 700 de milioane până în 2045.

Creșterea prevalenței diabetului este determinată în mare măsură de factori precum creșterea consumului de alimente nesănătoase, hipertensiune arterială, toleranță redusă la glucoză și stil de viață sedentar - acești factori contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabetului zaharat,  în întreaga lume.

diabet jpg

 Unii oameni pot avea diabet ani de zile înainte de a fi diagnosticați. Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, pe măsură ce nivelul zahărului din sânge crește, pot apărea unele simptome ale diabetului, inclusiv urinarea frecventă, lipsa de energie, rănile care se vindecă lent și sete excesivă, spune Health Digest.

Diabetul poate avea, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de boli cardiovasculare, boli de rinichi, leziuni ale nervilor și orbire. De asemenea, poate afecta sănătatea unghiilor, provocând diverse simptome vizibile.

Care este legătura între unghii și diabet?

O problemă comună a unghiilor asociată cu diabetul este onicomicoza sau infecția fungică a unghiilor. Persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile la infecții fungice din cauza sistemului lor imunitar slăbit și a circulației proaste, potrivit unui studiu din 2016 publicat în Journal of Medical Science.

Infecțiile fungice pot provoca unghii îngroșate, decolorate și casante, care sunt predispuse la rupere și exfoliere.

O altă problemă a unghiilor asociată diabetului este separarea unghiei de patul unghiei. Medicul diabetolog Rowan Hillson, citat de Health Digest observă circulația deficitară la persoanele cu diabet. Ea sugerează, de asemenea, că afectarea nervilor poate afecta și ritmul de creștere a unghiilor. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor reiterează această afirmație, observând că neuropatia este o complicație frecventă a diabetului, cauzată de un nivel ridicat al zahărului din sânge pentru o lungă perioadă de timp.

Per total, diabetul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății unghiilor, provocând modificări în aspectul, textura și forma lor.

Ce poți face?

În general, este important ca cei cu diabet să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge și să gestioneze eficient afecțiunea. Dacă ai o infecție a unghiilor, caută imediat un tratament pentru a preveni răspândirea sau agravarea infecției.

Medicul poate diagnostica tipul de infecție a unghiilor și poate prescrie medicamente adecvate. În funcție de severitatea infecției, medicul prescrie un medicament antifungic utilizat în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor fungice ale unghiilor. Medicamentele orale pot fi prescrise pentru a trata infecția sau, în unele cazuri, poate fi utilizată o cremă antifungică.

Mergi la medic constant pentru a monitoriza infecția și pentru a te asigura că se vindecă corect. Dacă infecția nu se vindecă sau se agravează, este posibil ca medicul să ajusteze planul de tratament. De asemenea, el poate oferi sfaturi despre îngrijirea corespunzătoare a unghiilor și alte strategii pentru prevenirea altor probleme asociate diabetului.

Citește și La ce vârstă ar trebui să faci prima colonoscopie?