Care sunt cauzele ameţelilor. Când trebuie să mergi la medic

Senzația de amețeală poate fi resimțită diferit de la o persoană la alta. În timp ce unele au impresia că se învârte camera cu ele, altele se simt nesigure pe picioare. Însă, în ce situații amețeala ar trebui să fie un motiv de îngrijorare?

ameteala jpg

Foto: Shutterstock

Amețeala poate să apară fie în urma activității fizice intense, fie în timpul mișcărilor bruște de ridicare sau de așezare. Amețeala este des întâlnită și în cazul femeilor însărcinate și poate fi în același timp un simptom al anumitor afecțiuni sau un efect secundar al unor medicamente. Deși în cele mai multe cazuri amețeala nu pune viața în pericol, există și excepții, când solicitarea asistenței medicale este obligatorie.

Afecțiuni cardiovasculare

Acumularea de plăci de aterom pe vasele de sânge poate provoca insuficiență cardiacă congestivă, un simptom al acesteia fiind senzația de amețeală. Aceasta se poate manifesta și în cazul altor afecțiuni cardiovasculare grave, care necesită ajutor medical de urgență, cum este atacul vascular cerebral și infarctul. În cazul afecțiunilor cardiovasculare, pe lângă amețeală, alte simptome sunt dificultățile de respirație, tusea persistentă, oboseala, acumularea de fluide în exces în brațe sau picioare și senzația de greață. Și hipertensiunea arterială este asociată cu apariția amețelilor.

Hipoglicemia

Ți se întâmplă des să sari peste mese sau obișnuiești să iei aspirină? Atunci nu este de mirare că pe timpul zilei simți că se învârte totul cu tine. Hipoglicemia apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade, iar severitatea simptomelor poate să varieze. În cele mai multe cazuri, hipoglicemia este însoțită de durere de cap, bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de concentrare și o senzație accentuată de foame.

Infecții ale urechii

Fie că sunt de cauză virală sau bacteriană, inflamațiile urechii interne pot afecta serios echilibrul, ducând la apariția senzației de amețeală. Și asta deoarece nervul din urechea internă este conectat la creier prin 2 ramuri. Nervul vestibular este cel care trimite creierului semnalele legate de echilibru. Așadar, când este afectat, apare senzația de greață, amețeală și, implicit, simți că îți pierzi direcția. Pe de altă parte, nervul cohlear este cel responsabil de auz, iar în cazul unei infecții se poate ajunge chiar la pierderea auzului. Pentru tratarea infecției sunt necesare atât medicamente pentru a ameliora senzația de greață, cât și antibiotice sau medicamente antivirale.

Când ceri sfatul medicului

Dacă episoadele de amețeală nu sunt un episod izolat, atunci este obligatoriu să ceri sfatul medicului pentru a vedea care este cauza lor. Durerile în piept, vederea dublă sau în ceață, oboseala accentuată, febra, senzația de amorțeală sau de furnicături în extremități, dificultățile la mers sau de vorbire, toate sunt simptome care nu trebuie ignorate, fie că sunt sau nu însoțite de senzație de amețeală. Anemia, adică numărul redus de celule roșii în sânge, poate fi de asemenea responsabilă de apariția amețelilor și poate fi diagnosticată prin analize de sânge. Tot la sfatul unui medic ar trebui să apelăm și în cazul afecțiunilor endocrine, când organele responsabile de producția de hormoni, cum ar fi tiroida sau glanda pitulară, nu mai funcționează corespunzător. Hemoragiile interne sau externe pot fi, de asemenea, cauze ale apariției amețelilor. Dacă pe lângă amețeală apare și pierderea temporară a cunoștinței, vizita la medic nu trebuie întârziată.

INFO

Amețeala poate fi un simptom al demenței.