Motivul neştiut pentru care ai dureri de spate. Nu te-ai fi gândit!

image

Cauzele durerilor de spate sunt multiple, de la ridicatul de greutăţi, obezitate, poziţia incorectă, până la vârsta înaintată, prezenţa unei sarcini sau a anumitor afecţiuni, precum osteoporoza. Totuși, și stresul reprezintă o posibilă cauză a durerilor de spate.

Stresul favorizează apariţia durerilor cronice

Există o legătură strânsă între stresul prelungit și durere. Acest aspect se explică prin faptul că stresul cronic afectează răspunsul inflamator al organismului și favorizează o secreţie mai mare de cortizol. Cortizolul, numit și hormonul stresului, este sintetizat în glandele suprarenale (glandele care se află în partea superioară a rinichilor), informează clevelandclinic.org.

Stresul cronic favorizează secreţia excesivă de cortizol, iar excesul de cortizol este asociat cu un risc crescut de inflamaţii, menstruaţii neregulate, oboseală, insomnii, cefalee, acnee, tensiune arterială crescută, îmbătrânire prematură, leziuni celulare și dureri cronice, inclusiv dureri de spate, precum și cu alte probleme.

Vezi şi: Cum să respiri corect ca să alungi stresul

Există mai multe moduri prin care stresul poate cauza dureri de spate:

-tensiune musculară: stresul poate provoca încordarea mușchilor din spate, ceea ce poate duce la rigiditate și durere, scrie healthline.com.

-sensibilitate crescută la durere: stresul poate crește sensibilitatea organismului la durere.

De asemenea, specialiștii susţin că anumite evenimente critice din viaţa individului pot declanșa modificări în sistemul limbic și în neurotransmiţătorii aferenţi, care pot modifica mecanismele de inhibare a durerii-stresul cronic favorizează inflamaţiile în tot corpul, inclusiv în zona spatelui-poziţia proastă: atunci când ești stresat(ă), tinzi să stai cocoșat(ă).-flux sangvin redus: în perioadele de stres, vasele de sânge se pot îngusta, reducând fluxul de sânge către mușchii spatelui și, totodată, provocând durere.

Vezi şi: Ce analize sunt recomandate când te doare spatele

Cum scapi de durerea de spate

Încearcă să adopţi o poziţie corectă atunci când mergi și când stai la birou (menţine-ţi spatele drept). De asemenea, poţi aplica pe zona dureroasă și o cremă pe bază de eucalipt sau de tătăneasă pentru că aceste plante au proprietăţi antiinflamatoare. Dacă durerea de spate persistă și te împiedică să-ţi desfășori activităţile zilnice, adresează-te medicului. Durerea de spate persistentă poate indica o afecţiune precum scolioză, artroză sau osteoporoză.

De Anca-Teodora Popa