Nodulii pulmonari, periculo┼či sau nu?

1 2 jpg jpeg

Bolile pl─âm├ónilor se manifest─â diferit, chiar dac─â toate ne afecteaz─â capacitatea respiratorie. Nodulul pulmonar, numit ├«n limbajul curent ┼či ÔÇ×pat─â pe pl─âm├ónÔÇŁ, este una dintre ele. Nodulii care apar ├«n pl─âm├óni pot fi: micronoduli (au un diametru mai mic de 7 mm), noduli pulmonari solitari (diametrul cuprins ├«ntre 7 ┼či 30 mm) ┼či mas─â ├«nlocuitoare de spa┼úiu pulmonar─â (considerat─â ca fiind de origine malign─â p├óna c├ónd se va dovedi contrariul, dac─â sunt mai mari de 3 cm).

Nodulul, o form─â oval─â rotunjit─â anormal─â, dar ├«nconjurat─â de ┼úesut pulmonar s─ân─âtos, poate fi benign─â sau malign─â. El este diagnosticat de obicei doar dup─â ce a crescut mai mult de 1 cm, pentru c─â altfel nu poate fi identificat ├«n urma unui examen radiologic. Nodulii pulmonari sunt adesea benigni, apar ca o consecin┼ú─â a anumitor boli pulmonare, ca fibroza pulmonar─â, infec┼úia pulmonar─â sau tuberculoza. Dar, odat─â descoperi┼úi, este necesar s─â fie investiga┼úi ├«n am─ânunt - pentru c─â exist─â ┼či excep┼úii. Ce caracteristici au cei maligni Nodulii pulmonari maligni, ├«n general, apar la persoanele cu v├órsta 45 de ani, fiind mai des ├«nt├ólni┼úi la b─ârba┼úi, mai ales dac─â sunt fum─âtori (una dintre cauzele cancerului pulmonar). Sunt, ├«n general, mai mari de 3 cm. Este foarte important unde sunt localiza┼úi: cu c├ót sunt mai mul┼úi noduli la baza pl─âm├ónilor, cu at├ót cre┼čte riscul de metastaz─â.

Cu c├ót sunt situa┼úi mai sus, cu at├ót cre┼čte probabilitatea s─â avem de a face cu un cancer pulmonar primar. Nodulii pulmonari maligni sunt observa┼úi adesea ├«n cazurile de cancer bronhopulmonar sau limfom. Toate cazurile de cancer pulmonar sunt susceptibile de a duce la formarea de noduli pulmonari.

Riscul de cancer pulmonar se dublează din 10 în 10 ani.

├Än majoritatea cazurilor, prezen┼úa nodulilor pulmonari este asimptomatic─â. Dac─â ace┼čtia apar ├«n urma unor infec┼úii, vor avea simptomele caracteristice acestora. Dac─â apare senza┼úia de sufocare, oboseala fizic─â ┼či psihic─â, pierderea ├«n greutate nejustificat─â, ├«nso┼úit─â de tuse, exist─â suspiciunea unui cancer pulmonar.

Diferen┼úa dintre nodulii benigni ┼či cei maligni nu este ├«ntotdeauna evident─â. Pentru un diagnostic clar, sunt necesare mai multe examin─âri: radiografia, tomografia computerizat─â ┼či tomograful cu emisie de pozitroni. Bronhoscopia permite vizualizarea interiorului bronhiilor ┼či este util─â c├ónd studiem nodulii mai mari de 2 cm. Efectuarea unei punc┼úii transtoracice poate fi necesar─â dac─â nodulul care urmeaz─â s─â fie studiat este situat la periferia pl─âm├ónului.

├Än cazul ├«n care probabilitatea ca nodulul s─â fie malign este mic─â, foarte probabil se decide ca acesta s─â r─âm├ón─â sub observa┼úie. Dac─â nodulul este malign ┼či f─âr─â metastaze, este nevoie de ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a acestuia. Excizia chirurgical─â se poate face prin toractomie, mini-toracotomie sau prin toracoscopie asistat─â video.