Peste 6 milioane de români au această boală care dă complicații

1 control medical 1402173971 jpg jpeg

Statisticile arată că 6,6 milioane de români (1 din 2 adulți peste varsta de 50 de ani) are hipertensiune arterială.  De asemenea, 61% din decesele cardiovasculare au ca numitor comun hipertensiunea arterială și doar 4,5 milioane (68%) au hipertensiune arterială diagnosticată. Totodată, doar 2,8 milioane (42%) sunt diagnosticați și sunt sub tratament și numai 30% dintre pacienții cu hipertensiune arterială au valorile tensionale controlate.

S-a lansat Alianța Națională pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii Arteriale

Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii anunță lansarea oficială a Alianței Naționale pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii Arteriale în România (RO-ANPDT-HTA), în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 3 iunie, în sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului.

Noua alianță națională este co-prezidată de Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele Societății Române de Cardiologie, și Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii. Evenimentul marchează un moment de referință în lupta cu una dintre cele mai frecvente și periculoase afecțiuni cardiovasculare: hipertensiunea arterială – responsabilă pentru 61% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare în România.

„În fiecare an, zeci de mii de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale, în condițiile în care măsurarea periodică a tensiunii arteriale și respectarea tratamentului antihipertensiv prescris pot prelungi durata de viață a celor care suferă de această patologie. Suntem extrem de bucuroși că eforturile susținute ale Societății Române de Cardiologie sunt de acum mult mai eficient angrenate în cadrul acestei alianțe medicale, ce pune în centrul ei grija față de pacient”, a afirmat Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele Societății Române de Cardiologie.

„Unul din doi români peste vârsta de 50 de ani are hipertensiune arterială, care într-o treime din cazuri nu este diagnosticată. Mai mult, doar jumătate dintre pacienții care au diagnosticul de hipertensiune arterială, au valorile tensionale controlate eficient. Consecința este reprezentată de apariția precoce, de la vârste tinere, a complicațiilor majore ale hipertensiunii arteriale, cum sunt infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Acesta este motivul pentru care în continuare hipertensiunea arterială este numită “ucigașul tăcut””, a menționat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.