Bărbatul care trăieşte de 70 de ani într-un plămân de fier. Ce boală a avut

image

Paul Alexander este recunoscut oficial de Cartea Recordurilor ca persoana care a trăit cel mai mult într-un plămân de fier. Foto: captură video

Născut în 1946, Paul Alexander este un supravieţuitor al poliomielitei, boală pe care a contractat-o la vârsta de 6 ani. Din această cauză, Paul a rămas paralizat, fiind capabil să-şi mişte doar capul, gâtul şi gura.

În timpul unui focar major de poliomielita în SUA, la începutul anilor 1950, sute de copii din Dallas, Texas, inclusiv Alexander, au fost duși la Spitalul Parkland. Acolo, copiii au fost tratați într-o secție cu plămâni de fier. Paul era pe punctul de a muri din cauza faptului că nu mai putea respira. După ce i s-a făcut o traheotomie, boala i s-a ameliorat. La fel ca şi alţi copii, s-a trezit într-un cilindru de metal. În timp ce unii copii s-au însănătoşit, alţii au pierdut lupta cu boala.

Paul Alexander a rămas paralizat de la gât în jos, fiind incapabil nu numai să se mişte, ci şi să respire.

Începând din 1954, cu ajutorul unui kinetoterapeut, a învăţat respirația glosofaringiană, ceea ce ia permis să părăsească plămânul de fier pentru perioade de timp care au crescut treptat. Totuşi, în prezent, stă numai în acest dispozitiv care îl ajută să respire.

A studiat şi s-a îndrăgostit

Paul a trăit din copilărie în plămânul de fier, dar acest lucru nu l-a împiedicat să facă lucruri normale. A absolvit liceul, fiind al doilea din clasa sa, devenind prima persoană care a absolvit un liceu din Dallas fără a participa fizic la o clasă. Mai mult, a absovit Facultatea de Drept şi s-a îndrăgostit de îngrijitoarea sa, Kathy.

 Ce este poliomielita

Boală infecţioasă produsă de virusul polimielitic, poliomielita este o afecţiune gravă, care poate duce la deces sau la handicapuri.

Poliomielita se previne prin vaccinare.

Vaccinarea împotriva poliomielitei a fost introdusă în calendarul naţional de vaccinare din anul 1956. Până în 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat), informează Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.