Dr. Dan Mitrea, neurolog: Cum putem depista şi preveni tumorile cerebrale

1 dr dan mitrea jpg jpeg

Chiar dacă în România nu există un Registru Naţional de Tumori Cerebrale, nu înseamnă că nu există pacienti care primesc acest diagnostic în fiecare zi. O durere de cap, problemele de vedere sau de echilibru pot fi semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită la medicul specialist, explică Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare în neuro-oncologie şi fondator al Clinicii Neuroaxis.

Potrivit angajamentelor pe care România şi le-a luat prin Planul naţional de combatere a cancerului pentru a se alinia la Planul European, în doar câţiva ani ar trebui reduse decalaje importante în ceea ce priveşte prevenţia, depistarea timpurie, diagnosticarea şi tratamentul persoanelor bolnave de cancer. Se pune, de asemenea, accent pe îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor in curs de tratament sau a celor care au depăşit etapele inţiale ale bolii. În ceea ce priveşte tumorile cerebrale, intervenţia promptă şi efectuată de echipe cu experienţă pot face diferenţa. 

“În stadiile incipiente, o tumoră cerebrală este greu de identificat, fiind asimptomatică. Cele mai frecvente semne sunt: cefalee matinală însoţită de greaţă şi vărsături, crize epileptice, scăderea forţei musculare pe un membru sau pe jumătate de corp - de obicei cu instalare subacută -, tulburare de mers şi echilibru ce se instalează progresiv, tulburare de limbaj sau de comportament, tulburare de vedere, de asemenea cu instalare progresivă. Nu există analize care să depisteze din timp prezenţa unei leziuni tumorale cerebrale. Multe dintre tumori sunt descoperite în urma apariţiei simptomelor sau, mai rar, investigând alte afecţiuni ce pot apărea la nivelul creierului sau măduvei spinării. Dar putem să ne monitorizăm starea de sănătate prin vizite la medic regulate - mai ales dacă există antecedente în familie - şi prin efectuarea de analize uzuale regulate”, a declarat Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare în neuro-oncologie şi fondator al Clinicii Neuroaxis. Persoanele care au un diagnostic de cancer, precum şi cele cu sindroame genetice care favorizează apariţia tumorilor, inclusiv cele cerebrale, trebuie monitorizate cu precădere.

Potrivit specialistului, sunt mai vulnerabile în dezvoltarea unei tumori cerebrale persoanele expuse, prin mediu înconjurător sau mediul de lucru, la radiaţii, carburanţi, la erbicide sau pesticide. Expunerea la asemenea substanţe alterează structura ADN-ului celular, permiţând înmulţirea celulelor “defecte”. De asemenea, istoricul de cancer în familie constituie un factor favorizant.

În ceea ce priveşte predilecţiile în funcţie de sexe, meningioamele sunt mai frecvente la femei comparativ cu bărbaţii (4:1), iar glioblastomul, cea mai agresivă tumoră cerebrală malignă, la bărbaţi,

Mai mult, atunci când vorbim despre prevenţie, aceasta nu poate fi considerată o soluţie aplicată temporar, ci ar trebui să înceapă chiar din copilărie. ”Prevenţia este cea mai bună armă pe care o avem în a combate o parte dintre afecţiunile neurologice şi nu numai. Un stil de viaţă sănătos pentru a preveni cea mai mare parte a afecţiunilor sistemului nervos presupune: o viaţă activă din punct de vedere fizic, intelectual şi social, odihnă suficientă - 7-9 h/noapte, evitarea consumului excesiv de alcool şi de substanţe psihoactive, o dietă alimentară echilibrată, preferabil dietă de tip mediteraneean, evitarea fumatului, controlul eficient al afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice cronice. Faptul că acţionăm în ultima clipă pentru a corecta dezechilibre pe care organismul nostru nu le mai poate compensa are, din păcate, consecinţe pe termen lung. Aşadar ar trebui să începem prin a-i învăţa pe copii aceste lucruri elementare despre sănătate şi să le organizăm rutina în jurul conceptului de prevenţie”, a încheiat doctorul Dan Mitrea.