Pierderile de memorie: ce le cauzează?

1 2 jpg jpeg

Odată cu înaintarea în vârstă, apar pierderile de memorie. Însă, în timp ce unele sunt fireşti, altele pot semnala afecţiuni complexe. Iată ce e bine să reţii!

Chiar şi pentru persoanele sănătoase, înaintarea în vârstă poate ridica anumite probleme, deoarece funcţiile cognitive şi capacitatea de învăţare se diminuează în timp. După 65 de ani, devine mai greu să faci mai multe activităţi în acelaşi timp, începi să uiţi lucruri mărunte şi ţi-e greu să reţii informaţii noi. Deşi mulţi se îngrijorează, medicii spun că această situaţie este una firească, iar această uitare nu reprezintă simptomul vreunei boli.

Anumite boli sau tratamente le influenţează

Afecţiunile tiroidei, anumite probleme cardiace sau renale şi traumatismele craniene sunt afecţiuni care pot cauza pierderi de memorie. De asemenea, chimioterapia poate să obosească foarte mult organismul şi să determine probleme de concentrare şi de memorie. Sfătuieşte-te cu medicul tău dacă suferi de aceste boli sau dacă urmezi tratamente care îţi afectează memoria.

Şi stresul contribuie la pierderile de memorie

Tulburări precum depresia sau anxietatea pot duce la pierderi de memorie, la fel şi sindromul posttraumatic. Surmenajul şi oboseala excesivă pe termen lung se numără şi ele printre cauzele problemelor de memorie. E bine de ştiut că tulburările de memorie care au la bază aceste cauze sunt reversibile. Găseşte-ţi zilnic câteva minute pentru tine, în care să respiri adânc şi să te gândeşti la lucruri frumoase şi, măcar o dată pe săptămână, relaxează-te într-un spaţiu verde.

Insomniile pot fi o cauză

Somnul are o importanţă crucială pentru sănătate, inclusiv pentru păstrarea unei memorii bune. Stabilizarea informaţiilor stocate de-a lungul zilei se face în timpul odihnei, somnul de calitate contribuind la consolidarea reţelelor neuronale. Ai grijă să dormi 7-8 ore pe noapte, într-o cameră bine aerisită, în întuneric şi linişte depline. Perna şi salteaua trebuie să fie confortabile. Ia cina cu cel puţin 3 ore înainte de a merge la culcare şi nu bea cafea sau ceaiuri stimulante.

Pot anunţa maladia Alzheimer

Pierderile de memorie pot semnala şi probleme de sănătate dificil de gestionat, precum boala Alzheimer, o afecţiune neurologică progresivă care atacă în special funcţiile mentale. Simptomele timpurii ale acestei afecţiuni sunt: pierderi de memorie care au impact negativ asupra vieţii de zi cu zi, dificultăţi în a rezolva probleme cotidiene, mai ales cele care au legătură cu numerele, greutăţi în a ajunge într-un loc cunoscut şi uitarea unor reguli familiare, confuzie în ceea ce priveşte timpul şi spaţiul, dificultăţi la citire şi la observarea culorilor, precum şi la susţinerea unei conversaţii şi schimbări de personalitate.

Memoria poate fi stimulată şi dezvoltată prin practicarea anumitor activităţi, precum calculele mentale, rezolvarea de cuvinte încrucişate, învăţarea pe de rost a unor poezii sau studiul unei limbi străine.

Citeşte mai multe despre pierderile de memorie:

Substanţe nutritive necesare pentru o memorie bună

Plante care îţi stimulează memoria