Care sunt cauzele ameţelilor. Când trebuie să mergi la medic

Senza╚Ťia de ame╚Ťeal─â poate fi resim╚Ťit─â diferit de la o persoan─â la alta. ├Än timp ce unele au impresia c─â se ├«nv├órte camera cu ele, altele se simt nesigure pe picioare. ├Äns─â, ├«n ce situa╚Ťii ame╚Ťeala ar trebui s─â fie un motiv de ├«ngrijorare?

ameteala jpg

Foto: Shutterstock

Ame╚Ťeala poate s─â apar─â fie ├«n urma activit─â╚Ťii fizice intense, fie ├«n timpul mi╚Öc─ârilor bru╚Öte de ridicare sau de a╚Öezare. Ame╚Ťeala este des ├«nt├ólnit─â ╚Öi ├«n cazul femeilor ├«ns─ârcinate ╚Öi poate fi ├«n acela╚Öi timp un simptom al anumitor afec╚Ťiuni sau un efect secundar al unor medicamente. De╚Öi ├«n cele mai multe cazuri ame╚Ťeala nu pune via╚Ťa ├«n pericol, exist─â ╚Öi excep╚Ťii, c├ónd solicitarea asisten╚Ťei medicale este obligatorie.

Afec╚Ťiuni cardiovasculare

Acumularea de pl─âci de aterom pe vasele de s├ónge poate provoca insuficien╚Ť─â cardiac─â congestiv─â, un simptom al acesteia fiind senza╚Ťia de ame╚Ťeal─â. Aceasta se poate manifesta ╚Öi ├«n cazul altor afec╚Ťiuni cardiovasculare grave, care necesit─â ajutor medical de urgen╚Ť─â, cum este atacul vascular cerebral ╚Öi infarctul. ├Än cazul afec╚Ťiunilor cardiovasculare, pe l├óng─â ame╚Ťeal─â, alte simptome sunt dificult─â╚Ťile de respira╚Ťie, tusea persistent─â, oboseala, acumularea de fluide ├«n exces ├«n bra╚Ťe sau picioare ╚Öi senza╚Ťia de grea╚Ť─â. ╚śi hipertensiunea arterial─â este asociat─â cu apari╚Ťia ame╚Ťelilor.

Hipoglicemia

╚Üi se ├«nt├ómpl─â des s─â sari peste mese sau obi╚Önuie╚Öti s─â iei aspirin─â? Atunci nu este de mirare c─â pe timpul zilei sim╚Ťi c─â se ├«nv├órte totul cu tine. Hipoglicemia apare atunci c├ónd nivelul de zah─âr din s├ónge scade, iar severitatea simptomelor poate s─â varieze. ├Än cele mai multe cazuri, hipoglicemia este ├«nso╚Ťit─â de durere de cap, b─ât─âi neregulate ale inimii, dificult─â╚Ťi de concentrare ╚Öi o senza╚Ťie accentuat─â de foame.

Infec╚Ťii ale urechii

Fie c─â sunt de cauz─â viral─â sau bacterian─â, inflama╚Ťiile urechii interne pot afecta serios echilibrul, duc├ónd la apari╚Ťia senza╚Ťiei de ame╚Ťeal─â. ╚śi asta deoarece nervul din urechea intern─â este conectat la creier prin 2 ramuri. Nervul vestibular este cel care trimite creierului semnalele legate de echilibru. A╚Öadar, c├ónd este afectat, apare senza╚Ťia de grea╚Ť─â, ame╚Ťeal─â ╚Öi, implicit, sim╚Ťi c─â ├«╚Ťi pierzi direc╚Ťia. Pe de alt─â parte, nervul cohlear este cel responsabil de auz, iar ├«n cazul unei infec╚Ťii se poate ajunge chiar la pierderea auzului. Pentru tratarea infec╚Ťiei sunt necesare at├ót medicamente pentru a ameliora senza╚Ťia de grea╚Ť─â, c├ót ╚Öi antibiotice sau medicamente antivirale.

Când ceri sfatul medicului

Dac─â episoadele de ame╚Ťeal─â nu sunt un episod izolat, atunci este obligatoriu s─â ceri sfatul medicului pentru a vedea care este cauza lor. Durerile ├«n piept, vederea dubl─â sau ├«n cea╚Ť─â, oboseala accentuat─â, febra, senza╚Ťia de amor╚Ťeal─â sau de furnic─âturi ├«n extremit─â╚Ťi, dificult─â╚Ťile la mers sau de vorbire, toate sunt simptome care nu trebuie ignorate, fie c─â sunt sau nu ├«nso╚Ťite de senza╚Ťie de ame╚Ťeal─â. Anemia, adic─â num─ârul redus de celule ro╚Öii ├«n s├ónge, poate fi de asemenea responsabil─â de apari╚Ťia ame╚Ťelilor ╚Öi poate fi diagnosticat─â prin analize de s├ónge. Tot la sfatul unui medic ar trebui s─â apel─âm ╚Öi ├«n cazul afec╚Ťiunilor endocrine, c├ónd organele responsabile de produc╚Ťia de hormoni, cum ar fi tiroida sau glanda pitular─â, nu mai func╚Ťioneaz─â corespunz─âtor. Hemoragiile interne sau externe pot fi, de asemenea, cauze ale apari╚Ťiei ame╚Ťelilor. Dac─â pe l├óng─â ame╚Ťeal─â apare ╚Öi pierderea temporar─â a cuno╚Ötin╚Ťei, vizita la medic nu trebuie ├«nt├órziat─â.

INFO

Ame╚Ťeala poate fi un simptom al demen╚Ťei.