Este adevarat că alcoolul influențează colesterolul?

Chiar poți să-ți strici sănătatea cu un pahar zilnic de alcool? Mulți știm că un pahar de vin roșu pe zi și, în general, un consum moderat de alcool poate scădea nivelul colesterolului și poate reduce riscul de boli de inimă, dar ce arată cele mai recente descoperiri?

Medicii spun că relația dintre alcool și colesterol nu este atât de simplă.

alcool silueta jpg

Alcoolul chiar influențează nivelul de colesterol. Foto: Shutterstock

Potrivit cardiologului intervențional Leslie Cho: „Orice declarație despre beneficiile consumului de alcool are o mulțime de „dacă” lângă”, spune dr. Cho.

Poate alcoolul să afecteze un test de colesterol? Ei bine, da, și iată și de ce. O mare parte din alcoolul ingerat ajunge la ficat , acolo este descompus și reconstruit sub formă de colesterol și trigliceride.

Cu cât bei mai mult, cu atât crește nivelul de colesterol și cel al trigliceridelor. După cum îți poți imagina, nivelurile ridicate de trigiliceride nu sunt de dorit pentru gestionarea colesterolului sau pentru sănătatea optimă.

„Oamenii care beau mult alcool tind să aibă trigliceride foarte mari”, spune dr. Cho. „Acest lucru poate fi o îngrijorător, deoarece nivelurile ridicate ale trigliceridelor vă pot crește riscul de diabet, pancreatită și accident vascular cerebral.”

Când este prea mult? Moderația este cheia când vine vorba de alcool. Unele ghiduri spun că adulții ar trebui să limiteze consumul de alcool la două pahare sau mai puțin pe zi pentru bărbați și un pahar sau mai puțin pe zi pentru femei.

Există beneficii în a consuma alcool?

Studii realizate de-a lungul timpului au arătat potențialele beneficii ale unui pahar de vin roșu sau ale unei băuturi cu hamei. Acest lucru este recunoscut și de de dr. Cho. Dar ea avertizează că nu ar trebuie sp crezi că îți îmbunătățești sănătatea dacă începi să consume o băutură pe zi.

De exemplu, afirmația că alcoolul îți poate crește colesterolul „bun”, cunoscut oficial ca lipoproteine de înaltă densitate (HDL).

„Există unele date care spun căacest  colesterolul bun care este crescut de alcool este disfuncțional”, notează dr. Cho. „Așadar, este posibil să vă creșteți nivelul HDL, dar este posibil să nu existe un beneficiu real.”

Ea a adăugat că orice „beneficii” care ar putea exista din consumul de alcool sunt reduse de riscurile crescute de:

·       Boala de inima.

·       Accident vascular cerebral.

·       Unele tipuri de cancer.

·       Boli de ficat.

Sursa: Clinica Cleveland