Ce spune urina despre sănătatea ta?

Există unele semne cheie, vizibile în urină, care îți spun că ar trebui să cauți ajutor medical.

Totul, de la culoarea urinei până la consistența ei, ar putea fi un indicator al stărilor de sănătate subiacente care trebuie abordate de specialiști. Iar dacă nu esti atent la urină, s-ar putea să îți lipsească o mulțime de informații despre starea de sănătate , inclusiv despre când trebuie să bei mai multă apă, sau să soliciți asistență medicală.

În medie, o persoană urinează de șase până la șapte ori pe zi, iar urina ar trebuie sp aibă o culoare gălbuie chihlimbar și un miros ușor. Culorile diferite ale urinei pot însemna lucruri diferite. De exemplu, durerea în timpul urinării poate fi o infecție urinară, sau, în cazuri mai grave, poate indica o boală de rinichi, potrivit Huffington Post.

urina_shutterstock 275331890 jpg

Monitorizarea asepctului urinei este importantă și poate oferi indicii despre modificarea stării de sănătate. Foto: Shuttesrtock

Dacă urina este complet limpede, ar putea fi un indicator că ai băut prea multă apă. Potrivit Clinicii Mayo, dacă bei prea multă apă, rinichii tăi sunt suprasolicitați și devine mai dificil să scapi de excesul de apă, iar conținutul de sodiu din sânge se diluează. Deși rar, există cazuri când acest lucru pune viața în pericol și se poate transforma în hiponatremie.

Culoare portocalie

Dacă urina are culoarea portocalie, ar putea însemna că nu bei suficientă apă și s-ar putea să fii deshidratat. Cu toate acestea, dacă ai și scaune de culoare deschisă, acest lucru s-ar putea datora unei probleme cu canalul biliar.

Roșu sau roz

Probabil ai mâncat ceva care ți-a colorat astfel urina. Dar,  poate fi, de asemenea, un simptom al unei prostate mărite, pietre la rinichi sau tumori în vezică.

Maro

Dacă ai urină maro, acest lucru se datorează probabil deshidratării, dietei, unui efect secundar al medicamentelor sau poate și mai îngrijorător, unui indicator al bolii hepatice.

Tulbure

Dacă pipiul este tulbure, atunci acest lucru poate indica și deshidratare sau o infecție a tractului urinar (ITU), o boală cronică sau afecțiuni renale. Dacă pipi este tulbure și spumos, ar trebui să soliciți asistență medicală cât mai curând posibil.

Urinare dureroasă

Dacă simți o senzație de arsură sau durere când faci pipi, acesta ar putea fi un semn că ai o infecție. Potrivit Clinicii Mayo, atunci când femeile se confruntă cu aceste simptome, este de obicei o infecție urinară, dar la bărbați este adesea cauzată de uretrita și problemele de prostată.

Dacă apar aceste simtome cât esti gravidă, solicită asistență medicală.

Semne ale bolii de rinichi

Boala de rinichi vine cu modificări progresive ale modificărilor de urină și urinare, inclusiv:

·     Mai puțină urină

·     Necesitatea de a face pipi mai des

·     Sânge în urină

·     Urină spumoasă

Cu toate acestea, este posibil să observi semne suplimentare de alarmă dacă ai o boală de rinichi, precum insomnie, senzație de oboseală, probleme de concentrare, umflare la nivelul membrelor, umflare la nivelul feței și crampe musculare.

Sursa: The Mirror