Tot ce trebuie să ştii despre transpiraţie

1 2 jpg jpeg

Secreţia sudorală excesivă poartă denumirea de hiperhidroză. Poate surveni la orice vârstă, indiferent de sex, şi se manifestă indiferent de anotimp şi de temperatura mediului înconjurător.Hiperhidroza afectează predominant palmele, tălpile, axilele şi fruntea şi poate apărea ca atare sau se poate manifesta în cadrul unor boli interne precum episoadele de hipoglicemie legate de diabetul zaharat, atacurile de panică sau puseele hipertensive.

Care sunt efectele?

În afara inconvenientului reprezentat de mirosul dezagreabil, care poate crea probleme de integrare în colectivitate şi de relaţionare interumană, hiperhidroza predispune la apariţia micozelor (ciupercilor) pielii, a negilor, a infecţiilor bacteriene şi a eczemelor.

Cum diminuăm transpiraţia?

Igiena este de bază. Alte măsuri utile sunt evitarea oboselii şi a stresului şi purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte lejere, din materiale naturale, care asigură o ventilare normală a pielii şi care nu produc iritaţii. Dacă nici una dintre aceste metode nu sunt eficiente, medicul dermatolog poate prescrie soluţii speciale care se prepară în farmacie.

Care este tratamentul recomandat?

O alternativă în vogă este terapia prin injectare de toxină botulinică, practic singura metodă cu adevărat eficientă pentru combaterea transpiraţiei excesive ce afectează zone ale corpului limitate ca întindere. Această metodă terapeutică stopează transpiraţia excesivă de la nivelul palmelor sau axilelor pe perioade de la şase luni până la un an.

Faceţi zilnic două duşuri

Apa şi săpunul sunt principalele arme cu care trebuie să luptaţi contra transpiraţiei. Faceţi zilnic două duşuri, dimineaţa şi seara, înainte de culcare, şi insistaţi în zonele cu probleme. Nu uitaţi să utilizaţi deodorante şi antiperspirante „soft” (fără alcool) în regiunea axilară. De asemenea, se recomandă utilizarea pudrei de talc.

Frunzele de nuc, eficiente

Printre plantele antisudorifice pe care le puteţi folosi, se numără în primul rând frunzele de nuc. Se face o infuzie (apa se fierbe şi apoi se adaugă planta uscată şi mărunţită), o linguriţă de ceai la o cană cu apă. Puteţi consuma până la două căni pe zi. Aceleaşi frunze le puteţi utiliza într-o formă mai concentrată (infuzie cu patru linguri la o cană cu apă), din care consumaţi trei linguri pe zi.