Testul simplu care arată că un copil are scolioză. Orice părinte îl poate face acasă

De multe ori, scolioza nu afectează felul în care se mișcă copilul și nici nu provoacă dureri de spate care să atragă atenția, de aceea există riscul unei evoluții către o curbură severă. Este bine ca părinţii să ştie să identifice posibilele semne ale bolii.

image

Timpul îndelungat petrecut de copii pe telefonul mobil, poziția vicioasă în bancă și căratul ghiozdanului pe un singur umăr sunt consideraţi factori de risc ai scoliozei

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol. Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă.

Amorțeala în mâini și picioare

Deși este o boală tăcută, uneori, scolioza poate să genereze dureri inexplicabile de spate, deoarece curbura coloanei vertebrale pune presiune asupra nervilor spinali. Pe lângă durere, care nu este mare, ci doar sâcâitoare, pot aparea slăbiciunea, amorțeala și furnicăturile la nivelul picioarelor.

Oboseală când stă mult în picioare 

Un alt indiciu al scoliozei este senzația de oboseală exagerată pe care copilul o poate simți atunci când stă în picioare mai mult decât de obicei. Această oboseală apare pe fondul faptului că, în cazul unei coloane deformate, mușchii trebuie să depună un efort suplimentar pentru a menține corpul drept. În cazurile mai grave, când scolioza avanseazăa și ajunge să exercite o presiune considerabilă asupra cavității toracice, apare și o restrângere a capacității toracice și copilul nu mai poate respira la fel de ușor și de amplu, accentuând și mai mult senzația de oboseală.

Testul care se poate face acasă

Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce.

“Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil”, recomandă prof. dr. Ahmet Alanay, specialist în ortopedie și traumatologie. 

Ce măsuri se impun

Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil. Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard este o intervenție chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale. Procedura stabilizează coloana vertebrală cu șuruburi și tije și este extrem de eficientă. Pentru un grup anume de pacienți cu scolioză, o intervenție chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale.

Vezi şi: Cât de periculoasă pentru spate este greutatea ghiozdanului