COVID-19 poate micșora creierul

Atrofia cerebrală (micșoararea creierului) se referă la o pierdere a țesuturilor cerebrale, inclusiv a neuronilor și a conexiunilor dintre ei.

„Micșorarea creierului” se încadrează, de asemenea, sub umbrela atrofiei cerebrale și se poate referi la creier în general, sau la anumite proțiuni din organ, scrie HealthLine.

Cauzele atrofiei cerebrale includ leziuni cerebrale traumatice, accident vascular cerebral, boli degenerative ale creierului, cum ar fi demența, boli infecțioase care provoacă inflamații semnificative, cum ar fi SIDA și encefalita, iar cercetările aflate în curs de desfășurare arată că și COVID-19 este o boală infecțioasă care poate determina micșorarea creierului.

covid 19 jpg

Long Covid poate însemna și declin cognitiv. Foto: Shutterstock

Cum îți afectează COVID-19 creierul?

Din motive încă neînțelese de specialiști, unele persoane care dezvoltă o infecție cu COVID-19 pot prezenta simptome timp de câteva săptămâni, luni sau ani după recuperare. Aceste afecțiuni post-COVID sunt numite consecințe ale COVID și „long COVID”. Mai aexact, înseamnă că persoanele respective au avut COVID-19 și prezintă simptome noi, recurente sau în curs de desfășurare la 4 săptămâni sau mai mult de la debutul inițial al infecției.

Contracția creierului este una dintre aceste afecțiuni care poate apărea din cauza COVID-ul prelungit, atrag atenția cercetătorii.

Într-un studiu din 2022 s-au folosit două scanări ale creierului cu imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) la 785 de participanți. Cercetătorii au descoperit modificări ale creierului în cele 401 de cazuri care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 între fiecare scanare. Modificările au inclus: substanță cenușie redusă (stratul exterior al creierului), leziuni tisulare în zone ale creierului legate de miros și scăderea dimensiunii creierului.

De asemenea, studiul a constatat că aceiași participanți care au prezentat o contracție a creierului au un risc mai mare de a experimenta declin cognitive și aveau mai multe leziuni tisulare în zonele creierului care controlează mirosul.

Explicații posibile, potrivit Healthiline sunt că „long COVID”  produce  inflamația și uneori, infecția virală directă a celulelor creierului.

Un alt studiu a folosit și tehnici RMN pentru a evalua creierul celor care au suferit infecția cu COVID-19. Aici, cercetătorii au descoperit leziuni ale vaselor mici de sânge din creier.

Din cauza dimensiunii reduse a studiului și a altor limitări, cercetătorii nu au putut face concluzii certe despre modul în care COVID-19 afectează creierul.

Un studiu din 2022 a notat, de asemenea, leziuni cerebrale la pacienții care au murit din cauza complicațiilor legate de COVID-19 în timpul primului val al pandemiei (martie până în iulie 2020). Cercetătorii au găsit dovezi ale scurgerilor de proteine ​​și ale leziunilor neuronilor în timp ce efectuau autopsii ale creierului.

Ei au sugerat, de asemenea, trebuie acordată mai multă atenție modificărilor creierului la persoanele care supraviețuiesc infecției cu COVID-19 și se plâng de simptome cognitive care ar putea fi semne de COVID prelungit.

Citește și Circumcizia oferă un avantaj sexual?