Colesterolul ridicat poate provoca dureri de cap?

Există o legatura între aceste două condiții? Nu este un secret faptul că un colesterol ridicat este un factor de risc pentru multiple probleme grave de sănătate, inclusiv boală coronariană, care ea însăși poate duce la probleme grave, cum ar fi un atac de cord sau alte afecțiuni cardiace dureroase.

„Efectele colesterolului ridicat se acumulează de-a lungul anilor”, spune medicul cardiolog Luke Laffin. „Trebuie să fim agresivi în încercarea de a o reduce. Pe perioade lungi de timp, colesterolul crescut crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și întărirea arterelor, fenomen numit ateroscleroză. Acestea sunt principalele lucruri pentru care ne îngrijorăm.”, spune specialistul.

femeie migrena durerei de cap shutterstock 241533844 jpg

Colesterolul ridicat este asimptomatic, până la evenimente semnificative de sănătate. Foto: Shutterstock

Dacă ai colesterolul ridicat și simți, de asemenea, că ai dureri de cap frecvente sau amețeli, ai putea fi tentant să credezi că există o legătură directă între cele două. Cu toate acestea, dr. Laffin explică de ce nu este cazul.

Colesterolul nu produce simptome?

Majoritatea persoanelor cu colesterol ridicat nu prezintă simptome până la primul atac de cord sau la primul accident vascular cerebral sau au angină pectorală, o afecțiune dureroasă a inimii.

Totuși, medicul spune: „Nu există nicio dovadă clară și definitivă care să spună acest lucru”, declară dr. Laffin.

Dacă nivelul de colesterol este extrem de ridicat, simptomele fizice sunt diferite. „S-ar putea să vedem depozite de colesterol în anumite zone neașteptate, cum ar fi coatele sau tendonul lui Ahile”, spune dr. Laffin. „În special la persoanele mai tinere, s-ar putea să observați o acumulare de colesterol sau depuneri în ochi dacă nivelul este ridicat.”

Acolo unde apare confuzia aceasta, este data de faptul că  afecțiunile asociate frecvent cu colesterolul ridicat - nu colesterolul ridicat în sine, singur, poate provoca uneori dureri de cap.

„Creierul tău are o capacitate remarcabilă de a se adapta la niveluri ridicate de tensiune arterială pentru perioade scurte de timp. Dar dacă aceste niveluri sunt sever crescute, poți avea dureri de cap.”, explică dr. Laffin.

Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt, de asemenea, factori de risc pentru ateroscleroză. „Cum contribuie acest lucru la durerile de cap este puțin îndoielnic. Cu toate acestea, acumularea plăcii în artere poate provoca, de asemenea, hipertensiune arterială, care, la rândul său, poate duce la un accident vascular cerebral”.

Dr. Laffin observă că nu există nicio cercetare care să demonstreze că prezența unui colesterol ridicat cauzează migrene. „Adesea ne gândim la migrene ca fiind un fenomen de vasodilatație”, spune el, sau ceva care apare atunci când vasele de sânge se extind sau se dilată. „Acesta este un fenomen complet separat de ateroscleroză.”

Totuși, în ultimii câțiva ani, mai multe studii au găsit asocieri interesante între nivelul colesterolului și migrene.

De exemplu, un studiu din 2015 a constatat că persoanele care aveau migrene frecvente și intense aveau niveluri mai ridicate de colesterol total și niveluri mai mari de colesterol LDL (sau colesterol rău). Când persoanele din studiu au primit trei luni de tratament, care a ajutat la reducerea migrenelor, aceste niveluri au scăzut.

Cu toate acestea, acest studiu a inclus doar 52 de persoane, ceea ce este prea puțin pentru a trage concluzii majore, cuprinzătoare. Și rezultatele nu înseamnă că colesterolul ridicat cauzează aceste migrene, spune dr. Laffin care evidențiază că nu înseamnă neapărat lanțul cauză și efect.

Un studiu separat din 2011 a constatat că persoanele care au migrenă cu aura, un tip specific de migrenă care vine cu modificări de vedere sau de vorbire, au avut niveluri mai ridicate de colesterol total și trigliceride în comparație cu persoanele care nu au avut dureri de cap. Cu toate acestea, este și un caz de asociere, de aceea nu se poate spune că nivelurile mai ridicate de colesterol i-au determinat să aibă migrenă cu aură.

În plus, acest studiu a fost realizat numai cu participanții la Studiul Epidemiologiei Îmbătrânirii Vasculare, care au fost clasificați ca vârstnici. Cu alte cuvinte, nu există dovezi științifice care să fie valabile pentru oameni de toate vârstele.

Problemele cardiace sunt legate de amețeli?

Dacă spuneți că vă simțiți amețit, este posibil să descrieți un simptom fizic al unei probleme mai grave.

„Amețeală este acest termen nespecific pe care oamenii tind să-l folosească pentru a descrie o mulțime de lucruri diferite”, notează dr. Laffin. „Învârtirea camerei și acea senzație asemănătoare vertijului sunt foarte diferite de amețeala.”

Dr. Laffin spune că sentimentul că senzația de camera care se învârte poate fi adesea cauzată de vertij sau de o problemă a urechii interne și nu este în mod clar asociată cu o boală cardiovasculară. Cu toate acestea, amețeala poate fi cu siguranță un semn al unei boli legate de inimă.

„Există acumulare de placă sau colesterol în arterele carotide și asta face să nu aveți suficient flux de sânge sau dacă aveți îngustarea anumitor valve ale inimii sau dacă aveți ar ritmii”, spune dr. Laffin, „ poate să apară un simptom care semnap cu ceea ce unii oameni ar numi amețeli.”, mai spune dr. Laffin

Sursa: Cleveland Clinic