Aceste semne pot arăta că ai colesterolul prea mare!

Adesea, nivelurile ridicate de colesterol nu-și fac simțită prezența în stadiile incipiente. De aceea, poartă și porecla de ucigaș tăcut.

Durere in piept jpg

Când este în exces, această substanța grasă care circulă prin sânge, poate crește riscul de atac de cord și accidente vasculare cerebrale periculoase, fără ca tu să fii conștient. Dr. Smriti Saraf, consultant cardiolog la Spitalul Lister, a evidențiat câteva dintre semnalele de avertizare care indică faptul că acest ucigaș silențios îți blochează arterele și indică testul pe care ar trebuie să-l faci pentru a depista nivelul colesterolului.  

colesterol total jpg

Colesterolul total se poate afla prin realizarea unui test de sânge. Foto: Shutterstock

Conform Dr. Saraf, simptomele acumulării de colesterol, cunoscută și sub denumirea medicală de ateroscleroză, pot să nu apară până când nu există un blocaj semnificativ.

"Cu toate acestea, atunci când simptomele se manifestă, ele pot varia în funcție de artera afectată. De exemplu, în cazul unei artere coronariene, s-ar putea să experimentezi simptome precum durere în piept (angina pectorală) sau dificultăți de respirație, mai ales în timpul activității fizice.

Dacă este vorba despre arterele care duc la creier, s-ar putea să apară amorțeală sau slăbiciune bruscă în brațe sau picioare, dificultăți de vorbire sau vorbire neclară, sau căderea mușchilor feței. Acestea sunt simptome ale unui accident vascular cerebral și necesită asistență medicală imediată."

Medicul explică faptul că substanța numită colesterol  declanșează aceste efecte prin acumularea progresivă pe pereții interiori ai arterelor, formând o substanță tare și groasă cunoscută sub numele de placă. Acest proces, cunoscut sub numele de ateroscleroză, poate începe încă din copilărie.

"Pe măsură ce placa se acumulează, ea îngustează artera, reducând fluxul de sânge către organele vitale.

Dacă o bucată din această placă se rupe, poate provoca un cheag de sânge, care poate bloca complet fluxul de sânge. Acest lucru poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral, în funcție de locația arterei blocate."

Prin urmare, dacă observi oricare dintre semnele de avertizare menționate, este esențial să soliciti imediat asistență medicală, deoarece acestea sunt simptome grave care pot indica un atac de cord sau un accident vascular cerebral," adaugă medicul.

Dr. Saraf subliniază că simptomele fizice ale colesterolului apar când afecțiunea s-a dezvoltat în timp.

„În multe cazuri, oamenii nu știu că au colesterolul ridicat până când suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral, care sunt evenimente grave de sănătate care pot apărea atunci când acumularea de colesterol duce la blocaje în arterele care alimentează inima sau creierul.

De aceea, testele de sânge regulate sunt atât de importante. Ele sunt modalitatea principală de a detecta precoce nivelurile ridicate de colesterol, permițând intervenția înainte ca aceasta să ducă la probleme grave de sănătate."

Un simplu test de sânge, cunoscut sub numele de profil lipidic, îți poate măsura colesterolul total, „rău” și „bun”, . acesta fiind singurul mod fiabil de a-ți confirma nivelurile de colesterol.

Se recomandă ca adulții peste 40 de ani să își verifice colesterolul cel puțin o dată la cinci ani.

Cu toate acestea, dacă ai un istoric familial de colesterol ridicat sau alți factori de risc pentru boli cardiovasculare, este posibil să ai nevoie să îți verifici mai des nivelul colesterolului.

Sursa: Express