Ce tip de cancer este adesea „ratat” la investigațiile medicale?

Mai mulți experți susțin că o anumită formă de cancer se descoperă târziu și din acest motiv scade șansele de supraviețuire a pacienților, scrie publicația Express.

Chris Macdonald, șeful de cercetare la Pancreatic Cancer UK, a declarat: „Cancerul pancreatic este greu de diagnosticat. Cu toate acestea, detectarea acestei boli devastatoare într-un stadiu incipient, când tratamentul este cel mai probabil să fie eficient, este crucială.”, a spus Macdonald.

image

Cancerul pancreatic poate fi tratat efiicent în stadiul inițial al bolii. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației Express, un studiu recent arată nevoia urgentă de îmbunătățire a serviciilor medicale de diagnosticare a cancerului pancreatic. Rezultatele acestui studiu susțin că 36% dintre tumorile cancerului pancreatic  evaluate la grupul de studiu ar fi putut fi diagnosticate mai devreme.

Cercetarea a arătat că au existat 47 de cazuri în care pacienții nu au reușit să li se diagnosticheze cancerul prin prima lor scanare și că ar putea dura până la 18 luni după scanarea inițială pentru ca pacienții să fie diagnosticați cu cancer pancreatic.

Dr. Umar de la Universitatea Birmingham, conducătorul studiului a explicat: „Studiul a constatat că dovezile cancerului pancreatic au fost inițial ratate imagistic la peste o treime dintre pacienții, ceea ce reprezintă o fereastră uriașă de oportunități pierdute.Sperăm că acest studiu va crește gradul de conștientizare a problemei cancerului pancreatic și a motivelor  pentru care  poate fi omis inițial.”

„Știm că, din cauza localizării cancerului, imagistica cancerului pancreatic, în special în stadiile sale incipiente când tumora este mică, este foarte dificilă”, a spus Chris Macdonald.

Macdonald a adăugat: „Acest studiu evidențiază nevoia de îmbunătățiri în tehnicile imagistice și demonstrează, de asemenea, că radiologii au nevoie de mai multe instrumente și sprijin pentru a ne asigura că sporim probabilitatea ca tumorile să fie identificate în cel mai timpuriu stadiu posibil”.

Pe lângă investigațiile imagistice, există și simptome care pot indica prezența afecțiunii. De exemplu, persoanele care pot avea boala ar putea dezvolta icter. Albul ochilor devine galben, pielea te mănâncă, iar urina este mai închisă la culoare.

Cancerul pancreatic poate duce, de asemenea, la pierderea poftei de mâncare, iar oamenii pot pierde brusc în greutate fără a-și modifica stilul de viață.

Printre semnele de avetizare sunt: oboseala care poate deveni copleșitoare și poate duce, de asemenea, la o temperatură ridicată, precum și la frisoane, greața, diareea sau constipația și simptomele de indigestie. Potrivit Express, aceste constatări au fost prezentate la Săptămâna Europeană de Gastroenterologie 2022.

Citește și  Atenție! Gripa poate declanșa un atac de cord!