Ce trebuie să NU faci când ești constipat

Dacă ai scaun de două ori pe săptămână sau mai puțin, iar fecalele tale sunt dure și uscate încât doare și trebuie să te încordezi pentru a le evacua.

Mișcarea mâncării prin intestine are viteze diferite la indivizi diferiți. Unii oameni au scaun de 3 ori pe zi, în timp ce alții la o zi sau două. De obicei, constipația nu este ceva grav, dar poate fi inconfortabilă.

constipatie jpg

Deși nu este mereu gravă, constipația este un simtom săpărător. Foto: Shutterstock

Schimbările în comportamentul și dieta ta pot fi adesea suficiente pentru a rezolva problemele tractului digestiv. Dar unele acțiuni pot fi greșite și agravează constipația, iată care pot fi acestea.

Mănânci prea multe alimente procesate

Alimentele care conțin fibre puține, sau fără fibre, stau mai mult în intestine. Timpul suplimentar permite colonului să absoarbă mai multă apă și , din păcate, aceasta este o rețetă pentru scaune dure și uscate.

Așdar, redu consumul de mâncare fast-food, chipsuri, hot dog și semipreparate de pus la microunde.

Adăugi brusc fibre. Consumul de fibre din fructe, legume și alte alimente este cu adevărat important. Dar adăugă-l în dieta încet. Prea multă fibre, prea repede vă pot provoca balonare dureroasă și gaze.

Propune-ți să consume 20-35 de grame de fibre zilnic, dar nu adăuga mai mult de 5 grame în fiecare zi.

Bei alcool

Băutura deshidratează, cee ace îți poate face scaunele grele și mai greu de eliminat. De aceea, este nevoie să bei mai multă apă, altfel agravezi constipația.

Crești cantitaea de lactate. O mulțime de lapte și brânză pot agrava constipația.

Dar chefirul poate fi o alegere sigură. Tulpinile de bacterii din această băutură fermentată, făcută cu lapte de vacă, capră, oaie sau chiar soia, pot ajuta la ameliorarea constipației.

Nu faci sport. Mișcarea insuficientă încetinește trecerea alimentelor prin intestinul gros sau colon. Acesta poate fi motivul principal al constipației tale.

Așadar, nu renunța la exercițiile fizice regulate.

Te bazezi pe laxative. Ar putea ajuta pe termen scurt, dar, în timp, laxativele pot deteriora celulele nervoase din colon și pot interfera cu contracțiile musculare necesare pentru a goli intestinele. Laxativele pot deveni un obicei, ceea ce înseamnă că trebuie folosite mereu, înainte de a face caca.

Dacă medicul recomandă laxative, utilizează-le întocmai și doar cât au fost recomandate.

Iei anumite medicamente

Multe medicamente pot declanșa constipația prin încetinirea scaunelor, pe măsură ce călătoresc prin corp. Acestea includ somnifere, analgezice, unele medicamente pentru hipertensiune arterială și antidepresive.

Faceți acest lucru: Întrebați-vă medicul dacă unul dintre medicamentele dumneavoastră vă poate cauza constipație.

Evitați toaleta. Când ești constipat, corpul tău poate avea nevoie de mai mult timp în baie, nu mai puțin. Stai pe toaletă timp de 15 minute la aceeași oră în fiecare zi, chiar dacă nu poți „ieși”. Poate relaxa sistemul digestiv și poate stimula corpul pentru o mișcare intestinală.

În timp ce te afli la toaletă, poți încerca să îți odihnești picioarele pe un scaun și să ridici genunchii deasupra șoldurilor.

Ignori semnalele corpului

Dacă ignori acel sentiment că trebuie să „ieși”, acele indicii vor deveni mai slabe în timp. Intestinele ar trebui să fie mai active dimineața, precum și la aproximativ 30 de minute după ce ai mâncat.

Uitți să gestionezi stresul. Colonul este parțial gestionat de sistemul nervos, care este răspândit precum nișlte cabluri prin tot corpul. Dacă te simți stresat sau anxios, intestinul tău reacționează.

De aceea este important să înveți tehnici de relaxare ca să te simți mai bine.

Uneori, constipația poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi cancerul colorectal. De asemenea, a nu trata constipația poate duce la hemoroizi, fisuri sau rupture anale și alte complicații.

Dacă ai sânge în scaun, slăbești și nu știi de ce, sau ai fost constipat timp de mai mult de 3 săptămâni după ce ai luat mai multe lichide și fibre este necesar să mergi la medic.

Citește și Care sunt substanțele pe care dermatologii nu și le pun niciodată pe față?