Ce legătură este între ochi, vedere, demență și diabet?

Ochii sunt ferestre către suflet, dar dovezile medicale sugerează că ar putea fi și ferestre către creier și corp.

Mai multe afecțiuni de sănătate pot fi detectate prin examinarea ochilor, printre care diabetul, scleroza multiplă și chiar boala Alzheimer. Medical News Today a vorbit cu experți în domeniu pentru a descoperi cum ochiul poate dezvălui secretele corpului.

Cei mai mulți dintre noi nu merg la oftalmolog în mod regulat, și sunt conștienți că un test de ochi nu este doar pentru verificarea vederii și corectarea problemelor de vedere.

Ochiul este singura parte a corpului pe care medicii pot examina, în mod neinvaziv, pentru a privi în interiorul unui organ. În partea din spate a ochiului se află retina, unde pot fi văzute clar vasele de sânge și nervul optic.

consult oftalmologic

Consultul oftalmologic poate ajuta la diagnosticarea unor boli sistemice. Foto: Shutterstock

Datorită acestui fapt, optometriștii și oftalmologii ar putea diagnostica nu numai afecțiunile oculare, ci și bolile sistemice - cele care afectează alte organe ale corpului sau întregul organism.

Dr. Hagar Ibrahim, medic oftalmologla St. Paul's Eye Unit, Liverpool University Hospitals, din Regatul Unit, a declarat pentru Medical News Today că „o examinare oculară de rutină în care pupilele sunt dilatate poate oferi o vedere completă și clară a nervului optic, care se conectează la creier, retină […] și toate vasele de sânge care alimentează retina. Prin urmare, patologia ochiului poate fi văzută clar în timpul examinării ochiului, atât în afecțiunile oculare localizate, cât și în bolile sistemice, făcând cu adevărat ochiul o fereastră către restul corpului”, a adăugat ea.

Ce poate fi diagnosticat?

„Oamenii sunt adesea surprinși când un oftalmolog îi diagnostichează cu o boală sistemică, dar nu ar trebui să fie. Mulți oameni cu boli sistemice sunt diagnosticați pentru prima dată de medicul lor oftalmolog, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care toți adulții ar trebui să facă controale regulate la ochi cel puțin la fiecare 2 ani.”

Pe lângă identificarea problemelor de vedere, cum ar fi miopie, hipermetropie și astigmatism, un test ocular de rutină va detecta alte tulburări oculare, cum ar fi glaucomul și degenerescenta maculară legată de vârstă.

Examinând vasele de sânge din retină și nervul optic, optometristul poate descoperi multe despre sănătatea generală a unei persoane.

Acest proces non-invaziv poate detecta multe alte afecțiuni de sănătate care pot părea nelegate de ochi, printre care hipertensiunea arterială, diabetul, tulburările tiroidiene și bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și scleroza multiplă (SM).

„Inflamația oculară poate afecta multe părți ale ochiului și poate fi adesea primul semn al unei boli sistemice. Cheia pentru diagnosticarea cauzei constă în anamneza concentrată, urmată de investigare ghidată a sistemelor corporale relevante, inclusiv teste de sânge”, a explicat dr. Ibrahim.

Modificări ale vaselor de sânge

Pot fi indicatori timpurii atât ai diabetului, cât și ai hipertensiunii.

Dr. Storey a declarat că „diabetul este boala cel mai frecvent diagnosticată, având în vedere frecvența bolii, precum și constatările clasice ale examenului de retină, care pot include sângerări, scurgeri de lichid și zone cu flux sanguin slab.”

Deși un diagnostic ferm al diabetului zaharat poate fi făcut doar cu un test de glucoză din sânge, modificările vaselor de sânge ale retinei pot da un indiciu puternic că o persoană poate avea diabet.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, semnele retinopatiei diabetice pot fi uneori detectate prin examinarea ochilor chiar înainte ca o persoană să suspecteze că ar putea avea diabet.

Odată diagnosticat, cu condiția ca diabetul să fie bine controlat, persoana poate minimiza riscul de deteriorare a ochilor, așa cum a explicat dr. Ibrahim: „Pe lângă terapiile oculare localizate, cum ar fi tratamentul cu laser sau injecțiile intravitreale, îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge prin tratamentul farmacologic adecvat, restricționarea aportului de zahăr și efectuarea modificărilor necesare în stilul de viață, pot duce la regresia retinopatiei diabetice.”

Cu toate acestea, pentru cei cu diabet zaharat, cele mai importante teste oculare au loc după diagnostic, a spus dr. Howard R. Krauss, neuro-oftalmolog și director al Pacific Neuroscience Institute's Eye

”În cele mai multe cazuri, diabetul este diagnosticat înainte ca modificările să devină evidente la nivelul retinei, dar examenul retinian este o parte vitală a evaluărilor diabetice de rutină, astfel încât să ajute în gestionarea bolii și să intervină atunci când este indicat, cu oricare dintre varietate de tratamente pentru a reduce riscul de orbire din cauza retinopatiei diabetice.”

Hipertensiune arterială

Studiile au arătat că semnele de hipertensiune se găsesc în ochii a aproximativ 10% din populația adultă, fără diabet.

La examinare, un oftalmolog ar putea observa urme de îngustare a arteriolelor în retină, înțepături arteriovenoase, hemoragii retiniene și, ca și în retinopatia diabetică, microanevrisme. Toate acestea sunt indicatori ai retinopatiei hipertensive.

„Hipertensiunea se prezintă și cu semne clasice în interiorul ochiului. Cele mai timpurii semne de hipertensiune arterială sunt îngustarea vaselor, adesea denumite „cablaje de argint” din cauza aspectului lor”, a spus dr. Philip Storey, pentru The Healthy.

Vestea bună este că dacă hipertensiunea este controlată, daunele pot fi oprite, după cum a explicat dr. Ibrahim.

„Depistarea precoce înseamnă că se iau măsurile de precauție adecvate și se fac schimbările necesare în stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, pe lângă începerea unui tratament medical adecvat, reducând astfel riscul de boli de inimă”, ne-a spus ea.

Ce poate dezvălui nervul optic?

În timpul unui test oftalmologic de rutină, medicul oftalmolog va examina, de asemenea, nervul optic pentru a căuta orice anomalii sau modificări.

Dr. Ibrahim a explicat de ce: „Nervul optic conectează ochiul de creier și, prin urmare, este o extensie a sistemului nervos central. Este singura parte a creierului care poate fi vizualizată clar examinând partea din spate a ochiului.

„Umflarea sau inflamația nervului optic poate fi dăunătoare vederii și vederii culorilor și poate diagnostica scleroza multiplă, care este o boală demielinizantă autoimună a creierului și măduvei spinării, precum și tulburări neuroinflamatorii, cum ar fi neuromielita optică sau tumora cerebrală.”  a adăugat medicul.

Problemele de vedere în scleroza multiplă, care tind să fie puternice, și apoi să se rezolve în câteva săptămâni, sunt de obicei rezultatul nevritei optice, o tulburare inflamatorie acută demielinizantă a nervului optic.

Nevrita optică este primul simptom la până la 20% dintre persoanele care sunt ulterior diagnosticate cu SM, deși poate indica alte tulburări sau chiar poate fi rezultatul unei infecții virale sau al deficienței de vitamine.

Dacă un optometrist suspectează nevrita optică într-un examen oftalmologic de rutină, va trimite o persoană pentru teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul și a identifica cauza.

Semne de Alzheimer

„Screeningul retinian al bolii Alzheimer este o perspectivă nouă. Retina este alcătuită din mai multe straturi de celule neuronale specializate și există dovezi puternice că aceleași modificări ale creierului pot apărea în retină, permițând posibil screening-ul pacienților pentru semnele precoce ale bolii Alzheimer.”, a spus dr. Hagar Ibrahim

Metodele actuale de diagnosticare a sursei de încredere a Alzheimer sunt adesea lungi, invazive și costisitoare, așa că posibilitatea de a diagnostica afecțiunea din retină ar fi un progres uriaș.

Deși aceasta nu este încă o boală care poate fi diagnosticată printr-o examinare oculară de rutină, cercetări recente au sugerat că medicii ar putea, în viitor, să diagnosticheze Alzheimer prin scanări retiniene.

Noua tehnică, testată până acum doar la șoareci, combină rezultatele a două scanări pentru a evalua starea retinei. Cei cu boala Alzheimer au o suprafață retiniană mult mai aspră decât cei fără.

Alte cercetări au identificat plăcile de beta-amiloid pe retină ca un indiciu al bolii Alzheimer și, de asemenea, în cristalinul ochiului, ambele putând fi detectate prin metode neinvazive.

Dr. Ibrahim a explicat câteva dintre noile evoluții:

„Sunt mai multe domenii aflate în cercetare. În primul rând, se caută prezența fragmentelor de beta-amiloid în retină, care pot fi detectate prin metode specializate de imagistică retiniană, înainte de apariția simptomelor. […] În al doilea rând, analizând biomarkerii detectabili pe imaginile OCT-A retiniene sub formă de diferențe de microvascularizare retiniană la pacienții cu boala Alzheimer și afectare cognitivă ușoară în comparație cu martorii sănătoși.”

Poate că aceste constatări pot duce la un diagnostic mai ușor și mai devreme al bolii Alzheimer, permițând tratamentului să înceapă înainte ca simptomele să devină severe.

Periodic, fă teste oculare 

Pe lângă faptul că îi permit unui optometrist să detecteze boli în altă parte a corpului, modificările la nivelul ochilor pot spune unui medic cum progresează o boală sistemică.

Prin urmare, testele oculare regulate sunt importante, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, așa cum a spus Dr. Benjamin Bert, medic oftalmolog la Centrul Medical Memorial Care Orange Coast din Fountain Valley.

„Examenele oftalmologice sunt în principal pentru a verifica starea de sănătate a ochilor, ajută la depistarea bolilor sistemice. Pentru adulți, dacă nu aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact, se recomandă totuși să faceți un examen anual cel puțin o dată la 20 de ani, de două ori la 30 de ani și mai regulat după 40 de ani. După 40 de ani este momentul în care afecțiunile specifice ochilor pot începe să devină mai frecvente – inclusiv prezbiopia, glaucomul, cataracta și modificările retinei din cauza diabetului sau a hipertensiunii arteriale.”

Dar este de asemenea important să ne amintim că examinările oftalmologice sunt doar un instrument în monitorizarea stării de sănătate.

„O examinare a retinei reflectă adesea severitatea unei boli în întregul corp. […] Cu toate acestea, pacienții nu ar trebui să se bazeze pe un examen oftalmologic pentru a evalua cât de bine este controlată boala lor sistemică”, a avertizat dr. Storey.

„Daunele pe care le vedem în ochi pot dura ani să apară. Chiar și atunci când examinarea ochilor unui pacient este normală, boala sistemică a acestuia – hipertensiune arterială sau diabet, de exemplu – ar putea fi slab controlată”, a explicat el.

Așadar, o testare  oftalmologică regulată face parte din îngrijirea generală a sănătății, mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Citește și Rețetă naturistă contra constipației