Simptomele atacului vascular cerebral (AVC) pe care trebuie să le știi

Majoritatea oamenilor sunt conștienți că un accident vascular cerebral este un eveniment medical foarte grav și adesea fatal. Dar ceea ce poate nu știi este cât de comune sunt accidentele vasculare cerebrale – și că oamenii le pot avea la orice vârstă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, se întâmplă un accident vascular cerebral la fiecare 40 de secunde și la fiecare trei minute și jumătate, unul dintre acei oameni moare, notează BestLifeOnline.

AVC jpg

Atacul vascular cerebral apare și la tineri. Foto:Shutterstock

„Un accident vascular cerebral este o afecțiune care pune viața în pericol, și are loc atunci când o parte a creierului tău suferă din cauza faptului că nu este suficient irigată de fluxul sanguin. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent din cauza unei artere blocate sau a sângerării în creier”, explică Clinica Cleveland. „Fără un aport constant de sânge, celulele creierului din acea zonă încep să moară din cauza lipsei de oxigen”.

Prin urmare, cu cât recunoașteți mai devreme simptomele unui accident vascular cerebral, cu atât sunt mai mari șansele de a supraviețui și de a te recupera.

 „Cu cât o persoană care are un accident vascular cerebral primește mai repede îngrijiri medicale, cu atât este mai probabil ca efectele accidentului vascular cerebral să fie limitate sau chiar reversibile”, notează Clinica Cleveland.

 Iată care sunt simptomele de accident vascular cerebral la care trebuie să ai grijă.

Dureri severe de cap

Durerea de cap intensă este un simptom de accident vascular cerebral. Atenție, acesta poate fi ușor confundat cu o migrenă, mai ales dacă ești predispus la acestea. „Migrena paote apărea ca urmare a sângerării la nivelul creierului”, spune cardiologul Sanjiv Patel, pentru Best Life. Dacă ai o durere de cap împreună cu oricare dintre următoarele simptome ale unui accident vascular cerebral, mergi imediat la spital. Și dacă durerea de cap este semnificativ mai gravă decât de obicei, este întotdeauna cel mai bine să soliciți asistență medicală.

Greață

Potrivit cardiologului S. Patel, greața sau vărsăturile bruște și inexplicabile ar putea fi un alt simptom al unui accident vascular cerebral. El explică faptul că ambele simptome apar „din cauza unei artere blocate sau a sângerării la nivelul creierului”.

Sughiț

Destul de ciudat, un accident vascular cerebral poate provoca, de asemenea, sughiț necruțător. De fapt, după cum notează o lucrare din 2005 publicată în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, alte câteva probleme neurologice pot provoca, de asemenea, sughiț, așa că, chiar dacă nu crezi că ai un accident vascular cerebral, sughițurile persistente merită o vzită la doctor.

Amețeli

„Un accident vascular cerebral în partea din spate a creierului poate provoca dificultăți de echilibru și amețeli”, spune Jason Tarpley, neurolog la Providence St. John's Health Center din California, pentru Best Life. Dacă ai probleme cu mersul pe jos și te simți instabil, solicită asistență medicală cât mai curând posibil.

Durere în piept

Clinica Cleveland notează că „Un accident vascular cerebral este versiunea unui atac de cord, dar la nivelul creierului”. Și, de fapt, durerea în piept poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral, care este un eveniment cardiovascular. Potrivit Cedars-Sinai, durerea în piept – mai ales când este însoțită de palpitații ale inimii – poate semnala un accident vascular cerebral ischemic, care este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Dificultăți de respirație

Durerea toracică nu este singurul simptom de accident vascular cerebral, nu este neobișnuit să aveți și dificultăți de respirație. Accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord sunt la fel de grave, așa că toate simptomele enumerate, ar trebui abordate imediat.

Confuzie

Mulți oameni se confruntă cu o pierdere a funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânesc, dar dacă aveți de-a face cu o confuzie bruscă, nu vă gândiți doar la îmbătrânire. Clinica Mayo explică că acest tip de pierdere a funcției executive, cunoscută sub numele de demență vasculară, apare de obicei atunci când creierul este lipsit de flux sanguin, așa cum este în timpul unui accident vascular cerebral. Totuși, acest simptom nu se manifestă întotdeauna ca o simplă confuzie. Pentru unii oameni, poate însemna incapacitatea de a citi sau chiar dificultăți de înțelegere a ceea ce spun alții.

Pierderea memoriei

Pe lângă confuzie, accidentele vasculare cerebrale pot afecta creierul într-o varietate de alte moduri grave, inclusiv o formă de pierdere a memoriei, conform Asociației Americane de AVC, care enumeră problemele cu memoria pe termen scurt, pierderea în locuri familiare, dificultatea de a urma instrucțiunile, și probleme de a face tranzacții monetare.

Slăbiciune pe o parte a corpului

Dacă simți amorțeală sau slăbiciune, în special doar pe o parte a corpului, este esențial să mergeți la medic cât mai curând posibil. Potrivit Asociației Americane de AVC, amorțeala și slăbiciunea unilaterală este un semn distinctiv al unui accident vascular cerebral. Mai mult, îți poate spune unde a avut loc accidentul vascular cerebral: dacă partea stângă devine slabă, accidentul vascular cerebral a avut loc în partea dreaptă a creierului și invers.

Paralizie facială

Paralizia facială sau căderea este un alt semn clasic al unui accident vascular cerebral, spune Asociația Americană de AVC. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când apare un accident vascular cerebral, acesta poate provoca leziuni ale nervilor care controlează mușchii faciali, rezultând o lasare pronunțată sau lipsă de mișcare a feței.

Vorbire neclară

Asociația Americană de AVC enumeră, de asemenea, vorbirea neclară printre cele mai comune și mai vizibile simptome de accident vascular cerebral. Este de obicei cauzată de slăbiciune musculară ca urmare a lipsei fluxului de sânge către creier și poate persista chiar și după ce alte simptome de accident vascular cerebral dispar.

Vedere afectată

Potrivit The Stroke Foundation, aproximativ o treime dintre cei care au accident vascular cerebral experimentează o formă de pierdere a vederii, variind de la pierderea parțială a vederii până la orbire completă. Din păcate, observă ei, este posibil ca vederea dumneavoastră să nu revină complet la normal după un accident vascular cerebral, deși o oarecare recuperare poate avea loc în primele luni după un accident vascular cerebral.

Schimbări de comportament

Accidentul vascular cerebral provoacă adesea schimbări în comportament, dar specificul acelor schimbări va depinde de ce parte a creierului a avut loc accidentul vascular cerebral.

 După cum observă Asociația Americană de AVC, accidentele vasculare cerebrale din partea stângă a creierului determină de obicei „comportament lent și precaut”, în timp ce accidentele vasculare cerebrale din partea dreaptă a creierului au ca rezultat „comportament rapid și curios”.

La fel ca vorbirea neclară și pierderea vederii, chiar și după tratament, multe dintre aceste schimbări de comportament tind să rămână.

Citește și Ce mâncăruri de îmbătrânesc?