Nodulii pulmonari- când apar și cum îi depistăm

image

Plămânii sunt organe care fac parte din procesul respirator, având un rol extrem de important la nivelul organismului uman, acela de a încărca cu oxigen sângele circulant și de a elimina dioxidul de carbon. 

Acest schimb de gaze care se produce la nivelul plămânilor este esențial pentru supraviețuire, deoarece asigură aportul optim de oxigen al tuturor celulelor, țesuturilor și organelor din corp.

Orice modificare care apare la nivelul plămânilor, structurală sau funcțională, amenință buna desfășurare a întregului proces respirator, astfel încât patologia pulmonară trebuie identificată cât mai devreme și tratată cu mare rigurozitate, pentru a nu destabiliza respirația.

O modificare frecventă care poate apărea la nivel pulmonar este reprezentată de nodulul pulmonar solitar sau de mai mulți noduli pulmonari. Aceștia sunt mici formațiuni localizate la nivelul interstițiului pulmonar si sunt înconjurați de țesut pulmonar sănătos

Nodulii pulmonari sunt modificări structurale pulmonare foarte frecvente, descoperite radiologic, de cele mai multe ori întâmplător, care necesită o investigație ulterioară amplă pentru stabilirea naturii acestora (benignă sau malignă) și a cauzei care a dus la formarea lor. De cele mai multe ori, nodulii pulmonari au natură benignă și se datorează unor infecții sau boli diverse care determină inflamarea țesutului pulmonar.

Clasificarea nodulilor pulmonari

Din punct de vedere al numărului:

► Nodul pulmonar unic: nodulul pulmonar singular sau solitar este o leziune de dimensiuni mici, sub 3 cm, localizată la nivelul parenchimului pulmonar; este cea mai frecventă formă întâlnită; cu cât diametrul lor este mai mic cu atât probabilitatea de benignitate crește.

► Noduli pulmonari multipli: un număr de doi sau mai mulți noduli pulmonari; aceștia pot fi localizați într-un singru plămân sau în ambii plămâni.

Din punct de vedere al structurii:

► Noduli pulmonari cu structură solidă: cea mai frecventă formă structurală; nodulii pulmonari au structură solidă, omogenă, fără neregularități; este aspectul radiologic cel mai frecvent întâlnit.

► Noduli pulmonari cu structură semisolidă: acești noduli prezintă o structură combinată; dețin atât porțiuni neomogen cât și zone omogene.

► Noduli pulmonari cu calcificări: nodulul pulmonar prezintă zone calcificate identificate radiologic;

Cauzele de apariție ale nodulilor pulmonari

Studiile de specialitate au adunat, de-a lungul timpului, informații multiple în ceea ce privește cauzele de apariție ale nodulilor pulmonari; o serie de patologii au fost asociate cu aceste modificări structurale pulmonare, precum:

- Infecțiile bacteriene: micobacterioze cu germeni atipici, nocardioza;

- Infecția cu Mycobacterium tuberculosis- tuberculoza;

- Infecții fungice diverse: histoplasmoza, blastomicoza, criptococonoza;

- Infecția SARS-COV2;

- Pneumonia acută;

- Chistul hidatic;

- Abcesul pulmonar;

- Poliartrita reumatoidă;

- Granulomatoza Wegener;

- Sarcoidoza;

- Malformații arteriovenoase;

- Chist bronhogenic;

- Infarct pulmonar;

- Atelectazie rotunda

- Formațiuni tumorale benigne: lipom, fibrom, blastom, neurofibrom;

- Formațiuni tumorale maligne: cancer pulmonar primitiv , metastaze, limfom, sarcom.

Simptomatologia nodulilor pulmonari

Nodulii pulmonari, cel mai frecvent, sunt formațiuni structurale pulmonare de mici dimensiuni care nu determină apariția simptomelor clinice; din acest motiv, în cele mai multe cazuri, aceștia sunt descoperiți întâmplător la o examinare radiologică de rutină sau în procesul de diagnosticare al unei alte patologii.

În situația în care nodulii pulmonari cresc în dimensiuni și ocupă o suprafață mai mare din țesutul pulmonar sănătos, pot determina apariția unor simptome, precum:

- tusea seaca sau productivă, cronică;

- dispneea (lipsa de aer, mai ales la efort)

- dureri în zona toracică ;

- expectorația cu striuri de sânge;

- scăderea inexplicabilă în greutate- în patologie tumorală malignă;

- oboseală excesivă.

Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe din simptomele menționate mai sus, este nevoie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a efectua investigații suplimentare. Cancerul pulmonar este o afecțiune care, cu cât este diagnosticată mai rapid, cu atât șansele de succes terapeutic și de supraviețuire cresc. Din aceste considerente nu neglijați simptomele respiratorii, deoarece pot fi semne ale unor boli grave, ce necesită tratament imediat.

Modalități de depistare a nodulilor pulmonari

În prezent, există o serie de investigații paraclince ce pot fi efectuate pentru a identifica nodulii pulmonari. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, puteți realiza investigații radiologice și imagistice la standardele cele mai înalte, deoarece spitalul dispune de aparatură de ultimă generație, menită să asigure pacientului un confort crescut în timul procedurii și medicului imagini de calitate care permit diagnosticarea afecțiunilor diverse.

· Radiografia pulmonară

La ora actuală reprezintă principala modalitate imagistică prin care nodulii pulmonari sunt identificați, de cele mai multe ori întâmplător. Radiografia pulmonară permite obiectivarea nodulilor cu diametru de minim 10 mm și face posibilă diferențierea între un nodul pulmonar localizat în plămân și o localizare extrapulmonară. De asemenea, radiografia pulmonară oferă informații despre numărul, forma, mărimea, localizarea, dimensiunea și structura nodulului. Mai mult decât atât, pe baza criteriilor radiologice specifice, medicul poate face distincția între un nodul pulmonar benign de o structură malignă.

De ajutor pentru investigarea și monitorizarea unui nodul pulmonar este o radiografie anterioară care permite efectuarea unei comparații între aspectul radiologic al nodulului din prezent față de aspectul din trecut. În acest mod, se poate stabili rata de creștere a nodulilor, parametru important de luat în calcul în procesul de diferențiere al unui nodul bening de cel malign. Nodulii canceroși își dublează dimensiunea în 1-6 luni, în timp ce nodulii de natură benignă cresc mai lent.

· Tomografia computerizată

Orice nodul identificat cu ajutorul radiografiei pulmonare, va fi evaluat ulterior cu ajutorul tomografiei computerizate. Această investigație este obligatorie la momentul actual, deoarece are capacitatea de a aprecia gradul de malignitate al nodulului. Spre deosebire de radiografia pulmonară, tomografia computerizată permite o descriere mai amplă a nodulului și vine în sprijinul diagnosticului cu informații mai exacte.

Spre deosebire de radiografia pulmonară standard, examenul CT are capacitatea de a identifica noduli cu diametrul de minim 3mm, ceea ce crește considerabil șansele de vizualizare a nodulilor; de asemenea, prin examinarea CT se poate aprecia localizarea exactă a nodulului pulmonar, structura acestuia, existența adenopatiilor toracice și diferențierea între cancer și infecție.

Tomografia computerizată permite obiectivarea unor particularități și unor caracteristici ale nodulului pulmonar ce nu pot fi evidențiate cu ajutorul radiografiei. Nodulii benigni prezintă anumite caracteristici imagistice, precum: marginile sunt regulate, bine delimitate, dimensiunile sunt mici, sub 1.5cm, calcificările sunt localizate central iar rata de creștere a acestora este lentă, în ani. La polul opus, nodulii maligni prezintă margini neregulate, structură neomogenă, dimensiuni mari, peste 3 cm și o creștere rapidă în volum.

Toate aceste particularități sunt evidențiate cu ajutorul tomografiei computerizate; din acest motiv, investigația este extrem de importantă în evaluarea nodulului pulmonar solitar sau a nodulilor pulmonari multiplii.

· Tomografia cu emisie de pozitroni (PET CT)

Este un tip modern de tomografie computerizată care are ca scop evidențierea nodulilor de natură malignă. Această investigație se realizează când există o suspiciune înaltă de maglinitate. Se bazează pe activitatea metabolică crescută a celulelor maligne, care va fi obiectivată imagistic; în organism se injectează un trasor radioactiv- glucoză, iar celulele de natură canceroasă vor absorbi aceasta glucoza care ulterior va fi evidentiata la scanarea cu o gamma camera. Este o investigație de ultimă generație, dar care nu se efectuează de rutină; are indicație în cazurile în care se suspectează o formă de cancer pulmonar.

Tratamentul nodulilor pulmonari

Orice nodul pulmonar trebuie monitorizat imagistic la un interval variabil de luni, în funcție de caracteristicile acestuia. Unii dintre ei au insa indicatie chirurgicala inca de la prima depistare. Medicul curant va stabili abordarea terapeutică ulterioară în funcție de etiologia care a dus la apariția acestor structuri. Opțiunile de tratament cuprind monitorizare, intervenții medicamentoase și intervenții chirurgicale.

Monitorizarea nodulului pulmonar prin radiografii si computer tomografii repetate se realizează în cazul în care nodulul pulmonar are dimensiuni mici, nu prezintă criterii de malignitate și nu generează simptome. De asemenea, se ia în considerare la stabilirea schemei terapeutice riscul personal al fiecărui pacient în parte de a dezvolta cancer pulmonar.

Tratamentul medicamentos se adresează cazurilor în care nodulii pulmonari sunt cauzați de infecții sau boli inflamatorii; în aceste situații se administrează antibiotice, antifungice și terapia bolii de bază care a dus la apariția nodulilor pulmonari.

Tratamentul chirurgical este destinat cazurilor în care nodulii pulmonari au dimensiuni mari, generează simptome, au criterii de malignitate sau cresc foarte rapid în dimensiuni. În aceste situații excizia chirurgicală cu rezecția în totalitate a structurii anormale din plămâni, este principalul obiectiv. Se poate realiza prin chirurgie toracică video-asistată sau asistata robotic.

În concluzie, nodulii pulmonari sunt formațiuni foarte frecvent descoperite, de cele mai multe ori accidental, la nivelul țesutului pulmonar; este nevoie de o investigație amplă a acestora pentru a stabili etiologia loc. Când au dimensiuni mici sunt asimptomatici, iar când volumul lor se mărește, pot determina simptome precum tusea sau dispneea. Depistarea și monitorizarea lor pe termen lung sunt esențiale pentru o bună funcționare a aparatului respirator. În cazuri de malignitate, conduita terapeutică este excizia chirurgicală.

Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14799-pulmonary-nodules 

https://www.cancer.org/cancer/types/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/lung-nodules.html 

https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/lung-nodules-online.pdf

Dr Bosinceanu png

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, Medic Primar Chirurgie Toracică, Spitalul Memorial Băneasa