Christina Applegate: Ce semne timpurii ale sclerozei multiple a ratat actrița?
Actrița americană Christina Applegate a observat pentru prima dată simptome de scleroză multiplă în timp ce filma serialul Netflix „Dead to Me”.
Ea a spus că a omis simptomele timpurii ale sclerozei multiple cum ar fi pierdeerea echilibrului, simptom apărut acum câtiva ani. Totuși, experții spun că poate fi dificil să se diagnosticheze scleroza multiplă ținând cont de simptomele timpurii, deoarece problemele cu echilibrul, oboseala și anxietatea pot fi cauzate și de alți factori, scrie HealtLine.
Cu toate acestea, ei adaugă că diagnosticarea precoce este importantă, deoarece există tratamente și terapii care pot ameliora simptomele.
Christina Applegate a ignorat primele simptome de scleroză multiplă. Foto. Shutterstock.
Christina Applegate spune că a observat semnele timpurii ale sclerozei multiple, doar că nu le-a înțeles și că și-ar fi dorit că le fi acordat mai multă atenție înainte de a fi, în sfârșit, diagnosticată.
Actorița în vârstă de 50 de ani a declarat recent pentru New York Times că a observat pentru prima dată schimbări în corpul ei în urmă cu câțiva ani, în timp ce filma primul sezon al serialului Netflix „Dead To Me”.
S-a luptat cu lipsa de echilibru în timpul unei scene de dans. Apoi, ea a observat că jocul ei de tenis era mult mai slab și că/I scăpa de sub control, dar a considerat că se întâmpla așa deoarece nu muncea suficient, nu se antrena suficient.
Într-o postare recentă pe Twitter, Applegate a remarcat că a purta pantofi poate fi o provocare pentru cineva cu scleroza multiplă și că îi poate face să simtă lipsă de echilibru.
„Aș fi vrut să fi fost mai atentă ”, a spus Applegate pentru Times. „Dar cine eram eu să știu și să fiu pregătită pentru așa ceva?”
Ce trebuie să știți despre scleroza multiplă
Potrivit Societății de Scleroză Multiplă, „este o boală care afectează creierul, măduva spinării și nervii optici, care alcătuiesc sistemul nervos central și controlează tot ceea ce facem”.
Cauza exactă este necunoscută. Ceva declanșează sistemul imunitar să atace sistemul nervos central. Acest lucru poate deteriora mielina, stratul protector care izolează fibrele nervoase asemănătoare unei sârme îmbrăcate, și poate perturba semnalele către și de la creier.
Această modificare poate provoca simptome imprevizibile, cum ar fi amorțeală, furnicături, modificări ale dispoziției, probleme de memorie, durere, oboseală, orbire și/sau paralizie. Experiența fiecăruia cu scleroza multiplă este diferită și aceste simptome pot fi temporare sau de lungă durată.
Scleroza multiplă nu este moștenită direct de la părinți, dar genetica poate fi un factor important de risc și a avea o rudă cu această afecţiune poate fi un semnal de alarmă.
Nu există un remediu pentru scleroză multiplă, dar simptomele pot fi tratate cu medicamente și managementul stresului.
Recunoașterea precoce a simptomelor de scleroză multiplă
Experții sunt de acord că, cu cât cineva recunoaște mai devreme simptomele bolii, cu atât mai bine.
„La persoanele care au scleroză multiplă, este cel mai important să se caute semne ale unei noi recidive inflamatorii”, a declarat pentru Healthline dr. Paige Sutton, neurolog specializat în neuroimunologie și scleroză multiplă pentru OhioHealth.
„Recăderile sunt de obicei foarte evidente și ar include noi simptome neurologice care sunt constante și durează mai mult de 24 de ore”, a spus Sutton. „Simptomele ar putea include pierderea vederii/vedere încețoșată la un ochi, durere facială unilaterală sau amorțeală, vertij, slăbiciune nouă sau modificări senzoriale pe o parte sau la ambele picioare sau la mers.”
Sutton a remarcat că o „pseudo-recădere” – în care simptomele se agravează – poate apărea și în timpul stresului corporal, cum ar fi infecția, lipsa somnului și stresul emoțional.
„Este important să se ia în considerare o „pseudo-recădere” drept cauză a simptomelor dacă acestea sunt simptome care au apărut anterior în timpul unei recidive”, a spus Sutton. „Recomandăm ca pacienții noștri să-și notifice medicul pentru orice simptome noi care durează mai mult de 24 de ore și îi putem ajuta să stabilească dacă este ceva de care să ne îngrijoreze.”
Dificultăți în diagnosticarea sclerozei multiple
Dr. Nora Lansen, medic primar și director clinic virtual la Galileo Health din New York, a declarat pentru Healthline că o problemă cu diagnosticarea bolii este că simptomele nu sunt întotdeauna specifice afecțiunii:
„De exemplu, oboseală, anxietate, dispoziție scăzută, concentrare scăzută, constipație – toate acestea sunt simptome care sunt frecvent întâlnite de persoanele care au scleroză multiplă”, a spus Lansen. „Sunt, de asemenea, simptome întâlnite frecvent de persoanele care nu au scleroză multiplă.”
Lansen a spus că probabilitatea ca aceste simptome să fie semne timpurii este relativ scăzută.
„Stresul situațional, tulburarea afectivă sezonieră, sindromul premenstrual și disfuncția tiroidiană sunt doar câteva diagnostice alternative care sunt cauze mult mai frecvente ale acestor simptome decât scleroza multiplă”, a spus ea. „Aceasta fiind spuse, deoarece nu există un singur test care să poată oferi un diagnostic definitiv al sclerozei multiple, medicii se bazează pe semnele și simptomele bolii pentru a ghida diagnosticul și tratamentul. Orice simptom nou, înfricoșător ar trebui discutat cu un furnizor de asistență medicală, mai ales dacă nu dispare.”
Importanța diagnosticului precoce
Opiniile diferă în ceea ce privește eficacitatea diagnosticului precoce.
Angie Randall, specialist în comunicații din Chicago, a declarat pentru Healthline că a făcut o mare diferență în cazul ei.
„Am fost diagnosticat cu scleroza multiplă la vârsta de 29 de ani, la scurt timp după ce m-am căsătorit”, a spus Randall. „Am fost devastat ași înfricoșată știind că întotdeauna mi-am dorit să am o familie și copii .Am găsit un neurolog care m-a ajutat să încep imediat tratamentul și mi-a susținut obiectivele de planificare familială.” Așa, Randall a devenit de atunci mamă a doi copii.
„Lucrând îndeaproape cu (medicul meu), am fost capabilă să-mi gestionez boala și să-mi îndeplinesc visul de a avea copii”, a spus Randall. „După 7 ani, doi copii, o schimbare în carieră și mai multe probleme de sănătate mai târziu, sunt aici să reamintesc că viața nu s-a terminat cu disgnosticul de scleroza multipăla. ”
Sutton a spus că medicii devin mai performanți în găsirea SM mai devreme, datorită criteriilor actualizate pentru diagnosticarea bolii.
„Când (un) RMN arată semne timpurii de scleroza multipla, putem iniția examinarea și confirma un diagnostic înainte ca cineva să experimenteze orice simptom dezactivator”, a explicat Sutton. „Diagnosticul precoce este deosebit de important pentru că avem terapii foarte eficiente care pot ajuta la prevenirea recăderilor viitoare și a dizabilităților viitoare.”
„Este într-adevăr un moment interesant să lucrăm cu pacienții cu scleroză multiplă din cauza tuturor progreselor în diagnostic și tratament”, a adăugat ea.