Orice bărbat trebuie să îşi examineze lunar testiculele. Iată de ce!
Lunar, bărbaţii ar trebui să îşi palpeze testiculele şi este ideal ca acest lucru să se facă la duş, deoarece zona este mai relaxată, iar palparea este optimă.
Specialiştii recomandă să se examineze fiecare testicul în parte, cu blândeţe, pentru a putea diferenţia un posibil nodul. Creşterea în volum a unui testicul şi prezenţa unui nodul la acest nivel sunt posibile simptome ale cancerului testicular. Durerea în zona intimă şi schimbarea culorii unui testicul sunt alte motive de prezentare la medic.
Examinarea este recomandată tuturor bărbaţilor, chiar începând de la 14 ani, în special celor cu un testicul necoborât (criptorhidie) sau cu cazuri de cancer testicular în familie (frate, tată), potrivit Mayo Clinic.
Cancerul testicular, mai frecvent la tineri
„Cancerele testiculare reprezintă 1 până la 2% din cancerele la bărbați. Tinerii sunt cei mai afectați. Este și cel mai frecvent cancer la adulții tineri (15 până la 35 de ani). Există diferite forme de cancer testicular în funcție de tipul de celule din din care provine tumora. În 95% din cazuri, este o tumoare cu celule germinale care provine din celulele producătoare de spermatozoizi”, potrivit Fundației de Cercetare a Cancerului - ARC.
Cum se manifestă cancerul de testicule
Simptomul iniţial este creşterea în volum a unui testicul sau prezenţa unui nodul la nivelul acestuia. De asemenea, bărbaţii pot avea senzaţia de uşoară jenă sau de greutate la nivelul scrotului. Este absolut necesară prezenţa la medic după observarea acestor simptome, pentru un diagnostic adecvat, mai ales că semne asemănătoare pot apărea şi în alte boli precum epidimita, o inflamaţie la nivelul testiculelor.
În stadiu de metastază, cancerul testicular poate da dureri lombare şi osoase, senzaţia de greaţă şi vărsături, dar şi tuse, în cazul în care metastaza s-a extins la nivelul plămânilor. Rar, cancerul testicular poate da ginecomastie, o creştere în volum a sânului.
Vezi şi: Cele mai frecvente simptome de cancer la bărbaţi
Are rată mare de vindecare
Ecografia testiculară bilaterală confirmă sau nu prezenţa unei mase tumorale. Tratamentul este individualizat, în funcţie de stadiul bolii.
Medicii recomandă orhiectomia inghinală, care înseamnă îndepărtarea testicului tumoral pe cale inghinală. Pentru cazurile avansate/metastatice, chimioterapia joacă un rol esenţial. În primele stadii, atunci când tumoarea este localizată doar la nivelul testiculului, acest tip de cancer are o rată de vindecare de 95%.
După tratament, pacientul are nevoie de urmărire medicală periodică, pentru a se detecta din timp eventualele recidive.
Este posibil ca tratamentele de chimioterapie şi radioterapie să afecteze fertilitatea. De aceea, bărbaţii care îşi doresc copii pot recurge la congelarea spermatozoizilor înainte de intervenţia chirurgicală.