Medici: Cum să mănânci ouă dacă ai colesterolul ridicat?
Datele actuale sugerează că nu trebuie să evitați ouăle pentru a te proteja de colesterolul ridicat, informează Yahoo Health.
De asemenea, nutriționiștii spun că mâncatul unui ou în fiecare zi se aliniază cu un model de alimentație sănătoasă pentru inimă în majoritatea situațiilor.
Ouăle omletă, poșate sau fierte sunt un aliment versatil și popular. Dar puterile lor nutriționale, și în special ale gălbenușurilor lor au fost contestate în trecut.
Dacă ești foarte conștient de sănătatea inimii tale și încerci să-ți ții colesterolul sub control, s-ar putea să te întrebi dacă ar trebui să optezi doar pentru albușuri de ou sau să eviți cu totul ouăle. Și s-ar putea să fii surprins să afli că există modificări ale recomandărilor făcute de medici în ultimii patru ani și că aceștia sugerează un ou întreg în fiecare zi în majoritatea dietelor, chiar și a personaelor cu colesterol mare.
Cât colesterol au ouăle?
Mâncatul unui ou întreg îți va hrăni corpul cu câțiva nutrienți importanți, inclusiv proteine, vitamina B12 și colină, dar un ou mare are și 207 miligrame de colesterol. Aceasta este aproape două treimi din limita zilnică sugerată anterior de Asociația Americană a Inimii. Orientări mai actuale sugerează menținerea colesterolului alimentar „cât mai scăzut posibil, fără a compromite adecvarea nutrițională a dietei”. Acest lucru poate face consumul acestui aliment interzis atunci când te concentrezi asupra sănătății inimii.
Dar, de fapt, nu este cazul:
„Colesterolul alimentar nu este același lucru cu colesterolul din sânge”, a declarat pentru Verywell, citat de Yahoo Healt, nutriționistul Elizabeth Shaw: „Să mănânci alimente cu colesterol nu înseamnă neapărat că și colesterolul din sânge va fi crescut.”, explică aceasta.
Deși colesterolul alimentar a fost cândva un nutrient despre care se credea că implică o contribuție direct la bolile de inimă, un raport științific al Asociației Americane de Inimă din 2019 privind colesterolul alimentar și riscul cardiovascular a constatat că cercetările nu susțin o asociere între colesterolul alimentar și riscul cardiovascular.
Ouăle consumate cu legume și frunze verzi fac doar bine sănătății. Foto: Shutterstock
Mâncarea sănătoasă pentru inimă poate include ouă, așa cum este susținut de o analiză din 2020 de la Harvard School of Public Health. Mai exact, aceste date au evaluat asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare în rândul bărbaților și femeilor din Statele Unite.
După 32 de ani de studiu, cercetătorii au descoperit că un ou pe zi nu a fost asociat cu riscul de boli cardiovasculare după ajustarea la stilul de viață și la factorii dietetici. O analiză ulterioară, care a inclus o meta-analiză, a arătat că consumul moderat de ouă (până la un ou pe zi) nu este asociat cu riscul de boli cardiovasculare în general și este asociat cu un risc potențial mai scăzut de boli cardiovasculare în populațiile asiatice.
Un raport publicat în Journal of Family Practice a inclus detalii despre mai multe studii clinice care nu au găsit nicio legătură între consumul de ouă și riscul crescut de boli de inimă.
Poate cel mai relevant și mai recunoscut de comunitatea medicală, cel din 2019, susținut de Asociația Americană a Inimii afirmă că ouăle pot fi incluse într-o dietă sănătoasă cardiovasculară. Îndrumarea organizației spune:
„Persoanele sănătoase pot include zilnic un ou în dietă.
Pentru persoanele în vârstă sănătoase, având în vedere beneficiile nutriționale și comoditatea preparării ouălor, consumul de până la două ouă pe zi este acceptabil în contextul unei diete sănătoase pentru inima.
Vegetarienii care nu consumă alimente care conțin colesterol pe bază de carne pot include mai multe ouă în alimentația lor în contextul moderației.”, sunt recomandările instituției.
Toțuși, Asociația Americană a Inimii păstrează în continuare o oarecare precauție în privința recomandărilor pentru persoanele cu colesterol ridicat, un număr tot mai mare de cercetări indică faptul că ouăle pot fi incluse în modelele alimentare sănătoase pentru inimă chiar și la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.
O salată ușoară și hrănitoare, recomandaă de nutriționiști este aceasta: Ouă tari cu iaurt grecesc simplu, ceapă și țelină. Această salată poate fi mâncată în foi de salată verde sau cu pâine.
Alte recomandări sunt ouă omletă cu spanac, ardei roșu feta și usturoi, coapte în tavă de broișe. Odată ce ouăle din forma de brioșe se răcesc, pot fi consumate imediat sau păstrate la frigider sau congelator și cunsumate în diverse combinații alimentare.
Consumul de ouă pare a fi acceptabil pentru persoanele sănătoase în general, iar consumul de gălbenuș nu pare să provoace creșterea colesterolului, dar scopul tău este să urmezi o dietă care să susțină sănătatea inimii, de aceea poți include ouă, cu câteva avertismente. Consumul de surse de colesterol în tandem cu grăsimi saturate și trans duce la creșterea colesterolului din sânge.
Încearcă să mănânci ouă cu legume când poți, deoarece legumele precum kale și varza de Bruxelles sunt legate de un risc mai mic de boli cardiovasculare. Consumul de ouă cu legume ajută corpul să absoarbă mai bine nutrienții găsiți în legume, cum ar fi vitamina E și carotenoizii.