Nodulii pulmonari, periculoşi sau nu?
Bolile plămânilor se manifestă diferit, chiar dacă toate ne afectează capacitatea respiratorie. Nodulul pulmonar, numit în limbajul curent şi „pată pe plămân”, este una dintre ele. Nodulii care apar în plămâni pot fi: micronoduli (au un diametru mai mic de 7 mm), noduli pulmonari solitari (diametrul cuprins între 7 şi 30 mm) şi masă înlocuitoare de spaţiu pulmonară (considerată ca fiind de origine malignă pâna când se va dovedi contrariul, dacă sunt mai mari de 3 cm).
Nodulul, o formă ovală rotunjită anormală, dar înconjurată de ţesut pulmonar sănătos, poate fi benignă sau malignă. El este diagnosticat de obicei doar după ce a crescut mai mult de 1 cm, pentru că altfel nu poate fi identificat în urma unui examen radiologic. Nodulii pulmonari sunt adesea benigni, apar ca o consecinţă a anumitor boli pulmonare, ca fibroza pulmonară, infecţia pulmonară sau tuberculoza. Dar, odată descoperiţi, este necesar să fie investigaţi în amănunt - pentru că există şi excepţii. Ce caracteristici au cei maligni Nodulii pulmonari maligni, în general, apar la persoanele cu vârsta 45 de ani, fiind mai des întâlniţi la bărbaţi, mai ales dacă sunt fumători (una dintre cauzele cancerului pulmonar). Sunt, în general, mai mari de 3 cm. Este foarte important unde sunt localizaţi: cu cât sunt mai mulţi noduli la baza plămânilor, cu atât creşte riscul de metastază.
Cu cât sunt situaţi mai sus, cu atât creşte probabilitatea să avem de a face cu un cancer pulmonar primar. Nodulii pulmonari maligni sunt observaţi adesea în cazurile de cancer bronhopulmonar sau limfom. Toate cazurile de cancer pulmonar sunt susceptibile de a duce la formarea de noduli pulmonari.
Riscul de cancer pulmonar se dublează din 10 în 10 ani.
În majoritatea cazurilor, prezenţa nodulilor pulmonari este asimptomatică. Dacă aceştia apar în urma unor infecţii, vor avea simptomele caracteristice acestora. Dacă apare senzaţia de sufocare, oboseala fizică şi psihică, pierderea în greutate nejustificată, însoţită de tuse, există suspiciunea unui cancer pulmonar.
Diferenţa dintre nodulii benigni şi cei maligni nu este întotdeauna evidentă. Pentru un diagnostic clar, sunt necesare mai multe examinări: radiografia, tomografia computerizată şi tomograful cu emisie de pozitroni. Bronhoscopia permite vizualizarea interiorului bronhiilor şi este utilă când studiem nodulii mai mari de 2 cm. Efectuarea unei puncţii transtoracice poate fi necesară dacă nodulul care urmează să fie studiat este situat la periferia plămânului.
În cazul în care probabilitatea ca nodulul să fie malign este mică, foarte probabil se decide ca acesta să rămână sub observaţie. Dacă nodulul este malign şi fără metastaze, este nevoie de îndepărtarea chirurgicală a acestuia. Excizia chirurgicală se poate face prin toractomie, mini-toracotomie sau prin toracoscopie asistată video.