Boala ficatului gras. Semnele care anunță boala

ficat jpg

Boala ficatului gras este o afecțiune care se caracterizează printr-o acumulare de grăsime în ficat. La început nu dă simptome evidente, dar unele stări pot fi atribuite afecțiunii.

Chiar dacă este posibil să nu prezinți niciun simptom timp de mulți ani, dacă ai ficatul gras poate să apară „oboseala sau un sentiment general de letargie sau lipsă de energie. Un alt semn cheie este disconfortul din partea dreaptă a abdomenului.

Dacă dezvolți oricare dintre următoarele simptome spuneți imediat medicului:

·         Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter) - poate fi mai greu de observat dacă aveți pielea închisă la culoare

·         Învinețire ușor

·         Urina închisă la culoare

·         Umflarea zonei abdomenului (ascita)

·         Vărsături cu sânge

·         Scaune închise la culoare

·         Perioade de confuzie, uitare de lucruri, schimbări de dispoziție sau judecată slabă (encefalopatie)

·         Mâncărimi de piele

Dacă este detectată și gestionată într-un stadiu incipient, boala poate fi împiedicată să se agraveze și cantitatea de grăsime din ficat poate fi redusă.

Într-un număr mic de cazuri, boala progresează și poate duce la leziuni hepatice, asta dacă nu este detectată și gestionată.

Un ficat sănătos ar trebui să conțină puțină grăsime sau deloc. NHS estimează că până la una din trei persoane din Marea Britanie are această afecțiune într-un stadiu incipient.

“Persoanele cu o afecțiune hepatică care dezvoltă fecale negre sau urină închisă la culoare ar trebui să solicite „asistență medicală urgentă”, potrivit British Liver Trust.

Alte simptome grave includ vărsături cu sânge, vânătăi ușoare, mâncărimi ale pielii și umflarea zonei inferioare a abdomenului.

NHS spune că ciroza este „cea mai gravă etapă” a bolii, care apare după ani de inflamație.

„De fiecare dată când ficatul tău este afectat – fie din cauza unei boli, a consumului excesiv de alcool sau a unei alte cauze – încearcă să se repare singur. În acest proces, se formează țesut cicatricial”.

Pe măsură ce ciroza progresează, se formează din ce în ce mai mult țesut cicatricial, ceea ce face dificilă funcționarea ficatului.

NHS spune că dacă un medic generalist suspectează că ai ciroză, îți va verifica istoricul medical și va face un examen fizic pentru a căuta semne de boală hepatică, „Dacă testele arată că ai ciroză, medicul de familie ar trebui să te îndrume la un medic specializat în probleme hepatice (hepatolog)”.

„Ciroza este uneori numită boală hepatică în stadiu terminal. Acest lucru înseamnă pur și simplu că vine după celelalte etape de deteriorare, care pot include inflamația (hepatita), depozite de grăsime (steatoza) și rigiditate crescută și cicatrici ușoare ale ficatului (fibroză).

În fiecare an, peste 4.000 de oameni din Marea Britanie mor din cauza cirozei și aproximativ 700 de persoane trebuie să facă un transplant de ficat în fiecare an pentru a supraviețui.

„Boala acută a ficatului gras poate apărea brusc în timpul sarcinii (ficatul gras acut al sarcinii sau AFLP) sau din cauza anumitor medicamente sau toxine”.