Respirație dificilă și dureri în piept? Ce boală pot indica
Respirația îngreunată, durerile în piept, oboseala, palpitațiile sau umflarea picioarelor pot indica prezența unei afecțiuni a valvelor cardiace cunoscută sub denumirea de insuficiență mitrală. Într-o astfel de afecțiune, numită și regurgitare sau incompetență mitrală, valva mitrală nu se mai închide corespunzător, iar o parte din sânge revine din ventriculul stâng în atriul stâng.
Neglijată, boala poate duce în timp la complicații severe, precum insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, accident vascular cerebral sau hipertensiune pulmonară. De aceea, este foarte important ca pacientul să efectueze un control de cardiologie imediat ce apar primele semne sau simptome, pentru un diagnostic precis și un tratament modern.
Diagnosticul insuficienței mitrale implică o anamneză corect efectuată, un examen clinic riguros, în care medicul ascultă pacientul cu stetoscopul, pentru a detecta un murmur specific, și efectuarea unor investigații specifice. Printre acestea se numără electrocardiograma (EKG), bun evaluator al activității electrice a inimii, și ecocardiografia. În plus, medicul cardiolog mai poate recomanda și o radiografie toracică, pentru depistarea unei inimi crescute în dimensiuni sau a prezenței de lichid în plămâni, examinări CT și RMN sau cateterism cardiac, dacă celelalte investigații nu asigură informații concludente.
Odată stabilit diagnosticul, pacienții cu regurgitare mitrală vor primi tratament adecvat. În cazurile grave, poate fi indicat un tratament intervențional sau chirurgical, care poate fi realizat clasic sau minim invaziv.
Repararea chirurgicală a valvelor poate implica diverse proceduri menite să astupe rupturile, să îndepărteze țesutul de la nivelul valvei sau să separe cuspele, contribuind astfel la funcționarea în condiții optime a valvei. O astfel de intervenție chirurgicală poate fi efectuată prin operație pe cord deschis sau prin tehnici chirurgicale minim invazive, iar valva defectă poate fi înlocuită cu o proteză mecanică, din plastic sau metal, sau cu o bioproteză, din țesuturi de proveniență umană sau animală.
Echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR are cea mai mare experiență din țară în tratamentul minim invaziv al valvei mitrale, dar și în tratamentul altor afecțiuni valvulare. Astfel, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu insuficiență aortică și cu stenoză aortică pot beneficia de tratament minim invaziv prin procedura TAVI – implantarea transcateter a valvei aortice. În timpul acestei proceduri de cardiologie intervențională, medicul introduce printr-o arteră de la nivel inghinal un tub subțire, cu o proteză valvulară atașată, pe care îl ghidează până la nivelul valvei aortice.
De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni valvulare au acces la proceduri chirurgicale de vârf, inclusiv la intervenții minim invazive, efectuate în primul bloc operator complet digitalizat din țară. După operație, pacienții primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate pe Secția de terapie intensivă cardiovasculară, dedicată acestor tipuri de proceduri.
Recent, echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară, a efectuat cu succes două proceduri de reparare transcateter a valvei mitrale la doi pacienți cu regurgitare mitrală. Aceste intervenții au inclus implantarea unui dispozitiv de ultimă generație, MitraClip, pentru corectarea disfuncției valvei mitrale, cu ajutorul angiografului de ultimă generație Philips Azurion 7.