Transpiraţia excesivă poate fi semn de boală. Iată ce poate semnala!

Fenomen c├ót se poate de normal, transpira┼úia poate fi asociat─â ┼či cu c├óteva probleme de s─ân─âtate. Medicul dermatolog Anita Barcan ne explic─â ce este normal ┼či ce nu ├«n leg─âtur─â cu acest subiect.

Transpira╚Ťia este modul prin care organismul ├«╚Öi autoregleaz─â temperatura. ├Än condi┼úii de temperaturi ridicate, de efort fizic intens sau pe fond de stres, transpira╚Ťia este un r─âspuns normal. Dac─â sudoarea apare indiferent de situa╚Ťie sau de temperatur─â, cel mai probabil este vorba de hiperhidroz─â, un r─âspuns exagerat al glandelor sudoripare, care produce o cantitate de sudoare peste limitele normale. Unele persoane transpir─â mai mult ziua, ├«n timpul activit─â╚Ťii, altele noaptea, ├«n perioada de repaus. 

Transpiratie jpg

Transpira┼úia este normal─â, dar uneori poate semnala prezen┼úa unor boli. Foto: Shutterstock 

ÔÇ×Transpira╚Ťia excesiv─â diurn─â se observ─â mai ales pe palme, axile, t─âlpi, dar ╚Öi la nivelul fe╚Ťei sau trunchiului. Unii pacien╚Ťi raporteaz─â episoade repetate de transpira╚Ťie sever─â, suficient de puternice ├«nc├ót s─â produc─â disconfort sau s─â ├«i trezeasc─â din somn, chiar dac─â ├«nc─âperea ├«n care dorm este rece. 

De╚Öi nu este o afec╚Ťiune care pune via╚Ťa ├«n pericol, hiperhidroza poate deveni at├ót de nepl─âcut─â ├«nc├ót poate s─â provoace schimb─âri ├«n comportamentul social sau chiar depresie. Persoanele care transpir─â ├«n exces au tendin╚Ťa s─â se fereasc─â de contactul tactil cu alte persoane, ├«ncearc─â s─â nu dea m├óna ├«n semn de salut ╚Öi evit─â ├«mbr─â╚Ťi╚Ö─ârile. Totodat─â, pot dezvolta nevoia de a se izola ╚Öi de a nu mai participa la via╚Ťa social─âÔÇŁ, explic─â dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog.

La ce semne trebuie să fim atenţi

Pentru c─â sunt ┼či situa┼úii ├«n care transpira┼úia ├«n exces poate fi sugestiv─â pentru alte patologii, este bine s─â se acorde aten┼úie unor detalii. Sunt semne de ├«ntrebare dac─â transpira┼úia excesiv─â se repet─â ├«n mod regulat, dac─â ├«ntrerupe somnul sau face activit─â╚Ťile dificile; dac─â este ├«nso┼úit─â de pierdere ├«n greutate, dureri, tuse sau alte simptome, dac─â apar dup─â ce simptomele menopauzei au fost absente luni sau ani ori c├ónd p─âteaz─â hainele.

Cu ce boli poate fi asociat─â

ÔÇ×Printre posibile cauze ale transpira╚Ťiei excesive se pot nump─âra tulbur─ârile hormonale, menopauza, infec╚Ťia cu virusul HIV, tulbur─ârile de somn, bolile cardiovasculare, hipertiroidia, anxietatea, consumul de alcool sau droguri, medicamentele antidepresive. Dac─â nu exist─â motive evidente pentru transpira╚Ťie ╚Öi nimic nu pare s─â ajute, atunci trebuie contactat medicul dermatolog cu experien┼ú─â ├«n aceast─â afec┼úiuneÔÇŁ, explic─â dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog.

SFATUL MEDICULUI

Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog 

├Än cazul ├«n care transpira╚Ťia excesiv─â se poate ├«ncadra ├«n diagnosticul de hiperhidroza idiopatic─â (f─âr─â o cauz─â agravant─â), aceasta poate fi tratat─â prin dou─â proceduri moderne.

Injec╚Ťiile cu toxin─â botulinic─â: scopul acestor injec╚Ťii este de a bloca semnalele nervoase care declan╚Öeaz─â transpira╚Ťia, oprind func╚Ťionarea glandelor sudoripare din zonele vizate. Aceast─â metod─â duce la o sc─âdere a nivelului transpira╚Ťiei cu 82-87%. Rezultatele ├«ncep s─â fie vizibile ├«ncep├ónd cu 2-4 zile dup─â realizarea tratamentului. Efectele complete ale injec╚Ťiilor sunt observabile, de obicei, dup─â dou─â s─âpt─âm├óni ╚Öi pot fi resim╚Ťite timp de mai multe luni.

Chirurgia glandelor sudoripare: scopul acestei interven╚Ťii este de a ├«ndep─ârta sau de a deteriora glandele sudoripare astfel ├«nc├ót acestea s─â nu mai produc─â transpira╚Ťie ├«n zonele vizate. Glandele sudoripare se afl─â sub piele, deasupra stratului adipos ╚Öi pot fi accesate cu u╚Öurin╚Ť─â de c─âtre chirurgi. Interven╚Ťia chirurgical─â asupra glandelor sudoripare este folosit─â la nivelul axilelor, la subra╚Ť. ├Än aceast─â zon─â, glandele sunt aproape de suprafa╚Ťa pielii ╚Öi pot fi ├«ndep─ârtate cu u╚Öurin╚Ť─â. Interven╚Ťia este realizat─â sub anestezie local─â ╚Öi ofer─â rezultate permanente bune, f─âr─â s─â existe riscul unor complica╚Ťii  majore.

Cite┼čte ┼či: Solu┼úii naturale pentru transpira┼úia excesiv─â

┼×tiai c─â...

....5% din popula╚Ťie sufer─â de hiperhidroz─â (transpira╚Ťie ├«n cantitate mare)?