Dr. Dan Mitrea, neurolog: Cum putem depista ┼či preveni tumorile cerebrale

1 dr dan mitrea jpg jpeg

Chiar dac─â ├«n Rom├ónia nu exist─â un Registru Na┼úional de Tumori Cerebrale, nu ├«nseamn─â c─â nu exist─â pacienti care primesc acest diagnostic ├«n fiecare zi. O durere de cap, problemele de vedere sau de echilibru pot fi semnalele de alarm─â care ar trebui s─â ne trimit─â la medicul specialist, explic─â Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare ├«n neuro-oncologie ┼či fondator al Clinicii Neuroaxis.

Potrivit angajamentelor pe care Rom├ónia ┼či le-a luat prin Planul na┼úional de combatere a cancerului pentru a se alinia la Planul European, ├«n doar c├ó┼úiva ani ar trebui reduse decalaje importante ├«n ceea ce prive┼čte preven┼úia, depistarea timpurie, diagnosticarea ┼či tratamentul persoanelor bolnave de cancer. Se pune, de asemenea, accent pe ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii vie┼úii pacien┼úilor in curs de tratament sau a celor care au dep─â┼čit etapele in┼úiale ale bolii. ├Än ceea ce prive┼čte tumorile cerebrale, interven┼úia prompt─â ┼či efectuat─â de echipe cu experien┼ú─â pot face diferen┼úa. 

ÔÇť├Än stadiile incipiente, o tumor─â cerebral─â este greu de identificat, fiind asimptomatic─â. Cele mai frecvente semne sunt: cefalee matinal─â ├«nso┼úit─â de grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, crize epileptice, sc─âderea for┼úei musculare pe un membru sau pe jum─âtate de corp - de obicei cu instalare subacut─â -, tulburare de mers ┼či echilibru ce se instaleaz─â progresiv, tulburare de limbaj sau de comportament, tulburare de vedere, de asemenea cu instalare progresiv─â. Nu exist─â analize care s─â depisteze din timp prezen┼úa unei leziuni tumorale cerebrale. Multe dintre tumori sunt descoperite ├«n urma apari┼úiei simptomelor sau, mai rar, investig├ónd alte afec┼úiuni ce pot ap─ârea la nivelul creierului sau m─âduvei spin─ârii. Dar putem s─â ne monitoriz─âm starea de s─ân─âtate prin vizite la medic regulate - mai ales dac─â exist─â antecedente ├«n familie - ┼či prin efectuarea de analize uzuale regulateÔÇŁ, a declarat Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare ├«n neuro-oncologie ┼či fondator al Clinicii Neuroaxis. Persoanele care au un diagnostic de cancer, precum ┼či cele cu sindroame genetice care favorizeaz─â apari┼úia tumorilor, inclusiv cele cerebrale, trebuie monitorizate cu prec─âdere.

Potrivit specialistului, sunt mai vulnerabile ├«n dezvoltarea unei tumori cerebrale persoanele expuse, prin mediu ├«nconjur─âtor sau mediul de lucru, la radia┼úii, carburan┼úi, la erbicide sau pesticide. Expunerea la asemenea substan┼úe altereaz─â structura ADN-ului celular, permi┼ú├ónd ├«nmul┼úirea celulelor ÔÇťdefecteÔÇŁ. De asemenea, istoricul de cancer ├«n familie constituie un factor favorizant.

├Än ceea ce prive┼čte predilec┼úiile ├«n func┼úie de sexe, meningioamele sunt mai frecvente la femei comparativ cu b─ârba┼úii (4:1), iar glioblastomul, cea mai agresiv─â tumor─â cerebral─â malign─â, la b─ârba┼úi,

Mai mult, atunci c├ónd vorbim despre preven┼úie, aceasta nu poate fi considerat─â o solu┼úie aplicat─â temporar, ci ar trebui s─â ├«nceap─â chiar din copil─ârie. ÔÇŁPreven┼úia este cea mai bun─â arm─â pe care o avem ├«n a combate o parte dintre afec┼úiunile neurologice ┼či nu numai. Un stil de via┼ú─â s─ân─âtos pentru a preveni cea mai mare parte a afec┼úiunilor sistemului nervos presupune: o via┼ú─â activ─â din punct de vedere fizic, intelectual ┼či social, odihn─â suficient─â - 7-9 h/noapte, evitarea consumului excesiv de alcool ┼či de substan┼úe psihoactive, o diet─â alimentar─â echilibrat─â, preferabil diet─â de tip mediteraneean, evitarea fumatului, controlul eficient al afec┼úiunilor cardiovasculare sau metabolice cronice. Faptul c─â ac┼úion─âm ├«n ultima clip─â pentru a corecta dezechilibre pe care organismul nostru nu le mai poate compensa are, din p─âcate, consecin┼úe pe termen lung. A┼čadar ar trebui s─â ├«ncepem prin a-i ├«nv─â┼úa pe copii aceste lucruri elementare despre s─ân─âtate ┼či s─â le organiz─âm rutina ├«n jurul conceptului de preven┼úieÔÇŁ, a ├«ncheiat doctorul Dan Mitrea.