Orhita - Ce este si cum o recunosti
Orhita este inflamatia unuia sau ambelor testicule, cauzata de obicei de o infectie.
Simptomele de orhita sunt similare cu cele ale torsiunii testiculare. Inflamatia testiculului poate fi asociata cu infectia epididimului care s-a extins la testicule, frecvent cauzata de infectia cu chlamidia transmisa sexual si gonoreea. Poate fi observata si in timpul parotiditei active, mai ales la adolescenti.
Orhita - simptome
- tumefiere testiculara, roseata testiculara
- durere testiculara si sensibilitate la palpare
- febra si frisoane, greata, stare de rau si fatigabilitate
- -cefalee, crampe musculare, durere la urinare.
In epididimo-orhita simptomele pot aparea si progresa mai gradat. Epididimita determina initial ozona localizata de durere si tumefiere pe spatele testicolului pentru citeva zile. Mai tirziu, infectia se extinde si implica intreg testicolul. Se poate descrie durere sau senzatie de arsura inainte si dupa urinare si debacluri peniene purulente.
Orhita - profilaxie
A se evita situatiile cu risc crescut de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Se recomanda folosirea prezervativului pentru a scadea riscul contactarii unei BTS. Barbatii peste 50 ani trebuie sa faca un control periodic al prostatei.
Jumatate dintre pacientii cu orhita evolueaza cu atrofie testiculara, cu pierderea functiei acestora. Cu cat se intarzie mai mult tratamentul, cu atat creste riscul de sechele testiculare. Netratata, orhita poate determina infertilitate, cu pierderea functiei unuia sau ambelor testicule, afectare severa sau chiar deces.
Orhita - tratament
Majoritatea cazurilor de orhita si toate cazurile de orhiepididimita necesita tratament antibiotic. Se recomanda stabilizarea testiculului afectat intr-o pozitie ce diminueaza durerea. Se va aplica local punga cu gheata. Este contraindicata aplicarea de gheata direct pe piele, intrucat pot aparea degeraturi. Simptomatologia se amelioreaza prin efectuarea tratamentului. In cazul barbatilor tineri, activi sexual, este foarte importanta tratarea tuturor partenerilor. De asemenea se recomanda abstinenta sau folosirea prezervativului pana cand partenerul a finalizat tratamentul si nu mai prezinta simptome.