Aceste semne ale cancerului pulmonar se văd la nivelul brațului și umărului!

Cancerul pulmonar se poate răspândi mai rapid decât ale tipuri de boală din această categorie, dar există câteva semne timpurii care te pot avertiza, informează The Mirror.

Consecința acestui fapt este că acest tip de cancer este adesea detectat numai după ce s-a răspândit. În fiecare an, aproape 40.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar, majoritatea celor diagnosticați fiind mai în vârstă de 60 de ani și/sau fumători. Boala poate fi cauzată și de fumatul pasiv, radiații și substanțe precum azbest, crom și compuși de nichel.

shutterstock 606426386 jpg

Furnicături, slăbiciune și durere în braț, pot fi și simptome de cancer pulmonar. Foto: Shutterstock

Cea mai frecventă formă de cancer pulmonar apare la căile respiratorii care duc în plămâni, iar aceasta provoacă adesea simptome precum dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse persistentă cu sânge în spută.

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, dar menținerea sănătății fizice generale și evitarea factorilor de risc sunt primii pași în reducerea riscului de a face cancer pulmonar.

Cum afectează brațul și umărul?

Dacă o tumoare este localizată în partea superioară a plămânului, aceasta poate crea presiune asupra nervilor și vaselor de sânge care intră în braț. Aceasta se poate prezenta apoi ca durere și slăbiciune la nivelul membrelor. Adesea, o senzație persistentă de ace însoțește această slăbiciune. Un alt semn care apare în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar este simțit la nivelul vârfurilor degetelor, care sunt umflate din cauza lipsei de oxigen. Pe lângă faptul că această realitate provoacă durere sau slăbiciune la nivelul brațului, umerilor și uneori a pieptului, în unele cazuri, tumora poate apăsa și bloca fluxul de sânge dinspre cap producând umflarea feței.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt:

·      tuse care nu dispare după 2 sau 3 săptămâni

·      tuse de lungă durată care se agravează

·      infecții toracice care continuă să revină

·      tuse cu sânge

·      durere când respri sau când tușești

·      dispnee persistentă

·      oboseală persistentă sau lipsă de energie

·      pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate inexplicabilă

Tumora poate elibera, de asemenea, cantități mari de hormoni care provoacă simptome în organism. Similar altor forme de cancer, cei cu cancer pulmonar se pot confrunta și cu oboseală și scădere în greutate.

Destul de des, cancerul pulmonar se poate confunda cu infecții pulmonare. Deci, dacă suferi de o infecție pulmonară pe termen lung care nu a răspuns la antibiotice sau la alte tratamente, consultă medicul de familie și investighează un posibil cancer pulmonar.

Cum tratezi cancerul pulmonar?

Dacă prezinți semne de cancer pulmonar, medicul tău poate aranja să faci o radiografie toracică. Acesta este un test inițial care poate identifica structurile anormale ale plămânilor care indică cancerul, dar nu confirmă un diagnostic pozitiv al bolii. De obicei, după aceasta, urmează o scanare computer tomograf, care produce o imagine tridimensională a plămânilor, precum și o biopsie a glandelor limfatice pentru a identifica dacă ai cancer pulmonar și, în continuare, dacă cancerul s-a răspândit dinspre plămâni.

Medicii tăi vor decide cursul tratamentului numai după aceste teste. Este întotdeauna mai bine dacă boala este identificată devreme, deoarece vor exista mai multe opțiuni cu potențialul de a o vindeca.

Stadiile mai avansate ale cancerului pulmonar pot fi dificil de vindecat, dar tratamentele pot încetini progresia bolii și pot reduce unele dintre simptomele mai dureroase.