Cum să respiri corect ca să alungi stresul

Repirația este una din cele mai importante funcții ale organismului – inspirăm și expirăm de circa 20.000 de ori pe zi! Totuși, am uitat cum să o facem corect, iar asta ne poate afecta sănătatea.

Medicina tradițională chineză și tehnicile de yoga au subliniat dintotdeauna importanța termenilor „chi“ sau „prana“ – forțele vitale asociate respirației. Medicina modernă recunoaște abia de puțin timp acest duo esențial „energie – sănătate“. Iar o sursă esențială de energie este oxigenul.

image

Reîntoarcerea la modelul natural

S-a dovedit că, schimbând modul în care respirăm, organismul primește mai mult oxigen. Și, cu cât primim mai mult oxigen, cu atât ușurăm procesul de vindecare al diverselor afecțiuni, unele chiar serioase: astm, probleme digestive, depresie, simptome legate de stres.

Secretul este întoarcerea la un „model“ mai natural de a ne oxigena plămânii. Nou-născuții vin pe lume respirând profund -  dar, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, stresul accelerează frecvența inițială. Un adult trage aer în piept și îl elimină de 15-20 de ori pe minut – deci, de 3-4 ori mai rapid decât ar fi optim.

De aici încep problemele, spun specialiștii: respirația accelerată și superficială trimite un anumit mesaj glandelor suprarenale, care încep să secrete cortizol, hormonul stresului. Și, se știe, un organism stresat este unul slăbit.

Din fericire, câteva metode simple te ajută să-ți corectezi respirația.

Exerciții relaxante și energizante

Respirația din diafragmă

Este tipul de exercițiu care presupune extensia voluntară a abdomenului, pentru a mări volumul plămânilor și a face loc unui supliment de oxigen. Îmbunătățește circulația, scade anxietatea și simptomele stresului, grăbește recuperarea după chimioterapie.

Cum procedezi:

1. Întinde-te pe spate, cu genunchii îndoiți. Pune o mână la baza cutiei toracice și alta la partea superioară a pieptului. Ține ambele mâini nemișcate.

2. Inspiră încet, pe nas, astfel încât să simți cum abdomenul se mărește și apasă asupra mâinii de la baza toracelui.

3. În timp ce expiri printre buzele întredeschise, contractă progresiv mușchii abdominali.

4. Fă acest exercițiu de 3-4 ori pe zi, câte 5-10 minute, apoi crește progresiv durata. În timp, vei ajunge să respiri în acest fel în mod automat.

Respirația alternantă pe nări

 Reprezintă una din tehnicile de yoga menită să aducă relaxarea. Scade presiunea sângelui, stimulează funcțiile cognitive, poate avea efecte anti-obezitate.

Cum procedezi:

1. Astupă nara dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă și inspiră încet pe nara stângă.

2. Apoi, astupă nara dreaptă cu inelarul și degetul mic de la aceeași mână, dând drumul degetului mare. Expiră ușor prin nara dreaptă.

3. Ține destupată nara dreaptă, inspiră, apoi astup-o. Prin nara stângă, acum deschisă, scoate ușor aerul din piept. Acesta a fost un ciclu de respirație complet.

4. Repetă de 3 ori exercițiul de mai sus și adaugă câte un ciclu la fiecare săptămână, până ajungi la 5 cicluri. Practică respirația alternantă ori de câte ori te simți stresat.

Respirația accelerată  

Este un exercițiu care energizează organismul – te simți ca după o sesiune de antrenament la sală!

Cum procedezi:

1. Cu gura închisă, inspiră și expiră repede și egal, pe nas. Încearcă să o faci de 3 ori pe secundă, dar oprește-te după 15 secunde.

2. Continuă să exersezi, crescând timpul de respirație accelerată cu 5 secunde, până ajungi la un minut.

3. Folosește această tehnică ori de câte ori te simți lipsit de vlagă.

Vezi şi: Ce este silvoterapia