Vrei să ştii cum stai cu tiroida? Acestea sunt analizele pe care le recomandă medicul!

image

Printre analizele uzuale este indicat să fie incluse şi cele care evaluează starea tiroidei.

Dr Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, face câteva recomandări în acest sens:

“Când vine vorba de sănătatea noastră, toți vrem să știm că am făcut tot ce se poate, inclusiv când vine vorba de analize.

Însă nu toate analizele posibile au rost/ relevanță la aceeași persoană, unele însemnând de-a dreptul bani aruncați pe geam!

● Evaluăm funcția tiroidiană prin TSH și fT4 sau T4.

●  În hipertiroidie ne poate fi de ajutor și T3, pentru că la unii hipertiroidieni tiroida produce mai mult T3 decât T4. La o persoană cu hipotiroidie pe tratament cu Euthyrox nu are sens dozarea T3 pentru că vrem să vedem dacă doza de Euthyrox este eficientă și Euthyroxul conține doar T4!

●  Pentru a testa existența unei tiroidite autoimune, care este cauza cea mai frecventă de hipotiroidism, putem măsura anticorpii: ATPO (Anticorpi anti-tireoperoxidază) și/ sau ATg (Anticorpi anti-tireoglobulină).

●  O persoană cu hipertiroidie poate să aibă boala Basedow, care este tot o formă de afectare tiroidiană autoimună, pe care o diagnosticăm măsurând niște anticorpi mai speciali, TRAB (Anticorpi anti-receptor TSH).

●  Tireoglobulina NU este aproape niciodată de folos la o persoană care are tiroida pe loc! Este un marker tumoral pe care îl măsurăm la pacienții cu cancer tiroidian DUPĂ operația de tiroidă! O persoană cu tiroida pe loc poate să aibă o tireoglobulină mare chiar fără să aibă cancer tiroidian – poate fi crescută, de exemplu, și in tiroidita autoimună, hipertiroidie.

În concluzie... ce analize ar trebui să fac ca să văd cum stau cu tiroida? DEPINDE!

● Depinde de situația medicală a fiecărei persoane, nu există un pachet de analize valabil pentru toată lumea... adică dacă avem o problemă, mergem la doctor și întrebăm!”

image

Sursă text şi grafic: Dr Ruxandra Dobrescu

Vezi şi: 

Medic: Nodulii tiroidieni se pot trata minim invaziv

Cancerul de tiroidă: cum se manifestă şi cine este mai expus