Transpiraţia excesivă poate fi semn de boală. Iată ce poate semnala!
Fenomen cât se poate de normal, transpiraţia poate fi asociată şi cu câteva probleme de sănătate. Medicul dermatolog Anita Barcan ne explică ce este normal şi ce nu în legătură cu acest subiect.
Transpirația este modul prin care organismul își autoreglează temperatura. În condiţii de temperaturi ridicate, de efort fizic intens sau pe fond de stres, transpirația este un răspuns normal. Dacă sudoarea apare indiferent de situație sau de temperatură, cel mai probabil este vorba de hiperhidroză, un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, care produce o cantitate de sudoare peste limitele normale. Unele persoane transpiră mai mult ziua, în timpul activității, altele noaptea, în perioada de repaus.
Transpiraţia este normală, dar uneori poate semnala prezenţa unor boli. Foto: Shutterstock
„Transpirația excesivă diurnă se observă mai ales pe palme, axile, tălpi, dar și la nivelul feței sau trunchiului. Unii pacienți raportează episoade repetate de transpirație severă, suficient de puternice încât să producă disconfort sau să îi trezească din somn, chiar dacă încăperea în care dorm este rece.
Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, hiperhidroza poate deveni atât de neplăcută încât poate să provoace schimbări în comportamentul social sau chiar depresie. Persoanele care transpiră în exces au tendința să se ferească de contactul tactil cu alte persoane, încearcă să nu dea mâna în semn de salut și evită îmbrățișările. Totodată, pot dezvolta nevoia de a se izola și de a nu mai participa la viața socială”, explică dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog.
La ce semne trebuie să fim atenţi
Pentru că sunt şi situaţii în care transpiraţia în exces poate fi sugestivă pentru alte patologii, este bine să se acorde atenţie unor detalii. Sunt semne de întrebare dacă transpiraţia excesivă se repetă în mod regulat, dacă întrerupe somnul sau face activitățile dificile; dacă este însoţită de pierdere în greutate, dureri, tuse sau alte simptome, dacă apar după ce simptomele menopauzei au fost absente luni sau ani ori când pătează hainele.
Cu ce boli poate fi asociată
„Printre posibile cauze ale transpirației excesive se pot numpăra tulburările hormonale, menopauza, infecția cu virusul HIV, tulburările de somn, bolile cardiovasculare, hipertiroidia, anxietatea, consumul de alcool sau droguri, medicamentele antidepresive. Dacă nu există motive evidente pentru transpirație și nimic nu pare să ajute, atunci trebuie contactat medicul dermatolog cu experienţă în această afecţiune”, explică dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog.
SFATUL MEDICULUI
Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog
În cazul în care transpirația excesivă se poate încadra în diagnosticul de hiperhidroza idiopatică (fără o cauză agravantă), aceasta poate fi tratată prin două proceduri moderne.
Injecțiile cu toxină botulinică: scopul acestor injecții este de a bloca semnalele nervoase care declanșează transpirația, oprind funcționarea glandelor sudoripare din zonele vizate. Această metodă duce la o scădere a nivelului transpirației cu 82-87%. Rezultatele încep să fie vizibile începând cu 2-4 zile după realizarea tratamentului. Efectele complete ale injecțiilor sunt observabile, de obicei, după două săptămâni și pot fi resimțite timp de mai multe luni.
Chirurgia glandelor sudoripare: scopul acestei intervenții este de a îndepărta sau de a deteriora glandele sudoripare astfel încât acestea să nu mai producă transpirație în zonele vizate. Glandele sudoripare se află sub piele, deasupra stratului adipos și pot fi accesate cu ușurință de către chirurgi. Intervenția chirurgicală asupra glandelor sudoripare este folosită la nivelul axilelor, la subraț. În această zonă, glandele sunt aproape de suprafața pielii și pot fi îndepărtate cu ușurință. Intervenția este realizată sub anestezie locală și oferă rezultate permanente bune, fără să existe riscul unor complicații majore.
Citeşte şi: Soluţii naturale pentru transpiraţia excesivă
Ştiai că...
....5% din populație suferă de hiperhidroză (transpirație în cantitate mare)?