Cele mai frecvente simptome de cancer la bărbaţi

1 2 jpg jpeg

În anul 2014, au murit de cancer 30.100 de bărbaţi şi 20.200 de femei, informează diagnostic-cancer.ro. Peste 9.300 de persoane de sex masculin au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de plămâni, aproape 6.000 decedând în urma cancerului de colon şi peste 4.500 având cancer de prostată. În cazul femeilor, rata de mortalitate s-a datorat cancerului de sân, de colon şi col, dar şi celui ovarian şi pulmonar.

Semnalele corpului

Dacă întâmpini schimbări la nivelul scaunului, sângerări la urinat sau în zona rectului, mergi neapărat la doctor pentru un consult amănunţit. De asemenea, dacă ai tuse persistentă şi neobişnuită, dureri de spate, modificări în zona testiculelor şi la nivelul mameloanelor, oboseală excesivă ori te confrunţi cu pierderea semnificativă în greutate, toate acestea reprezintă o atenţionare şi necesită vizita la medic.

Modificarea scaunului şi sângerările

Se mai întâmplă, ca de-a lungul timpului, să ai ceva probleme cu ieşitul afară, însă dacă suferi de episoade dese de constipaţie ori diaree, pot fi semne că ar putea fi vorba despre cancer rectal (în special dacă aceste schimbări se produc dintr-o dată) sau de colon. De asemenea, pot apărea şi împreună, boala numindu-se cancer colorectal.

Cancerul de colon poate apărea oriunde la nivelul colonului, însă cel rectal afectează doar rectul. Alte simptome care te pot face să intri la idei sunt balonarea frecventă, durerile abdominale şi modificarea dimensiunii scaunului. Şi sângerările rectale dar şi scaunul cu sânge pot fi semne de cancer rectal. Evident că nu trebuie să te autodiagnostichezi cu cancer dacă ai hemoroizi ci să mergi la doctorul de specialitate.

Durerile la urinat

Odată cu înaintarea în vârstă, bărbaţii pot suferi de probleme la nivelul prostatei pentru că se măreşte. Dacă suferi de incontinenţă urinară (pierzi urină fără să vrei) sau simţi tot timpul nevoia că trebuie să mergi la toaletă ori ai senzaţia că deşi de abia ai urinat nu s-ar fi eliminat tot, toate acestea pot fi semne de cancer la prostată.

Dacă descoperi că urinezi cu sânge, ai dureri la micţionat trebuie să mergi de urgenţă la specialist, fiind simptome ale cancerului la vezică biliară, dar şi al celui de prostată, al prostatitelor ori ale infecţiilor tractului urinar. De regulă, aceste tipuri de cancer se întâlnesc la persoanele care fumează sau au făcut asta în trecut. Un alt semnal că poate fi vorba despre cancer la prostată este să descoperi sânge în spermă (hemospermie).

Tusea neobişnuită

Nu doar fumătorii, cei răciţi sau cu alergii tuşesc. O tuse care nu trece poate fi un semn de cancer pulmonar. Astfel că, dacă nu ai şi alte simptome precum îţi curge nasul, ai febră, e posibil ca tusea să nu fie cauzată de un virus. Dacă prin tuşit, bolnavul elimină şi o secreţie cu sânge poate reprezenta un indiciu de cancer la plămâni.

Durerile de spate supărătoare

Mulţi oameni se plâng de dureri la nivelul spatelului însă cauzele pot fi diverse, de aceea puţini leagă aceste simptome de cancer. În unele situaţii, aceste semnale nu apar până când cancerul nu se împrăştie şi în alte părţi ale corpului. Dacă te plângi de dureri cronice de spate în zona lombară, pelvis, regiunea superioară a coapselor ori la alte oase mergi neapărat la medic. Ar putea fi semn de cancer la prostată şi cancer osos.

Schimbările la nivelul testiculelor

Deşi nu este cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi, cancerul de testicule se regăseşte în general la bărbaţii tineri, şi anume cei între 20-39 de ani. Se recomandă ca, pentru prevenţie, bărbaţii să meargă în mod regulat la doctorul specialist pentru un control de rutină. Dacă observi schimbări în această zonă, precum: umflături, modificarea dimensiunii şi altele, mergi din timp să întrebi despre ce este vorba.

Umflăturile din zona mameloanelor

Nu doar femeile sunt sensibile în zona sânilor, ci şi bărbaţii, astfel că orice modificare, umflătură, roşeaţă sau secreţie scursă din mamelon ridică un semnal de alarmă care solicită vizita la doctor. Factorul genetic dar şi expunerea la radiaţii sau un nivel ridicat de estrogen poate determina apariţia cancerului de sân.

Alte semne posibile

Dificultăţi la înghiţire (cancer al esofagului),

Modificări la nivelul gurii,

Umflarea ganglionilor din zona gâtului sau a axilei,

Aluniţe care sângerează, care îşi schimbă forma şi culoarea,

Slăbitul brusc,

Oboseala.