De ce apare avortul recurent

4 avort recurent jpg jpeg

O sarcin─â pierdut─â este o dram─â pentru un cuplu care ├«┼či dore┼čte copii. Iar c├ónd acest lucru se repet─â, este obligatoriu s─â se afle cauzele.

Succesul unei sarcini depinde de o implantare eficient─â a embrionului, precum ┼či de echilibrul dintre mam─â ┼či produsul de concep┼úie, mediat de placent─â, explic─â dr. Mihaela Andreescu, medic primar specialist ├«n hematologie la Spitalul Clinic Colentina. Statisticile arat─â c─â peste jum─âtate din sarcini sunt avortate spontan, cele mai multe ├«nainte ca sarcina s─â fie confirmat─â. Mai mult dec├ót at├ót, 1 din 5 sarcini confirmate ecografic pot fi avortate. O singur─â pierdere de sarcin─â nu influen┼úeaz─â ┼čansele de a avea o sarcin─â normal─â ├«n viitor. Nu acela┼či lucru se poate spune ├«n cazul pierderilor de sarcin─â repetate.

Factorii care favorizeaz─â avortul recurent

Chiar dac─â se cunosc, ├«n mare, cauzele care pot declan┼ča avortul, exist─â foarte multe situa┼úii ├«n care nu se poate stabili cu precizie de ce pacienta sufer─â opriri repetate ├«n evolu┼úie a sarcinii. Cele mai frecvent ├«nt├ólnite ┼či studiate cauze ale avortului recurent sunt abera┼úiile cromozomiale ┼či erorile imunologice, care ac┼úioneaz─â prin anticorpi specifici.

stanga
dreapta
2 avortul recurent jpg jpeg

Alte cauze care pot fi incriminate pentru avortul recurent sunt de natur─â  hormonal─â, metabolic─â, anatomic─â uterin─â, infec┼úioas─â sau sunt legate de mediu, sunt ocupa┼úionale sau asociate cu obiceiurile personale (cum ar fi consumul de tutun, alcool, stupefiante). De asemenea, trombofilia a devenit ├«n ultimii ani principala cauz─â de avort repetat. Aceasta este o anomalie a coagul─ârii s├óngelui, care cre┼čte riscul de formare a unor cheaguri care pot bloca circula┼úia sangvin─â.

Când sunt indicate analizele genetice

C├ónd s-a produs o pierdere de sarcin─â, medicii pot lua ├«n calcul examinarea genetic─â, ┼úin├ónd cont de aneuploidie ÔÇô alterarea num─ârului de cromozomi ÔÇô, aceasta fiind o cauz─â recunoscut─â a pierderilor de sarcin─â repetate. Frecven┼úa aneuploidiei ├«n avortul precoce cre┼čte odat─â cu v├órsta femeii. Analiza genetic─â poate oferi cuplului r─âspunsul despre cauza opririi ├«n evolu┼úie a sarcinii pe viitor.

Dac─â ├«n urma examenelor genetice efectuate asupra produsului de concep┼úie, f─âtul se dovede┼čte a avea cariotip normal, se continu─â restul investiga┼úiilor din algoritmul de depistare a cauzei care duce la oprirea ├«n evolu┼úie a sarcinii.

Examinarea histopatologică a ţesuturilor obţinute după chiuretajul uterin este obligatorie, împreună cu efectuarea cariotipării.

Trebuie căutate eventuale malformaţii uterine

O alt─â evaluare important─â la pacientele cu avort recurent este cea a anomaliilor anatomice uterine, at├ót congenitale, c├ót ┼či dob├óndite. ├Än acest sens, ar trebui s─â fie efectuate histeroscopia ┼či histerosalpingografia, care sunt considerate standardul de aur ├«n diagnosticarea malforma┼úiilor uterine. Aceste investiga┼úii permit vizualizarea at├ót intern─â, c├ót ┼či a conturului extern al uterului.

Când sunt suspectate cauze endocrinologice

Din punctul de vedere al cauzelor endocrinologice ale avortului recurent, investiga┼úiile efectuate ├«n sarcin─â, ar trebui s─â includ─â evaluarea func┼úiei tiroidiene (TSH, anticorpi antitiroidieni), prolactina, nivelul progesteronului, testarea toleran┼úei la glucoz─â, testarea rezisten┼úei la insulin─â ┼či biopsia endometrial─â de faza luteal─â.

Bolile infecţioase genitale, alte cauze

Pierderile repetate de sarcin─â pot fi determinate ┼či de infec┼úii genitale, de aceea este necesar─â identificarea vaginozei bacteriene prin examene directe pe lam─â a secre┼úiilor de la nivelul vaginului sau prin culturi endocervicale cu antibiogram─â. ÔÇ×Tratamentul timpuriu al vaginozei bacteriene cu clindamicin─â, ├«n cel de-al doilea trimestru, poate reduce semnificativ riscul de avort sau de na┼čtere prematur─â. De asemenea, biopsiile de endometru pot eviden┼úia leziunile de endometrit─â cronic─â. Tratarea acestora rezolv─â de multe ori problema avortului recurentÔÇť, explic─â dr. Mihaela Andreescu, care a publicat si cartea cu acela┼či nume.

2 avortul recurent jpg jpeg

Dr. Mihaela Andreescu

medic primar hematologie, Spital Clinic Colentina, Clinica Smart, doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale ┼či cercet─âtor ┼čtiin┼úific

mihaela andreescu jpg jpeg

Mult─â lume efectueaz─â un screening de trombofilii f─âr─â s─â aib─â indica┼úie de la un medic hematolog. Screeningul selectiv ar trebui luat ├«n considerare doar pe baza unui istoric familial sau personal de tromboze ori al unui istoric familial sau personal de tulbur─âri de reproduc┼úie, cum ar fi sarcini oprite ├«n evolu┼úie, preeclampsie, restric┼úie de cre┼čtere intrauterin─â sau dezlipire de placent─â.

Screeningul complet de trombofilie cuprinde: antitrombina III, proteina C a coagul─ârii, proteina S, mutatia Factor V Leiden ┼či rezisten┼úa la proteina C activat─â (APCR), muta┼úia protrombinic─â, lupusul anticoagulant (LA), anticorpii anti-cardiolipinici ┼či beta2 glicoproteici.